דו"ח ההתייעלות: משרד הביטחון שילם 100 מיליון
תוכנית ההתייעלות בצה"ל שחיברה חברת הייעוץ מקינזי הקיפה עד כה רק 40% מתקציב הביטחון. למרות זאת, היקף ההתקשרות חרג פי 5 מהסכום המקורי שעמד על 22 מיליון שקל. גורם במערכת הביטחון: "השעות לא הספיקו והמכרז הורחב"
משרד הביטחון שילם לחברת הייעוץ מקינזי קרוב ל־100 מיליון שקל עבור תוכנית ההתייעלות בצה"ל שהגישה ב־2009 ושבימים אלה היא מלווה את יישומה. סכום ההצעה של מקינזי במכרז שבו זכתה עמד על 22 מיליון שקל בלבד, כלומר, ההיקף הכספי של העבודה קפץ פי חמישה, כך נודע ל"כלכליסט".
התשלום של משרד הביטחון למקינזי הוא עבור דו"ח ויישום מסקנות שהגישה החברה בנובמבר 2009 בנוגע לפוטנציאל ההתייעלות בנושאי רכש, בינוי ואחזקה, שלהם מוקדש 40% מתקציב הביטחון. הדו"ח הוצג בזמנו כפרק א' בהליך ההתייעלות, שאמור לכלול בהמשך גם התייחסות ליתר סעיפי התקציב ובעיקר לנושאים הרגישים ביותר - התייעלות בכוח האדם בצה"ל. העבודה על החלק השני של הדו"ח מעולם לא התחילה.
הסכום תפח בשיטת הסלמי
החוזה כלל אפשרות חוזית מובנית להגדיל את היקף ההתקשרות ב־50% באותם התנאים, אך בפועל גדל התקציב מעבר לכך. גורמים במערכת הביטחון טוענים כי היקף המכרז הלך ותפח ב"שיטת הסלמי": "היקף השעות שהוקצב למקינזי לא הספיק, והמכרז הורחב פעם אחר פעם".נוסף על כך, נטען כי מקינזי לא רק כתבה את הדו"ח, אלא גם ליוותה את הליך היישום שלו בפועל, ברזולוציות הרבה יותר מעמיקות מאלה שקבעה מסגרת המכרז המקורית.
זאת אף שלפי מסמכי ההזמנה הראשונית של המכרז, שיצאו במאי 2008, הכוונה המקורית היתה להגביל את הזוכה כך שלא תוכל ללוות את ביצוע ההמלצות.
ההתקשרות עם מקינזי היא תולדה של הליך התייעלות שנדרש ממערכת הביטחון בדו"ח ועדת ברודט, שקבע לאחר מלחמת לבנון השנייה כי מדינת ישראל לא יכולה לעמוד בכל הדרישות התקציביות של מערכת הביטחון. עם זאת, הוועדה קבעה כי יש להגדיל את תקציב מערכת הביטחון ב־100 מיליארד שקל - בתנאי ש־30 מיליארד שקל מתוכם יגיעו מהליך התייעלות פנימי.
הצעה זולה באופן ייחודי
קינזי זכתה במכרז שהציע משרד הביטחון לביצוע הליך ההתייעלות, כאשר ההצעה הכספית האחרונה שלה עמדה על 19.72 מיליון שקל לעבודה של 30 אלף שעות במשך שלוש שנים, שהם 22 מיליון שקל כולל הוצאות. מדובר בסכום נמוך בהרבה ממה שנהוג לגבות במקינזי עבור עבודות בסדר גודל דומה, והוא מגלם הנחה של 36% שנתנה לדבריה "באופן ייחודי"
למקינזי מיוחסים צעדי התייעלות משמעותיים שהובילו לחיסכון בתשלומים על רכישת חומרי גלם או בתשלומים לספקים. בשנים האחרונות דיווח משרד הביטחון כמה פעמים על חיסכון שנוצר כתוצאה מהתוכנית, אולם ההערכות לגבי הסכומים שונות.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "ההתקשרות עם מקינזי נעשתה בהתאם לכללים. מערכת הביטחון בשיתוף עם מקינזי בנתה תוכנית התייעלות אשר על פני עשור תביא לחיסכון ברכש, האחזקה והבינוי בהיקף של כ־14 מיליארד שקל".
ממקינזי נמסר בתגובה: "איננו דנים באופן פומבי בלקוחותינו".