שתף קטע נבחר

 

כשהחום עולה: מתי לקחת כדור ומתי לחכות?

העלאת חום הגוף היא הדרך הטבעית להילחם במחלות שונות. עד דרגה מסוימת חבל להיחפז ולהוריד אותו בעזרת כדורים, אבל מה עושים כשהגוף רועד והחום רק ממשיך לעלות?

אתם סובלים מקור, צמרמורות ודחף עז להתחבא מתחת לשמיכה ולא לצאת עד יעבור זעם? כנראה שיש לכם חום, כלומר, אתם חולים, והגוף שלכם מעלה את הטמפרטורה כדי להילחם. על אף היותו של החום קודם כל אמצעי להחלמה בעצמו, הנטייה הרווחת היא לקחת כדורים להורדתו, בעיקר כי לא נעים להיות עם חום גבוה.

  

  • רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט החדש שלנו

     

    כתבות נוספות על חום ומחלות חורף:

     

    למה החום עולה?

    הגוף מעלה את החום כדי להיפטר מהמחלה התוקפת אותו. החולה מרגיש קור, שלעיתים מלווה בצמרמורות שמשמשות גם הן להעלאת החום. החום יכול לשמש למעקב במקרים של מחלות כרוניות או ממושכות. כשהחום עולה, יודעים שהמחלה פעילה והגוף נאבק בה. כל עוד מדובר בחום של 38 מעלות, הוא לא מהווה סיכון, אלא אף מסייע לפעילותה של המערכת החיסונית ואין צורך להוריד אותו, אם כי חשוב תמיד להיות במעקב ולשים לב כשהוא עולה.

     

    מתי מומלץ לתת לחום להמשיך לעלות?

    לפני שממהרים ומורידים אותו, כדאי לזכור את חשיבות החום בכל הנוגע לתהליך ההחלמה. פיני הלפרין, מנהל מיון בבית החולים איכילוב, מסביר: "לחום יש תפקיד כפול. הוא מהווה התראה שמשהו קורה בגוף, בעיקר מחלה הנובעת מדלקת או זיהום, וגם משפר את תפקוד המערכת החיסונית בפעולה נגד המחלה, כשמדובר בחום מתון".

     

    מתי כן להוריד את החום?

    "אצל תינוקות ופעוטות עד גיל חמש חום של מעל 39 מעלות מהווה סכנה" אומר הלפרין, "כי הוא עלול לגרום לפרכוסים. כך גם אצל קשישים או אנשים עם מחלת לב, שבמקרה שלהם החום מהווה מעמסה על הגוף וחשוב להורידו חזרה לרמה סבירה".

     

    עבור יתר האוכלוסיה, אפשר להוריד את החום אם הוא מהווה מטרד פיזי, והמחלה עצמה כבר מטופלת: "אם מדובר במחלה פשוטה, למשל דלקת גרון שמלווה בחום שגורם להרגיש רע, אפשר לקחת תרופה, במינון, כדי להרגיש יותר טוב".

     

    מקלחות קרות ושתיית מים קרים באמת עוזרים?

    "כדאי לשכוח מהמיתוסים האלה", מבהיר הלפרין, "שתיית מים קרים לא תוריד חום, כשם ששתייה חמה לא תעלה אותו. מדובר בכמויות קטנות שלא ישפיעו על הגוף.

     

    "לגבי מקלחות, אפשר לשים תינוקות באמבטיה פושרת, לא קרה, כדי להוריד חום. גם מבוגרים יכולים לעשות מקלחת פושרת, אבל בשום פנים ואופן לא מקלחת קרה, הן לא רק לא נעימות, הן גם גורמות לרעד שעלול להעלות את החום בחזרה".

     

    האם תרופות להורדת חום הן הפיתרון?

    מדפי התרופות מלאים במוצרים להורדת חום הניתנים לקנייה ללא מרשם. הם פועלים במהירות וגם משככים כאבים, אך יש להיות בהקשבה לגוף ולקחת אותם רק כשהחום הופך לבלתי נסבל. "לתרופות יש תופעות לוואי משלהן, וחשוב להיזהר מלקיחת מינון גבוה. אקמול במינון גבוה מדי עלול לפגוע בכבד, ויש אנשים בעלי תגובה אלרגית לאופטלגין. מומלץ להתייעץ מראש עם רופא, ולשאול מה יתאים לך ספציפית במקרה של חום, בהתאם למצבך הבריאותי".

     

    איזו תרופה כדאי לקחת?

    הרוקח שחר מסר מפרט: רוב התרופות להורדת חום מתבססות על אחד משני חומרים השייכים לאותה משפחה, עם שינויים קלים ממוצר למוצר. יש תכשירים המבוססים על פרצטמול ביניהם תמצאו אקמול, דקסמול ופראמול, מוצרים מבוססי איבופרופן הכוללים נורופן, אדוויל ואיבופרופן של לייף, ואופטלגין שמבוסס על חומר נוסף. "הבחירה היא אישית ולפי ניסיון, כל אחד לפי מה שמוריד לו את החום ביתר יעילות ולזמן ארוך יותר".

     

    מותר להוריד לקטנטנים חום, אך להתאים את המינון למשקל (צילום: index open) (צילום: index open)
    מותר להוריד לקטנטנים חום, אך להתאים את המינון למשקל(צילום: index open)

     

    מינונים ואזהרות:

    פרצטמול: מומלץ לקחת בין 500 מיליגרם (טבליה אחת) ל-1000 מיליגרם, כל חמש שעות. מאוד חשוב לא לקחת יותר מחמש פעמים ביום, לא מומלץ לשלב עם אלכוהול, ולהימנע מהם אם החולה סובל מבעיות בכבד. בטוח לשימוש בהיריון.

     

    איבופרופן: המוצרים באים בכדורים של 200 מיליגרם ומומלץ לקחת כדור אחד עד שניים, כל שמונה שעות, אחרי האוכל.  לא מומלצים לשימוש למי שסובל מקיבה רגישה, אולקוס, צרבות או כיב, ולא לנשים בשליש הראשון והשלישי להיריון. 

     

    אופטלגין: מגיע בכדורים של 500 מיליגרם, וטיפות המיועדות למבוגרים. מומלץ לקחת כדור אחד כל שש שעות. 25 טיפות שוות ערך לכדור, ויש כאלו שהן משפיעות עליהם לטובה תוך פרק זמן קצר יותר. נטול תופעות לוואי, אך גם ממנו חשוב להישמר בהיריון. 

     

    מסר מבקש להדגיש: "בכל מקרה,

    אם החום לא עובר תוך יומיים - שלושה ימי טיפול עם הכדורים באותה עוצמה, לכו לרופא. זה נדיר שיש רק חום, לרוב הוא מעיד על מחלות אחרות, אם יש רק חום לאורך זמן זה כנראה מצב מורכב יותר ויש להיבדק".

      

    האם התרופות להורדת חום בטוחות לשימוש בילדים?

    "בגדול כן, מדובר באותם חומרים במינון שונה, המגיעים גם בצורת סירופ ונרות. אצל ילדים, במיוחד ילדים קטנים, המינון נקבע על פי המשקל, וחשוב שלא לעבור עליו ולפעול לפי ההמלצה בעלונים שבתוך האריזות. ניתן כמובן להתייעץ עם רופא או רוקח לפני שבוחרים במוצר מסוים".   





  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הגוף מעלה את החום כדי לעזור לנו להבריא
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים