גברים נואמים על הדרת נשים. רק גברים
החילונים יכולים לזעום כאוות נפשם על הפגיעה במעמד האישה במגזר החרדי, אבל בהפגנה אמש בבית שמש נגד הדרת נשים היה על במת הנואמים רוב גברי מוחלט - המשך ישיר לדחיקת נשים אל ירכתי האוטובוס
אתמול (ג') בבית שמש התקיימה הפגנת ענק כנגד הדרת נשים, במהלכה, כמה אופייני, נשים הודרו מהבמה בצורה צורמת. שלושת הדוברים הראשונים (ביניהם המנחה) היו גברים. אחריהם דיברה אשה אחת ("אמא של") ואחריה לא פחות מעשרה גברים נוספים ברצף. תיעדתי את זה בזמן אמת בפייסבוק, עד שנמאס לי כבר לכתוב "עוד גבר עלה עכשיו על הבמה כדי לדבר על הדרת נשים". הארוע הזה אכן מוכיח היטב שהדרת נשים מושרשת עמוק בחברה הישראלית, על כל רבדיה.
עוד על ההפגנה בבית שמש
לא קל בעבורי לכתוב את זה, כי כאקטיביסטית מפריע לי שאחרות/ים מבקרות/ים עשייה של אחרות/ים. ואכן ההפגנה הזו היא הפגנה בעבור מטרה חשובה ואני בהחלט מפרגנת למי שהשקיעו ממרצן/ם ומזמנן/ם.
אני כותבת כדי להביע כאבי על כך שבהפגנה על הדרת נשים - הדוברים הראשונים היו לא פחות מ-13 גברים ברצף (עליהם נוספת אשה אחת - הדוברת הרביעית, הדסה מרגוליס "אמא של" וגם היא הוזמנה לעלות לבמה יחד עם גבר - הרב דב גליקמן). זה נכון שבהמשך עלו ודיברו ח"כיות נשים, אבל גם לסדר הדוברות והדוברים יש משמעות - בדיוק אותה המשמעות לכך שנשים מופנות אל יציע התאטרון או אל ירכתיי האוטובוס.
במאבק כנגד הדרת נשים מהמרחב הציבורי חשוב גם לעשות ולא רק לומר. זהו מאבק המבקש לראות נשים על הבמה. במדרכות. בתקשורת. בפרסומות. בצה"ל. בכנסת. גם לאופי ולצורת המאבק וניהול המאבק יש משמעות. בדיוק כפי שבהפגנה כנגד אפליית מזרחים לא יעלה על הדעת שיפתחו את הארוע בנאומים של 13 אשכנזים ומזרחי אחד.
ההדרה נמצאת כמעט בכל מקום ותחום והיא תולדה של חוסר מודעות במקרים רבים. פקחו את העיניים והבחינו בה. מה שקרה על הבמה בהפגנה הזו רק מוכיח זאת שוב. זו טעות לראות במאבק כמאבק נגד חרדים. זהו מאבק של כולנו למען יצוג שווה וצודק של נשים במרחב הציבורי.
לילי בן עמי מרצה בפני מתבגרות/ים ומבוגרות/ים, כותבת תוכניות לימודים, רכזת מגדר באוניברסיטה העברית ומייסדת "מתפקדות - הלובי לשוויון בין המינים ". לטורים הקודמים לחצו כאן .