הורים, קחו שליטה על הפרעת הקשב של ילדכם
אל תעמדו חסרי אונים מול הקושי, קראו ספרות מקצועית, התייעצו עם אנשי מקצוע וצוות ביה"ס והקשיבו לילד כשהוא אומר שקשה לו - צעדים מעשיים בהתמודדות עם הפרעות קשב
נושא הפרעות הקשב והריכוז הוא תחום דינמי, המתחדש ומשתכלל כל יום. לכן, הורים יקרים, אני ממליץ לכם ללמוד כל מה שאתם יכולים על ADHD. אנחנו הקברניטים של המשפחה שלנו ואחראים על ההתנהלות התקינה של ילדינו, לא המורה או היועצת, ולא האחות או האח הבוגרים במשפחה.
כתבות נוספות על הפרעות קשב :
- מי צריך ריטלין? המדריך להפרעות קשב
ביכולתכם למנוע מצב שבו אתם נקראים לבית הספר בפעם השנייה או השלישית ומופתעים לשמוע מהמורה ש"כדאי לטפל בילד, כי הוא מפריע לכולם ולא לומד", או את המשפט המוכר "יש לו המון פוטנציאל, אבל הוא לא מנצל אותו". במצבים קיצוניים המערכת תנסה לחייב אתכם לקחת אותו לטיפול ולעזור לו באמצעות תרופות, לפני שתיאלצו לחפש מסגרת אחרת.
אל תחכו ליום הדין
אפשר לעשות משהו בנדון, במקום לחכות ליום הדין. אנחנו כהורים חייבים לשלוח את הילד לאבחון ברגע שעולים קשיים ביחס לתפקוד ההתנהגותי, החברתי או הלימודי שלו. לא צריך לחכות למורה שתגיד לנו, אבל כדאי להתייעץ איתה. המורה רואה את ילדינו במשך שעות רבות במצבים חברתיים ולימודיים מורכבים, מה שהופך את חוות הדעת שלה למשמעותית.
אתם יכולים, ואפילו חייבים, לקרוא קודם כל ספרים של אנשי מקצוע ידועים בתחום הפרעות הקשב. לאחר הבנת בסיס הקושי אפשר לעבור למאמרים באינטרנט, אבל חשוב לשמור על עין ביקורתית, כי רבים מהם מוטים על ידי גורמים שונים.
מומלץ ללכת להרצאות וימי עיון ולהתייעץ עם אנשי מקצוע. לעתים פגישה או שתיים עם פסיכולוג, יועץ או מאמן בעל התמחות ב-ADHD יבהירו וימקדו את דרך הטיפול שתתאים לילדיכם.
שמירה על תקשורת הכרחית
אין סיבה שתמצאו את עצמכם חסרי אונים מול הקשיים שההפרעה מייצרת בחיי היומיום של הילדים, וההשלכות של התנהגותם על המשפחה כולה. ביכולתכם למלא את תפקידכם ולעשות כל מה שאפשר כדי לעזור לילד עם הפרעת הקשב. אסור להשאיר אותם חשופים לבדם להשפעה הנוירולוגית של ההפרעה, הם זקוקים לכם ולא מסוגלים להתמודד עם ההשלכות בעצמם, בעיקר בכל הנוגע לתחום ההתנהגותי והחברתי.
חשוב לשמור על ערוץ פתוח וחיובי להידברות עם בית הספר. המורה לא שונאת את הילד שלכם, אבל יש לה עוד למעלה מ-30 ילדים בכיתה והיא מתקשה להעניק יחס אישי לכל אחד. בשיחה עם צוות בית הספר אתם חייבים לדעת איך הפרעת הקשב משפיעה על הילד שלכם, ולבנות יחד תוכנית שתתאים לו ותקל עליו.
מדובר בדרך ארוכה שתעשו יחד, וחשוב שתזכרו שאתם ורק אתם מקבלים החלטות בנוגע
לילדכם. גם לאחר התייעצויות והמלצות הכרחיות מאנשי מקצוע, ההחלטה הסופית שלכם. אל תחששו לטעות, כך כולנו לומדים ומבינים טוב יותר מה יעיל ומה לא. לעתים מה שהצליח בשנה שעברה כבר לא עובד היום.
המפתח ליישום הכלים שצברתם הוא להיות קשובים להתפתחויות אצל הילדים ולפעול בהתאם. הרשו לעצמכם להיות יצירתיים ולשנות אסטרטגיה כל הזמן, ואל תחכו לנפילה או לפיצוץ. הידע יקנה לכם שליטה, ויעזור להתנהלות טובה קלה יותר של הילד או הילדה עם הפרעת הקשב ובעקבותיהם של המשפחה כולה.
הכותב הוא יועץ משפחתי
, מאמן אישי ומרצה, בתחום הפרעת קשב וריכוז ADHD