סקר: רוב הישראלים עדיין רוצים לקנות דירה
68% רוצים לקנות דירה, גם אם תובטח להם שכירות במחיר קבוע למשך 10 שנים. עו"ד בתחום הנדל"ן: "רכישת דירה היא עניין פסיכולוגי שנמצא ממש בטבע של היהודים"
בועת הנדל"ן מתפוצצת, לצעירים אין כסף לקנות דירות - אבל הם עדיין רוצים. 68% מהישראלים רוצים לקנות דירה, והיו רוצים לקנות דירה גם אם מישהו היה מבטיח להם לשכור דירה במחיר קבוע למשך 10 שנים. כך עולה מסקר שערך מכון הסקרים גאוקרטוגרפיה עבור מכללת נתניה, לקראת כנס הנדל"ן השנתי שעורכת המכללה מחרתיים (ג').
הסוקרים, שראיינו 500 גברים ונשים מבוגרים מכל המגזרים בישראל, שאלו את הנשאלים אם הייתה להם אפשרות לשכור דירה במחיר קבוע למשך 10 שנים (כפי שמקובל ברוב מדינות המערב), האם היו מוותרים על ה"חלום הישראלי" - לרכוש דירה.
רק 17% אמרו שהיו מעדיפים את אופציית השכירות, במידה שהיה להם תקציב לקנות דירה כלשהי. 1.8% אמרו שהיו מתלבטים בין שתי האופציות, ואילו 2.3% - שכנראה הם צעירים שגרים אצל ההורים או בשכירות ארעית, או מבוגרים שגרים במקום קבוע ואינם זקוקים לדיור - אמרו ששתי האופציות לא היו מתאימות להם.
"רכישת דירה היא עניין פסיכולוגי שנמצא ממש בטבע של היהודים, בישראל וכנראה גם במקומות אחרים", אומר פרופסור אהרון נמדר, עו"ד בתחום הנדל"ן ומארגן כנס הנדל"ן של המכללה, "דירה מסמלת עבורינו משהו יציב, ביטחון, שייכות, מבצר שמגדיר את המקום שלי בעולם".
הסקר בדק גם היכן מעדיפים רוב הישראלים לגור. הסוקרים שאלו: "אם היית מתכנן היום לקנות דירה למגורים, והתקציב שלך היה 800 אלף שקל, האם היית מעדיף לרכוש דירת 2.5 חדרים בגוש דן, או דירת 4 פריפריה (מאשדוד דרומה ומחדרה צפונה)?". 49% מהנשאלים ענו שיעדיפו דירה גדולה יותר בצפון או בדרום, ואילו 38% היו מעדיפים להצטופף בדירה קטנה יותר במרכז.
2% מהנשאלים היו מתלבטים ו-5.5% לא היו קונים לא את זה ולא את זה. הסקר, אגב, לא בדק עם הנשאלים את האופציה לרכוש דירה בירושלים.
"הסקר מראה שאופציית המעבר לפריפריה מונחת יותר ויותר על השולחן, וזה, כנראה, ההסבר לכך שמחירי הנדל"ן במרכז יורדים ואילו המחירים בחלק מהאזורים בצפון ובדרום עדיין עולים", אומר נמדר, "רוב הנשאלים שאמרו שהיו נשארים במרכז דיברו על בעיית הפרנסה, הקושי למצוא עבודה בפריפריה והקושי לנסוע כל יום לעבודה. אבל כיוון שהתחבורה משתפרת לאט לאט, ההתנגדות הזאת מתרככת והולכת".
עוד נשאלו משתתפי הסקר אם המחאה החברתית העלתה או הורידה, לדעתם, את מחירי הנדל"ן. 31.2% מהם אמרו כי היא הורידה את המחירים, 53.6% אמרו שהמחאה לא השפיעה על המחירים ואילו 8.3% סבורים שהמחאה דווקא העלתה את המחירים.
הסקר מוכיח גם שה"איום" שמשמיעים לעתים צעירים רבים ברגעי מצוקה, כאילו יעזבו את הארץ בשל התייקרות הנדל"ן, אינו אופציה ריאלית לרובם. הסוקרים שאלו: "באיזו מידה אתה מסכים עם הקביעה: 'בשל מחירי הנדל"ן שקלתי לעזוב את הארץ". 67% אמרו מהנשאלים ענו: "כלל לא מסכים" ו-9% אמרו: "לא כל כך מסכימים". 8% ענו: "ככה ככה", ורק 13% ענו "די מסכים", או "מאוד מסכים".
הסקר יוצג במסגרת כנס הנדל"ן השנתי של המכללה האקדמית נתניה, שייערך מחר (ג) במלון לאונרדו סיטי טאוור ברמת גן