ראשי רשויות לנתניהו: פטר את אלי ישי
אמירות קשות נגד שר הפנים בכנס חירום של מרכז השלטון המקומי. ראשי הרשויות מתקוממים נגד הנחות ופטורים מתשלום הארנונה, שלדבריהם יפגעו בהכנסות הרשויות. בשבוע הקרוב ידונו ראשי הרשויות בהשבתה כללית
קרע עמוק בין ראשי רשויות לשר הפנים, אלי ישי: מרכז השלטון המקומי מאיים להשבית את כל הערים והיישובים בישראל במחאה על מהלכי שר הפנים בתחום התקציבי. ראשי רשויות טוענים כי סדרת החלטות של ישי תגרע מהכנסותיהם יותר מחצי מיליארד שקלים, המיועדים לחינוך, לרווחה ולשירותים ציבוריים. ביום חמישי התכנסו לישיבת חירום כ-150 ראשי רשויות ובשבוע הקרוב יתכנס מטה המאבק, בראשות ראש העיר דימונה, מאיר כהן, כדי להיערך להשבתה.
הארנונה, השר והסערה:
ההנחות של ישי: סטודנטים, הורים ופעוטות
עימות בממשלה: האוצר מתנגד להקלות
ישי העניק פטור מארנונה ל-50 ישיבות תעלומת הארנונה: איפה הכי יקר - ולמה?חלק מראשי הרשויות שהגיעו לכינוס החירום קראו לראש הממשלה, בנימין נתניהו,
לפטר את ישי ולמנות אחר תחתיו. עיקר התרעומת נסובה סביב טבלת ההנחות החדשה לארנונה שהציג שר הפנים. במרכז השלטון המקומי טוענים כי "הטבלה מוכיחה שמשרד הפנים בחר בשיטת ה'דלת המסתובבת'. מצד אחד ייטיב עם כמה שקלים לכיסו האחד של האזרח, ומצד שני יגרום לו להוצאות כבדות ביותר מכיסו השני שמדולדל ממילא". ראשי הרשויות לא עודכנו ולא נערך אפילו דיון אחד עם המוסדות הרשמיים של השלטון המקומי.
עוד טוענים במרכז השלטון המקומי כי בשבועות האחרונים מקדמים שרים וחברי כנסת מהקואליציה שורה של הנחות ופטורים בארנונה למקורבים, גורמים פוליטיים וגופים ואוכלוסיות רבות, מבלי שיש לכך כיסוי תקציבי, ולעתים תוך מתן הטבות מפליגות לגופים עסקיים רווחיים ולקבוצות מסוימות. משרד הפנים עומד לפגוע בהכנסות הרשויות באמצעות נוהל חדש שימנע מהן לגייס תרומות מהמגזר העסקי.
כמו כן, גורמים בממשלה מבקשים להלאים את מרבית כספי מפעל הפיס, שבבעלות השלטון המקומי. לפי הנוסחה החדשה, 70 אחוזים מתקציבי מפעל הפיס יועברו למדינה ורק 30 לרשויות לצורך בניית מבני ציבור במקום לחלק את הכסף באופן שווה בין השלטון המקומי למדינה, כפי שהיה נהוג עד כה.
חולדאי: פתאום ישי החליט להיות אקטיבי
יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט: "גל החקיקה הפופוליסטי שיפגע אנושות באזרח הוא הכרזת מלחמה מצד הכנסת והממשלה נגד הרשויות המקומיות, שנפגעיה הישירים הם אזרחי ישראל. כל ההצהרות הללו הן בגדר צ'ק ללא כיסוי וכל ניסיון ליישום שלהן יגרום למכת מוות לחינוך ולרווחה. חבל ששרי הממשלה וחברי הכנסת לא מגלים את אותה הנחישות כדי לקדם נושאים חברתיים בוערים כמו הוזלת מחירי המים לאזרח".
בוחבוט הודיע כי בכוונתו לפנות ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ולהודיע לו כי לרשויות המקומיות אין מקורות תקציביים ולכן לא יבצעו את החוקים שהועברו במסגרת גל החקיקות האחרון.
גם ראש העיר תל-אביב-יפו וראש פורום ה-15, רון חולדאי, לא חסך מילים קשות מהשר ישי: "שר הפנים, שלא הורגש וכמעט שלא עשה דבר בענייני השלטון המקומי בשנים בהן הוא מכהן בתפקידו, החליט לפתע להיות אקטיבי. במקום לפעול לקידום חוק עיריות חדש או להבראת עיריות במצוקה או בסיוע והשוואת מצבן של רשויות ערביות לאלה היהודיות הוא דווקא מחליט לקדם המלצות של ועדה שתחלק הנחות בארנונה, כאשר איש ממשרדו ואיש מהוועדה לא נועץ במרכז השלטון המקומי או בפורום ה-15 ולא הציע מקורות תקציביים שיחליפו את כספי הארנונה".
חולדאי וגם בוחבוט תקפו בחריפות את החקיקה שמקדם ח"כ חיים כץ ועיקרה מתן פטורים מארנונה לגופים עסקיים. "הציבור יקבל פחות שירותים, פחות חינוך, פחות שעות לימוד ואמצעי לימוד, פחות רווחה ובפועל יצטרך לשלם יותר ארנונה כדי לפצות על האובדן הזה. מי שטוען אחרת פשוט משלה את הציבור".
ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, הודיע כי יהיה שותף בהחלטות מטה המאבק עד כדי השבתת הרשויות. ראש העיר נתניה, מרים פיירברג: "זה לא סוד שיש לי פינה חמה בלב לשר הפנים, אלי ישי, ויחס מיוחד אליו. במקרה הזה - הוא טועה טעות קשה, מעבר לעובדה שבהטבות המוצעות אין שום קשר לצדק חברתי, נדמה לי שגם התנהגותו אינה קוליגיאלית כלפי שר אוצר, כאשר השר ישי משחק את 'האיש הטוב' ושר האוצר מצטייר כ'איש הרע'. כראש עיר, אומר כי אילו חבר מועצת עיר היה נוהג כך, הייתי מוציאה אותו באופן מיידי מהקואליציה".
לדברי פיירברג, "השר ישי חוטא לתפקידו כשר פנים האמור לדאוג לשלטון המקומי, ולאור הצעותיו, אולי כדאי שייקח על עצמו את תיק הרווחה. ראש הממשלה צריך לדאוג למנות שר פנים שיראה עצמו כאבא וכאמא של השלטון המקומי". ראש העיר רעננה, נחום חופרי, הוסיף: "שרי הממשלה הגזימו עם הפגיעה בנו. הגיע הזמן לצאת למאבק. כולנו מאוחדים - וגם את הרשויות הגדולות עוד מעט ימוטטו אם לא נתעורר וניאבק".