סוף לגזל? גובשה תוכנית לאיתור חשבונות רדומים
פרסום ראשון: בתוך כשנה וחצי יופעל מאגר מקוון שיאפשר לציבור לאתר אלפי חשבונות רדומים שבעליהם נפטרו או שהקשר עמם נותק. ההערכות: בחשבונות הצטברו עשרות מיליארדי שקלים, מהם מרוויחים הגופים המחזיקים בהם. יוזמת המאגר ח"כ זהבה גלאון: "אלו צעדים לטובת הציבור"
אגף שוק ההון באוצר מקים מאגר מידע מקוון ונגיש לציבור, אשר יסייע באיתור אלפי עמיתים של קופות גמל, וקרנות ביטוח פנסיוני, בעלי חשבונות רדומים ללא תנועה במשך שנים או שהקשר עמם נותק. אם חלקם הלכו לעולמם - המאגר יסייע באיתור המוטבים או היורשים שאינם מודעים לקיום החסכונות.
בשוק ההון מעריכים כי בחשבונות הצטברו עשרות מיליארדי שקלים שהקופות, הקרנות וחברות הביטוח המחזיקות בהם הן גם הגופים היחידים המרוויחים הון תועפות מהכסף הגדול הזה.
המאגר מתוכנן להיכנס לפעולה בתוך שנה וחצי. הוא מהווה את גולת הכותרת של תכנית עבודה חדשה לאיתור בעלי החשבונות אשר גובשה לאחרונה באגף שוק ההון. פרטיה נודעו במגעים שמנהלת חברת ועדת הכספים ח"כ זהבה גלאון (מרצ) עם ראשי האגף במסגרת יוזמתה בשנה האחרונה לקידום השבת כספי החסכונות הרדומים לבעליהם.
עיקרי התוכנית
תכנית העבודה הנוכחית תכליתית, לעומת הרעיונות הראשוניים להתמודדות עם הבעיה, אותם חלקו ראשי האגף עם ח"כ גלאון לפני מספר חודשים וגם פורסמו אז לראשונה ב-ynet. התכנית החדשה, שגם היא מתפרסמת כאן לראשונה, מבוססת על הצעדים הבאים:
- סינון "החשבונות האדומים". הגופים המוסדיים המחזיקים בחשבונות רדומים, שהיו ללא תנועה או שהקשר עם בעליהם נותק מעל 10 שנים, יסננו ויסמנו אותם בשלב ראשון כ"חשבונות אדומים" שירוכזו ויקבלו טיפול מיוחד להחייאתם. הגוף המנהל את המוסד יידרש לפעול לאיתור הבעלים, תחילה במרשם האוכלוסין, כדי ליצור אתם קשר או לגלות קצה חוט שיוביל אליהם. הנחיה ברוח זו יפיץ אגף שוק ההון בין המוסדיים לביצוע מיידי, כבר בתקופה הקרובה. הצעד הזה לא מחייב קבלת אישור של ועדת הכספים של הכנסת.
- הפחתת דמי הניהול. לפי הנחיות אגף שוק ההון, כעבור פרק זמן שיקבע בתקנות, יפחית הגוף המנהל את דמי ניהול שהוא גובה מ"החשבונות האדומים" עד 0.2% מהסכום הרדום, לעומת דמי הניהול הנוכחיים שהם כמעט פי 10. ההפחתה נועדה להוות סנקציה נגד הגופים שלא ישקיעו די מאמצים באיתור הראשוני של בעלי החשבונות. צעד זה מחייב אישור מוקדם של ועדת הכספים, והוא יוגש לאישורה כבר בחודשים הקרובים. באגף שוק ההון נערכים להדוף את מאמצי המוסדיים לטרפד את המהלך שיהרוג להם את "התרנגולת המטילה ביצי זהב".
- שינוי מעמד האפוטרופוס. כספים בחשבונות רדומים שהקשר עם בעליהם נותק היו אמורים עד כה לעבור לטיפול האפוטרופוס הכללי כאחראי לאיתור הבעלים ו/או לקביעת השימוש בכסף, אם לא נמצאו בעלים או יורשים. נוהל המעבר נותר ברוב המקרים על גבי הנייר. לפי תכנית אגף שוק ההון, המוסדיים רק ידווחו לאפוטרופוס על קיום "החשבונות האדומים" אך לא יעבירו אליו את הכספים, בין השאר במטרה למנוע מצבים של אובדן זכויות הבעלים או היורשים בחסכונות. נכון לעכשיו האפוטרופוס הכללי מתנגד לשינוי מעמדו, אבל המגעים אתו נמשכים.
- הקמת המאגר הממוחשב. המאגר מתוכנן להיות נגיש לציבור דרך אתר האינטרנט של משרד האוצר. לאחר הזנת מספר תעודת זהות יוכל כל אדם לוודא אם יש בכלל חשבונות הרשומים על שמו של בעל תעודת הזהות, ואיזה גופים מוסדיים מנהלים את החשבונות. המאגר לא יספק לפונים את סוגי החשבונות (קופת גמל, קרן פנסיה, ביטוחים למיניהם) וגם לא את הסכומים המופקדים בהם. הדיווח יאפשר לפונה לדעת רק על עצם קיומם של החשבונות. את תוכנם הוא יוכל לקבל בפניה אישית לגופים המוסדיים המפורטים במידע המקוון. הליך זה יהיה פתוח גם ליורשים אפשריים אם ברשותם מספרי הזהות של בעלי החשבונות שהלכו לעולמם יחד עם צווי ירושה או צוואות המאשרים את זכאותם לכסף.
הקמת המאגר כרוכה בהליכים טכניים מורכבים של יצירת ממשק מקוון עם 150 גופים שונים, וכן בדילוג על מכשולים משפטיים המונעים פגיעה בפרטיות וחשיפת מידע חסוי. אגף שוק ההון מנהל בימים אלה מגעים עם משרד המשפטים במטרה ליצור את פורמט ההפעלה המוסכם. המשפטנים התעקשו על הצורך באמצעי זיהוי נוסף על מספר תעודת הזהות (כאמצעי בטיחות). בינתיים הם התפשרו על הוספת תאריך הנפקת התעודה, למרות שהוא מהווה בעיה לגבי יורשים שלא מחזיקים בתעודת הזהות המקורית של בעל החשבון.
ח"כ גלאון אמרה ל-ynet כי היא מרוצה מהצעדים החיוביים הללו, ולדבריה, היוזמה שנוקט הממונה על שוק ההון היא "מצוינת מעל ומעבר למה שהוצע לנו בסיבוב הקודם של המגעים". אז הוא התכוון להפיץ הנחיות פחות תכליתיות ושקל לחייב כל גוף מוסדי להקים מאגר ממוחשב משלו. "לנו זה לא נראה יעיל, כי זה כמו לחפש מחט בערימת שחת. למי יש כוח ועצבים לכתת רגליים בין פקידים של עשרות גופים מוסדיים כדי לברר אם בכלל קיים חשבון כלשהו אצל מישהו, וגם אז ספק אם יקבלו תמונה מלאה".
עוד אמרה גלאון כי "התעקשנו על הקמת המאגר המרכזי באתר האוצר. המאגר בשילוב הסנקציות שינקטו נגד גופים מוסדיים שלא יתאמצו בחידוש הקשר עם החוסכים, אלו צעדים חיוניים שיובילו למימוש זכויותיהם של אלפי אזרחים או לא רבבות, שאינם מודעים לכסף הגדול המגיע להם כחוסכים או כיורשי החוסכים ואיננו בהישג ידם.
"אלו צעדים לטובת הציבור הגדול הזה מול הגופים המחזיקים בכסף הגדול השייך לו, אשר להם אין אינטרס לאתר את בעלי הזכויות בחשבונות, כל זמן שהם יכולים לגבות עליהם דמי ניהול גבוהים ולגלגל אותם בהשקעות מניבות הון תועפות".
הכסף האבוד יצא לאור?
צילום: רויטרס
ח"כ זהבה גלאון
צילום: חיים צח, ידיעות אחרונות
מומלצים