שתף קטע נבחר

 

מרבין וימית להפגנת החרדים. הטלאי כבר לא טאבו

במונחי מלחמה, הטלאי הצהוב נחשב בהפגנות לנשק לא-קונבנציונלי. אבל מאז שנות ה-80, פחות ופחות אנשים חוששים להשתמש בו: "נצורי" ימית ענדו אותו על חולצותיהם, עובדים נופפו בו במפעל וגם ח"כים השתמשו בו בלי בושה. נזכרנו

הפגנת החרדים במוצאי שבת, שבה נשלחו ילדים למחות כשהם לבושים בבגדי אסירים יהודים מהשואה ועונדים טלאים צהובים, "הצליחה" לטלטל את המדינה ולהרעיד את הנפש. יו"ר יד ושם נזעק, ואישי ציבור רבים מחו גם הם על הפרובוקציה שמבזה את זכר הנספים. אבל אין זו הפעם הראשונה ששאלת השימוש בטלאי בהפגנות מסעירה את המדינה.

 

משתתף בהפגנה: "היחס לחרדים - כמו חוקי הגזע"

 

בפברואר 1982, חודשיים לפני פינוי ימית במסגרת הסכם השלום עם מצרים, נסגרה הכניסה לאזור בפני ישראלים שאינם תושבי החבל. תורים ארוכים של כלי רכב השתרכו ליד המחסומים שאוישו בחיילי צה"ל, ורבים מתושבי ימית הביעו מורת רוח לנוכח ההכרזה על האזור כ"שטח צבאי סגור" על-ידי כך שענדו טלאי צהוב שעליו נכתב "אני תושב ימית".

 

פינוי ימית והרס הבתים, 1982 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
פינוי ימית והרס הבתים, 1982(צילום: לע"מ)

 

ביולי 1988 ניהלו עובדי מפעל אליאנס בחדרה מאבק עיקש נגד מעסיקיהם והמדינה. אחרי כחודשיים של שביתה כבשו הפועלים את המפעל, וכוחות משטרה נאלצו להתערב ולהשתלט עליו. מאות עובדים זועמים חסמו בתגובה כבישים, הביעו רצון להשתלט מחדש על המקום, והבטיחו שלא לוותר כשחלקם עונדים טלאי צהוב.

 

מפגינים במפעל בחדרה, 1988 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
מפגינים במפעל בחדרה, 1988(צילום: שאול גולן)

 

בתחילת פברואר 1991 אישרו 61 חברי כנסת מול 54 מתנגדים את מינוי ח"כ רחבעם זאבי ז"ל לשר ללא תיק. האווירה בדיון הייתה מתוחה מאוד ובחוץ התקוטטו פעילי ימין ופעילי שמאל, אך את ההצגה "גנבו" חברי הכנסת תמר גוז'נסקי ומוחמד נפאע מחד"ש, שעם קבלת ההחלטה שלפו טלאים צהובים ונופפו בהם מול גנדי. יו"ר הכנסת דב שילנסקי הורה בתגובה להוציא אותם מהאולם: "תתביישו לכם, להוציא אותם. לא תחללו פה את זכר השואה".

 

כשגו'זנסקי ונפאע החליטו לענוד טלאי ()
כשגו'זנסקי ונפאע החליטו לענוד טלאי

 

בספטמבר 1993, כ-30 בני משפחות של נפגעי פעולות טרור ששהו במאהל מחאה מול משרד ראש הממשלה, קיימו סעודת אבלים בשעה שנחתם הסכם אוסלו. הם עשו זאת לאות מחאה על לחיצת היד בין ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, לנשיא הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ועל חתימת ההסכם. כמה מהם ענדו טלאי צהוב.

 

באוהל המחאה ליד משרד ראש הממשלה, 1994 ()
באוהל המחאה ליד משרד ראש הממשלה, 1994

 

בדצמבר 2004 פתחו כמה מתושבי גוש קטיף בקמפיין שבמהלכו הפיצו טלאים כתומים, במהלך המחאה נגד תוכנית ההתנתקות שבמסגרתה פונו ההתנחלויות מרצועת עזה. הדבר הוליד ויכוח נוקב, וכעבור שלושה ימים הוחלט להפסיק את הקמפיין בעקבות בקשת מועצת יש"ע.

 

גם ניצולי השואה השתמשו בטלאי ()
גם ניצולי השואה השתמשו בטלאי

 

במאי 2005 הפגינו כ-120 ניצולי שואה בסמוך לכנסת, כשבמשכן עצמו התקיימה ישיבה חגיגית במלאות 60 שנה לניצחון על

גרמניה הנאצית. המפגינים מחו על כך שחוק נפגעי רדיפות הנאצים מפלה בין הניצולים שהגיעו לארץ לפני 1953, וקיבלו הטבות מהמדינה, לבין הניצולים שהגיעו אחרי מועד זה. במהלך ההפגנה ענדו הניצולים טלאי צהוב. בשנת 2007 נערכה הפגנה נוספת של ניצולי שואה, וגם אז נראו הטלאים.


פורסם לראשונה 01/01/2012 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פועלים מפגינים בחדרה, 1988
צילום: שאול גולן
התמונה שזעזעה. הפגנת החרדים בירושלים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים