שתף קטע נבחר

שופט: אוניברסיטת ברקלי לא מטפחת אנטישמיות

בית משפט אמריקני דחה תביעתם של שני סטודנטים יהודים שהתלוננו על הטרדה מצד פעילים פרו-פלסטינים. תובעת אף הותקפה בהפגנה שארגנה לאחר שהפעילים הקימו "מחסומים" בקמפוס. השופט: שני הצדדים מימשו את חופש הביטוי

רדיפת סטודנטים יהודים בקמפוס? לא בחסות האוניברסיטה. בית משפט פדרלי בסן פרנסיסקו ביטל בשבוע שעבר תביעה שהגישו שני סטודנטים יהודים נגד הנהלת אוניברסיטת ברקלי במדינת קליפורניה, בטענה שאינה עושה מספיק למנוע הטרדה מצד פעילים פרו-פלסטינים ומעודדת בכך אווירה אנטישמית. לטענת השופט, לחיכוכים בין סטודנטים יהודים ומוסלמים בקמפוס אין קשר ללימודיהם האקדמיים ועל כן הנהלת המוסד אינה אחראית.

 

קמפוס לא ידידותי ליהודים - הכותרות ב-ynet:

חרם מודעות על עיתון "אנטישמי" בקליפורניה

ארה"ב: סטודנטים תקפו צעיר על רקע אנטישמי

איך להתמודד עם גילויי האנטישמיות בקמפוסים?

 

התביעה הוגשה בחודש מרס על-ידי ג'סיקה פלבר, שסיימה אשתקד את לימודיה בברקלי, ובריאן מייסי, שלומד במוסד גם כיום. הם דרשו מהאוניברסיטה לנסח תקנות שימנעו את הטרדתם, לאחר שזו, לדבריהם, פגעה בזכויותיהם החוקתיות ובחופש הדת והביטוי.

 

בכתב התביעה סיפרה פלבר כי העימותים המילוליים בין הצדדים הידרדרו אף לאלימות פיזית. לטענתה, מנהיג תא סטודנטים פרו-פלסטיני בברקלי התנגש בה במכוון עם עגלת קניות, במהלך הפגנת נגד שארגנה בתגובה לפעילות התא נגד מדיניות ישראל. היא פנתה לקבלת טיפול רפואי בעקבות האירוע, והוציאה צו הרחקה נגד הפעיל שתקף אותה.

 

המחאה הפרו-פלסטינית, יש לציין, התקיימה במסגרת "שבוע אפרטהייד", אירוע שמתקיים בקמפוס מדי שנה, במהלכו משווים את המדיניות הישראלית למשטר הגזעני שהיה נהוג בדרום אפריקה. במסגרת ההפגנה שנגדה יצאה פלבר, סטודנטים שהתלבשו כמו חיילי צה"ל ונשאו רובי צעצוע, עצרו עוברים ושבים בקמפוס ודרשו לדעת אם הם יהודים.

 

עם זאת, השופט ריצ'רד סיבורג קבע כי גם אם טענותיהם של העותרים נכונות, פעילות הסטודנטים הפרו-פלסטיניים מוגנת על-ידי התיקון הראשון לחוקה האמריקנית. הוא הבהיר עוד כי האוניברסיטה עצמה לא פגעה בזכויות החוקתיות של התובעים, וכן אינה מחויבת מבחינה חוקית להתערב בכל סכסוך בו גורם פרטי מפר אותן לכאורה.

 

עוד חדשות מהעולם:

ראש הפקחים הערבים בסוריה - גם פושע מלחמה?

רון פול: "לא הייתי שולח חיילינו להילחם בנאצים"

 

"התקרית בה הותקפה פלבר באמצעות עגלת קניות, לדוגמה, לא התרחשה בהקשר של לימודיה האקדמיים", הוא ציין בפסק הדין. "להיפך, האירוע התרחש כשהיא, כאדם שניסה לממש את זכותו להביע את דעתו בפורום ציבורי, הותקפה לכאורה על-ידי אדם אחר, שגם הוא ניצל זכות זו".

 

ומה עם ההתפרצות לנאום השגריר הישראלי?

התובעים טענו עוד כי תקיפתה של פלבר היא רק דוגמא לתופעת ההטרדה של סטודנטים יהודים מצד מוסלמים ופעילים פרו-פלסטינים בקמפוסים ברחבי ארצות הברית. כראיה, הם הזכירו את המקרה אשתקד, אז כמאה סטודנטים ערבים ניסו לפוצץ את נאומו של שגריר ישראל בארצות הברית, מייקל אורן, בקמפוס של אוניברסיטת קליפורניה בעיירה ארווין שבדרום המדינה. עשרה מהם הורשעו בעקבות זאת, אך ערערו על ההחלטה בטענה כי החוק ששימש בסיס להרשעתם מעורפל ומנוגד לחוקה האמריקנית.

 

השופט סיבורג הגיב לטענה זו באומרו כי רבים ממקרי ההטרדה עליהם הצביעו התובעים אירעו עוד לפני שנרשמו ללימודים באוניברסיטת ברקלי, או שכלל לא התרחשו בתחומה. לדבריו, מתיאור האירועים עולה עוד כי משטרת הקמפוס התערבה באותם מקרים ועצרה סטודנטים מתפרעים, ושגם הנהלת האוניברסיטה פועלת לגשר בסכסוכים בין קבוצות סטודנטים.

 

עו"ד ג'ואל סיגל, שייצג את העותרים, אמר לעיתון "סן פרנסיסקו כרוניקל" בעקבות דחיית התביעה, כי השניים בוחנים עתה את האפשרויות שלהם, אולם עתירתם כבר עוררה שיח ציבורי בנוגע להתנהגות המקובלת באוניברסיטה. נציג מהנהלת ברקלי ציין, מצדו, כי "בית המשפט אישר מחדש את העובדה כי האוניברסיטה נוקטת מאמצים רבים לפתור את הקונפליקט בין קבוצות בקמפוס שמחזיקות בנקודות מבט מנוגדות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת ברקלי
צילום: איי פי
מומלצים