אילן גרפל: לא מתחרט על הנסיעה, סולח למצרים
"הנסיעה שלי לא הייתה חסרת זהירות או שגויה", כתב במאמר ל"וושינגטון פוסט" הישראלי-אמריקני ששוחרר מהכלא במצרים אחרי שהואשם בריגול - וקרא לישראל ולערבים לחיות בדו-קיום
אילן גרפל, האזרח ישראלי-אמריקני שנעצר במצרים בחשד לריגול ושוחרר אחרי חמישה חודשים, פרסם היום (ב') מאמר דעה בעיתון היוקרתי "וושינגטון פוסט", בו כתב כי הוא אינו מתחרט על נסיעתו לארץ הנילוס והבהיר שהוא סולח למי שעצרו אותו על לא עוול בכפו.
עוד בערוץ החדשות:
ארדואן להנייה: פתרון לסכסוך - רק עם חמאס
נתניהו ביקש, ודיון בחוק להכשרת מאחזים נדחה
"קיוויתי לשכנע את הערבים שאפגוש כי הציונות שלי לא מנוגדת לאינטרסים שלהם וכי אנחנו יכולים לפעול יחד להשגת שלום", כתב גרפל, "אבל במצרים שאחרי המהפכה, המאמצים שלי לחנך וליצור קשר עם האוכלוסייה המקומית הובילו למעצרי, למאסרי בבידוד ובסופו של דבר לאיום בחמישה מאסרי עולם בגין 'ריגול' ו'הסתה'".
גרפל, ששוחרר באוקטובר בתמורה ל-25 אסירים מצרים, כתב על ימיו במעצר: "הייתי מבועת ומבולבל. עם הזמן התחלתי לכעוס ולהיות בודד. 14 הימים הראשונים היו 'הטובים ביותר', בגלל שלפחות הייתה אינטראקציה אנושית. התובע ואני שוחחנו על פוליטיקה, דת והסכסוך במזרח התיכון".
לדבריו, "השיחות היו עליזות, בדרך כלל לא מזיקות, פרט להאשמות אקראיות - 'כוחות הביטחון אמרו לנו שאתה מבריח אמצעי לחימה מהמורדים בלוב למצרים', או הטענה האהובה עליי - או אולי הכי פחות רלוונטית - 'אילן, השתמשת בכוחות הפיתוי שלך כדי לגייס נשים מצריות וזה פשע'".
"המהפכה הביאה רק שינוי שטחי"
לאחר מכן, הועבר גרפל ל"בידוד מוחלט", שנקטע רק פעמיים בחודש לרגל ביקורים מאנשי הקונסוליה, "שנמשכו רק כמה דקות". במהלך תקופה זאת הוא קרא ספרים ששלחו לו הוריו, שאותם הוא קרא לאט, "בגלל שלא ידעתי אם אקבל עוד וכמה זמן עוד אהיה בכלא".
חודשיים אחרי ששוחרר, מספר גרפל כי אנשים שואלים אותו מה הוא חושב כעת על הנסיעה שלו למצרים: "התשובה שלי מתפתחת כל הזמן. כמו שמראים המעצר שלי והאירועים האחרונים והדיכוי במצרים, המהפכה הביאה רק שינוי שטחי".
"האם הנסיעה שלי הייתה חסרת זהירות או 'שגויה'? לא", ממשיך גרפל. "למרות
הסכנה, ממשלת ארצות הברית שולחת מתנדבים של חיל השלום למקומות בלתי יציבים, בגלל היתרונות של דיפלומטיה שאינה פוליטית. הסברה, המילה העברית למאמצים להסביר את נקודת המבט הישראלית, יכולה להרוויח הרבה מאסטרטגיה כזאת, בהתחשב במיתוסים הזדוניים על ישראל והיהודים שנפוצים בחלקים גדולים מהעולם הערבי".
"ההסברה שלי", כותב גרפל, "סיפקה נקודת מבט ששינתה את המנטליות של חברים לשעבר באחים המוסלמים, התובע והשומרים שלי, שהמילים האחרונות שלהם היו 'שלום, אנחנו מקווים שאתה סולח לנו'. ישראלים וערבים יכולים לשמור על הסטטוס קוו של התעלמות הדדית, או שהם יכולים להעז לחיות בדו-קיום. לאלה שהחזיקו אותי בטעות, אני אומר בפשטות, אני סולח לכם".
Read this article in English