שתף קטע נבחר
 

מחאה אנטי-חרדית במקום מחאה חברתית

האינטרסים של ש"ס ושל יהדות התורה זהים לאלו של קדימה ושאר יורשי שינוי. ונתניהו? הוא רק מרוויח מהחלפת המחאה החברתית במחאה האנטי-חרדית

הקמפיין התקשורתי המתוזמר נגד הציבור החרדי לא יעצור את הגידול הטבעי, לא יחליש את המתחזקים והחוזרים בתשובה, לא יוציא בשאלה חסיד אחד מחצרות גור, בעלז, ויז'ניץ או תולדות אהרון וגם לא יפחית את תמיכתם של מאות אלפים מצביעים מסורתיים, לא-חרדים בש"ס. התוצאה הפוליטית תהיה התחזקות ישראל ביתנו, הקמתה מחדש של מפלגת שינוי בסגנון טומי לפיד ז"ל, או מפלגת קדימה שתתחפש לשינוי 2 וכתוצאה מזה כמובן התחזקותן של ש"ס ויהדות התורה.

 

מי זוכר שעד לפני כמה שבועות הפגינו מאות אלפי אזרחים בעד צדק חברתי ובעד שינוי פני החברה? דפני ליף, סתיו שפיר, איציק שמולי וחבריהם מתבוננים בכותרות העיתונים ועיניהם כלות. הכותרות האדומות של המחאה החברתית נמוגות והכותרות השחורות של המחאה האנטי-חרדית מתנחלות במקומן. בין תמונות המפגינים בבית שמש הם מצליחים לזהות פנים של מי שצעדו לצדם בשדרות רוטשילד בתל-אביב. מי שלא יכלו, לא רצו או לא השכילו לתרגם את תמיכת הרחוב לשינוי פוליטי משמעותי נדחקו הצידה על ידי מאזן האימה החרדי/חילוני שכבר הוכיח בעליל שהוא שווה הון פוליטי משמעותי הניתן לתרגום למנדטים בכנסת. הפחדים של הציבור הישראלי מייצרים תמיכה פוליטית והצבעה לישויות שתרומתן לקידום החברה בישראל אפסית.

 

עוד בערוץ הדעות :

לתת תעודת הוראה לכל סטודנט למדעים / אורית חזן

הבלוף של אלי ישי / רותם אילן

 

דבר לא השתנה, אז מהיכן צצה המחאה? העצרת בבית שמש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דבר לא השתנה, אז מהיכן צצה המחאה? העצרת בבית שמש(צילום: גיל יוחנן)

 

מי הכוחות הפוליטיים שיש להם עניין במלחמות החרדים? בראש ובראשונה מפלגת קדימה והעומדת בראשה, שניזוקו אנושות מהמחאה החברתית. אימוץ התיק האנטי-חרדי הוא בעיני ציפי לבני שאלה של הישרדות פוליטית. בהקשר זה צריך להזכיר את פרופ' אוריאל רייכמן, ממייסדי קדימה בעצמו אך קודם גם מאדריכלי "שינוי" בראשותו של טומי לפיד. גם מאנשי ש"ס ויהדות התורה לא נעלם הפוטנציאל הפוליטי הגלום עבורם במריבה עם יורשי "שינוי". התקשורת החרדית אינה מבזבזת זמן בתרגום המסרים המעצימים את התחושה הרווחת של רדיפה אנטישמית המגבשת את הקהילות החרדיות ותומכיהן בציבור. האינטרס של ש"ס, שהצטיירה כמי שלא פעלה די עבור השכבות החלשות, האינטרס של יהדות התורה לגמד את השפעת ועדת טרכטנברג, זהה למעשה לאינטרס של קדימה ושאר יורשי שינוי. כולם יוצאים נשכרים פוליטית מהחלפתה של המחאה החברתית במחאה האנטי-חרדית.

 

ומהי עמדת לשכת ראש הממשלה בנושא המרכזי של השבועות האחרונים? המסרים הרשמיים מייחסים כמובן את הקמפיין האנטי-חרדי לאופוזיציה וליריביו של נתניהו. כמה פרשנים פוליטיים נפלו בפח שטמנה להם הלשכה. הייתי מציע להם לשים לב למשל לדבריו של חבר הכנסת ישראל אייכלר מיהדות התורה נגד בנימין נתניהו. לפני ימים אחדים יצא ח"כ אייכלר בהתקפה חריפה נגד ראש הממשלה והאשימו בליבוי ההסתה נגד החרדים וכמי שהיהדות החרדית לא יכולה לסמוך עליו. דווקא נגד ראש הממשלה שמפלגתו של אייכלר חברה בקואליציה שלו ולא נגד האופוזיציה והשמאל.

 

אין ספק שהעיסוק התקשורתי בחרדים עושה רק טוב לנתניהו. הוא מאפיל על הזוועות של "תג מחיר", דוחק לעמוד האחורי את הגינויים של ידידותיה של ישראל במועצת הביטחון ומפסיק את המעקב אחר יישום דו"ח טרכטנברג. נתניהו יודע לנצל מצבים כאלה. הוא הזדרז לגנות הדרת נשים ויזם דיון ציבורי מתוקשר בנושא. דו"ח מבקר המדינה על אסון הכרמל עומד להתפרסם בקרוב. ראש הממשלה יכול לסמוך על התקשורת שתעלה על המוקד את שר הפנים והוא יעבור גם את הגל הזה בשלום.

 

דבר לא השתנה בחודש האחרון. הפרדה בין נשים לגברים במסלולי החינוך ובאירועים ציבוריים הוא מאפיין מהותי של אורח-חיים חרדי מאז ומתמיד. לא קרה שום אירוע המצדיק סיקור תקשורתי רחב כל כך. האינטרסים הפוליטיים של כוחות שונים, ולכאורה מנוגדים, הכתיבו העלאת נושא עקר לסדר היום הציבורי, שלא יתרום דבר לשיפורה וקידומה של ישראל.

 

הרב פרופ' נפתלי רוטנברג הוא עמית מחקר בכיר במכון ון ליר בירושלים ורב היישוב הר אדר

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרדים בבית שמש. למי יש אינטרס בקמפיין?
צילום: נועם מושקוביץ
להעלות נושא עקר לסדר היום. נפתלי רוטנברג
מומלצים