גימיק אאוט, סנדוויץ' אין: כך תיראה 2012 במסעדות
חסל סדר מסעדות שוק ומנות ביזאריות: 2012 מסתמנת כשנת מסעדות השף והאוכל הרציני והמוקפד, אבל גם של שלל כריכיות גורמה. שרית סרדס-טרוטינו עם הטרנדים החמים בתחום המסעדנות בשנה הקרובה
לא נעים לומר, אבל השנה החולפת היתה משמימה למדי בשוק המסעדות הישראלי, אולי כי העושים במלאכה קצת שכחו את הפרט הזניח הבא: אנחנו מגיעים למסעדה גם כדי לאכול, לא רק לבלות. ובמקום להתרכז באוכל, כולם התרכזו בקונספט.
עוד בערוץ האוכל:
כתום של חורף: מתכונים עם אפרסמונים
סמוק ואדמומי: יונתן רושפלד מכין טאפאס סלק
סמיך ומשגע: סמוזי ושייקים לארוחת הבוקר
הקונספט המוביל, איך לא, היה מסעדת שוק. מושא החיקוי מנצנץ דווקא מכיוונה של ירושלים. הצלחתה המטאורית של מחניודה, שנמשכת כבר שנתיים וחצי, עוררה את חשקם של מסעדנים נוספים לפתוח באסטות עם ארגזי ירקות בכניסה, כסאות לא נוחים, עליצות מוגזמת, אווירת שכונה ותפריט שכתוב בזרם התודעה ונראה כמעט זהה בכל מקום.
האם גם מחיריהן של המסעדות הללו היו מחירי שוק? לא ממש. ברבות מהן קיבלנו אוכל קטן במחיר פחות קטן, אבל הכל היטשטש עם כל הצ'ייסרים, המוזיקה (הערבית. עוד טרנד לוהט), הכפיים והריקודים על הבר.
2012, עושה רושם, עומדת להיות שנה קצת יותר סולידית. אנחנו מהמרים שההתבגרות בדרך; לא רק קונספטים מדליקים או הזויים (על מסעדת קוביות, שבה האוכל מוגש בקוביות, שמעתם כבר?), אלא דגש חזק יותר על, ובכן, האוכל.
השפים חוזרים למרכז הבמה
גימיק אאוט, אוכל אין, ומסעדות יחזרו למלא את תפקידן המקורי. אחת הסיבות לכך: שובם של השפים הגדולים למרכז הבמה, עם מקומות חדשים שנפתחו לא מכבר, או כאלה שאוטוטו עומדים להיפתח.חיים כהן כבר מגלגל את יפו תל אביב החדשה. גם השף אבי קונפורטי צפוי לפתוח השנה מסעדה מסקרנת – טומפולופומפו, זה ולא אחר יהיה שמה, והיא מוגדרת כ"ברביקיו באינטרפרטציה אישית של השף".
אסף גרניט הירושלמי צפוי להעפיל לתל אביב ולפתוח מסעדת מלון בוטיק, ג'ו מרסיאנו ("הקנטינה") פותח מסעדה איטלקית נוספת באבן גברירול וניצן רז שוקד על מסעדה חדשה בראשון לציון.
אגב, יחסית להיכלי הפאר הפומפוזיים שנפתחו פה לפני כמה שנים, וברוח המחאה החברתית, רבות מהמסעדות החדשות של היום צנועות יחסית, ואינן מנקרות עיניים.
זו היתה שנת הטאפאס, ללא ספק, אבל גם האוכל הערבי התקבל בהתלהבות גדולה, עם פתיחתה המתוקשרת של מסעדת חג' כחיל ביפו, אשר הביאה לתל אביבים עד פתח הבית את האוכל הערבי הגלילי.
ממש בימים אלה עושה את צעדיה הראשונים רשת חדשה, דיאנה בעיר של דוחול ספאדי וצחי בוקששתר, שתציע לנו סוג של מטבח ערבי חדש, מהיר וטעים להפליא. הסניפים ייפתחו בחיפה, יקנעם וראשון לציון, ובהמשך מתוכננים לקום סניפים במקומות נוספים. אנחנו מהמרים על מיזמים נוספים השנה, שיקרבו את היהודים אל האוכל הערבי.
גם האוכל המקסיקני עושה צעדים מהוססים לקדמת הבמה, וטוב שכך. האם לא הגיע הזמן שייפתחו אצלנו סופסוף כמה מסעדות מקסיקניות ראויות? האחים ירזין מתכננים להרים את הכפפה ולפתוח מסעדה מקסיקנית בשוק בתולי לחלוטין, ועוד שלוש מסעדות מקסיקניות נוספות מתבשלות בימים אלה ממש.
סיכוי סביר מאוד שגם האוכל האסיאתי המודרני טרם אמר את המילה האחרונה בארץ. הברביקיו האסיאתי של קונפורטי, המתהווה בימים אלה, לא יהיה בודד בשטח. יובל בן נריה, מי שהיה השף המוכשר של הרברט סמואל ופרש ממנה לא מכבר, מגבש ממש עכשיו, יחד עם המשקיע שמאחוריו, את המסעדה האסיאתית החדשה שלו.
גם השפים יונתן רושפלד וירון שלו היו אמורים לפתוח מסעדה הודית מודרנית במלון הבוטיק החדש של קבוצת עדי'ס. לעת עתה נראה שהתוכניות הללו הוקפאו, אבל אנחנו מעריכים – ובוודאי מקווים – שההקפאה זמנית בלבד.
עוד סצנה שככל הנראה תצבור תאוצה: הסנדביצ'אות, על גווניה השונים. שפים רבים מביטים בעיניים כלות בהצלחתו הפנומנלית של איל שני, האיש והפיתה, ושואלים את עצמם איך לא חשבו על זה קודם.
השף אביב משה ממסה, איש הידוע בחיבתו העזה לסנדביצ'ים, עומד לפתוח בקרוב את "ירושלמי", סנדביצ'יית שף ברוח ירושלמית, בצפון הישן של תל אביב, איתן טרבלוס, בעליה של רשת אגאדיר חונך בימים אלה את ניקוס, סופלאקי בר המגיש הירוש וסופלאקי בתוך פיתות שמגיעות הישר מיוון ואנחנו יודעים על עוד מיזם אחד לפחות, אשר ינסה לשלב בין הטרנדים, ויגיש לנו סנדביצ'יית שף בסגנון אסיאתי.