מסתמן: דיווח מקוון למע"מ - רק מ-2.5 מיליון שקל
ועדת הכספים ורשות המסים הסכימו עקרונית כי חובת הדיווח המקוון למע"מ חובת הדיווח תחול על בעלי מחזור שנתי החל מ-2.5 מיליון שקל, ולא על בעלי מחזור שנתי החל מ-500 אלף שקל כפי שתוכנן תחילה. חברי הוועדה חששו מפגיעה בעסקים הקטנים שייאלצו לממן את העלויות שנובעות מהחוק
בוועדת הכספים הסתמנה היום (ב') פשרה בעימות הסוער עם רשות המסים סביב הצעת החוק להרחבת מעגל העוסקים החייבים בדיווח מקוון ומפורט על עסקאותיהם למס ערך מוסף. הוסכם עקרונית כי חובת הדיווח תחול על בעלי מחזור שנתי החל מ-2.5 מיליון שקל, ולא על בעלי מחזור שנתי החל מ-500 אלף שקל, כאמור בהצעת החוק המקורית.
- העסקים נגד דיווח על כל עסקה: יעודד הון שחור
- דיון בבג"ץ: מי יהיה מנהל רשות המסים?
- מבצע ברשות המסים: נגבו כ-35 מיליון שקל
הוועדה מכינה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המתקנת את המצב הקיים שבו חובת הדיווח חלה על עסקים שמחזורם החל מ-4 מיליון שקל בשנה. היו"ר, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר כי הפשרה המוצעת טובה מאחר שהיא שומרת על איזון בין הצורך לגבות מס אמת לבין פגיעה מיותרת בבעלי עסקים, בעיקר הקטנים והבינוניים.
הפשרה נעשתה עם נציגי רשות המסים, אבל ההצבעה עליה נדחתה למחרתיים (ד') מאחר שבצמרת האוצר עדיין התלבטו היום אחר הצהריים אם לתמוך בה. גורם בכיר באוצר אף רמז לוועדה שאם היא תתעקש על הפשרה הם עלולים למשוך את החוק ובכך להרחיב את חובת הדיווח על כל ציבור העוסקים המורשים בכל מחזור שהוא, החל מ-1 בינואר.
על הפשרה הוסכם לאחר עימותים חריפים מסביב לסעיפים רבים שעוררו תרעומת קשה בקרב חברי הוועדה ונציגי לשכות העצמאים, רואי החשבון, עורכי הדין ויועצי המס. נציגי הלשכות לחצו על הפשרה כדי להתגונן מפגיעה קשה בעסקים הקטנים, שייאלצו לממן את העלויות שנובעות מהחוק, לרבות העסקת עובדים נוספים על מנת לעמוד ברף חובת הדיווח החודשי המפורט.
החוק החדש מחייב דיווח על כל חשבונית מס בכל עסקה לרבות המספרים הסידוריים של כלל החשבוניות, התאריכים, סכומי המס הנובעים מהן, וכן רישום המוכרים או נותני השירותים, רישום הקונים וכיוצא באלה.
היום התעורר עימות חדש סביב קנס כספי נוסף אותו מבקשת רשות המסים להטיל על עוסק שאיננו מנהל ספרים (פנקסי חשבונות, רשומות וחשבוניות מס), בשיעור 30% מהתשומות של אותו עוסק. זאת בנוסף לקנס בשיעור 1% מהמחזור השנתי. סערה זו התווספה על הוויכוח שלא נגמר סביב חובת הדיווח המקוון.
הדיון הסוער חשף את השאיפה של רשות המסים להקל על עבודת פקידיה ולחסוך מהם את הטרחה שבקביעת השומות בהכבדת הנטל על כלל ציבור העוסקים שיחויבו בדיווח השוטף, המפורט והמקוון, כדי לצמצם את הימנעותם מניהול ספרים.
מנהל רשות המסים, דורון ארבלי, דחה את ההתנגדות התקיפה של חברי הוועדה ושל נציגי הארגונים באומרו: "לא ניתן להתלונן כל הזמן על אוזלת היד של רשות המסים שתורמת לתופעת העלמות המס המדינה, ובו זמנית לטרפד את המהלכים שלנו שיימנעו העלמות מס. רוב העלמות המס הן דווקא במגזר העסקים הקטנים והבינוניים ואם אנחנו לא נלחם בהן, אתם בכנסת תבואו אלי בטענות למה אנחנו לא מביא את הכסף".
הסגנית הבכירה של היועץ המשפטי לרשות המסים, עו"ד איריס וינברגר, הסבירה את הטלת הקנס הנוסף כ"ענישה אזרחית על מניעת שומה". לדבריה, "לא ייתכן לשים מיד מאחורי סורג ובריח כל אדם שלא מדווח לרשויות המס. הקנס של 1% על אי ניהול ספרים כבר קיים בחוק. הקנס הנוסף של 30% מהתשומות ימנע ממי שלא ניהל ספרים לדרוש מאתנו להכיר ב-100% של תשומותיו, כי בפועל נכיר לו רק ב-70% מהתשומות".
הוויכוח הסוער והפשרה שנולדה בעקבותיו אילצו את היו"ר גפני לדחות את ההצבעות שתוכננו להיום. זאת, כדי לקדם את החוק לאישור סופי במליאת הכנסת לפני סוף השבוע והשנה, כך שייכנס לתוקף במלואו בראשית 2012. גפני שוכנע כי "יש פה ויכוח אמיתי בין החובה לגבות מס אמת לבין החובה למנוע פגיעה לא מידתית בתחום הפרט", ולכן אין מקום למהר למרות שהזמן קצר ודוחק, אלא ראוי לצמצם את המחלוקת בהסכמות.
גפני סיכם בהחלטה לדחות את ההצבעות על הצעת החוק למחרתיים (ד') בתקווה לקבל עד אז מצמרת האוצר את האור הירוק להסכמה שהושגה על הרחבת הדיווח המקוון על העוסקים בעלי מחזור שנתי החל מ-2.5 מיליון שקל, ועל מלכ"רים שמחזורם מ-20 מיליון שקל ומעלה. ראש לשכת העצמאים, עו"ד יהודה טלמון, בירך על כך באומרו כי צמצום ההרחבה יקל על יותר מ-120 אלף עסקים קטנים שחובת הדיווח לא תחול עליהם.
אם לא יהיה ניתן לאשר את כל סעיפי החוק, גפני יפצל אותו ויביא לאישור המליאה באותו היום (28.12) רק את הפשרה שהושגה היום. לאחר מכן הוועדה תמשיך לעבוד על שאר סעיפי החוק במטרה להשלימו עד סוף מרס 2012. "אם שר האוצר ירצה במהלך 2012 להרחיב את מעגל החייבים בדיווח המפורט או להקטינו, יהיה עליו להביא זאת לאישור ועדת הכספים", סיכם גפני.