א' זה איווה. מילון הבחירות של הרפובליקנים
מחר ייפתח באופן רשמי המרוץ הרפובליקני לנשיאות, עת יבחרו תושבי איווה במועמד המועדף עליהם להתמודד מול הנשיא אובמה. מה ההבדל בין "קאוקוס" ל"פריימריז" ואיך הפכו החזירים לנושא חם בבחירות? כתבנו בוושינגטון מסביר
מחר זה מתחיל! המתמודדים על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארצות הברית יעשו היום (יום ב') מאמץ אחרון בקמפיין שלהם כדי להשיג את תמיכת המתלבטים, יממה לפני שהבוחרים באיווה יהיו הראשונים לבחור במועמד המועדף עליהם להתמודד נגד הנשיא ברק אובמה.
ארה"ב בוחרת 2012 - כותרות אחרונות:
מתמודד רפובליקני: אפציץ באיראן אם אהיה נשיא
המפלגה ושבעת המועמדים. מי יתמודד מול אובמה?
גינגריץ' בוכה, רומני עולה. מי ינצח באיווה?
רון פול: "לא הייתי שולח את חיילינו להילחם בנאצים"
מאיווה ועד הקאוקוס, מהאלקטורים ועד החזירים - הבאנו בפניכם מילון מונחים להבהרת המרוץ הרפובליקני לנשיאות. עכשיו רק נותר להמתין לתוצאות מהקלפיות.
איווה
מדינה חקלאית במערב התיכון שאינה מאפיינת את ארצות הברית בשום דבר ועניין. במדינה חיה אוכלוסייה כפרית שמונה שלושה מיליון בני אדם (פחות מאחוז מאוכלוסיית ארה"ב). 95 אחוזים מהם לבנים, הרבה מעבר לממוצע בכלל ארה"ב.
אך מאז 1972 הפכה איווה למעבדה אנושית למועמדים לנשיאות, שמשוטטים ברחובות עריה וכפריה במסעדות, בחנויות ובכנסיות, לוחצים ידיים, מתחנפים, מנשקים תינוקות ומבטיחים הבטחות שווא. חלק מהמועמדים אפילו עוברים לגור באיווה למשך כמה חודשים. איווה אינה קובעת את זהות המועמד לנשיאות, אך היא מדללת חלק מהמועמדים להמשך הדרך. ביום שלישי הקרוב זה יקרה לכמה מהמועמדים הרפובליקנים?
אלקטורים
הניצחונות של המועמדים במדינות השונות מתורגמים לאלקטורים של כל מדינה באופן יחסי לאוכלוסייתה, בדיוק כמו בבחירות לנשיאות. האלקטורים מופיעים לוועידת המפלגה בשלהי הקיץ ומצביעים עבור המועמד לנשיאות. בדרך כלל המאבק מוכרע במהלך החורף, ולא יאוחר מהאביב - לאחר שרוב המועמדים פורשים.
רק במקרים נדירים מתנהל המרוץ למועמדות לנשיאות כמעט עד הסוף, כפי שקרה לפני ארבע שנים בין הסנאטור הצעיר מאילינוי ברק אובמה לבין הסנאטורית מניו יורק הילרי קלינטון. קלינטון נכנעה ליריבה בחודש יוני רק אחרי שדרכה נחסמה סופית מהשגת מספיק אלקטורים לניצחון.
בוחרים
לפני ארבע שנים השתתפו בהצבעה של הרפובליקנים באיווה 119 אלף בני אדם, פחות מארבעה אחוזים מאוכלוסיית המדינה. באיווה ובניו המפשייר התרגלו הבוחרים שהמועמד מתייצב בפניהם באופן אישי ולא באמצעות הטלוויזיה. הם אוהבים לעמוד מולו, להביט לו בלבן שבעיניים - ולשאול שאלות קרש. במקרים לא מעטים מועמד זה או אחר זוכה למקלחת של האשמות וקללות.
רק לפני כמה ימים הופיע ניוט גינגריץ' באיווה ושמע ממרחק יריקה את הקללה "פאק" שנזרקה לעברו. כיצד הגיב? הוא עשה כאילו לא שמע כלום, הסתובב והמשיך הלאה.
ג'וליאני, רודי
לפני ארבע שנים הוביל ראש העיר המיתולוגי של ניו יורק בגדול בסקרים, החליט לפסוח על הבחירות המקדימות בשלוש המדינות הראשונות ולהתחיל להתחרות בפלורידה.
החלטתו של רודי ג'וליאני הייתה מוטעית. ג'וליאני נוצח בפלורידה ופרש מהמשך המרוץ לנשיאות.
גילוי עריות
כל המתמודדים הרפובליקנים מתנגדים נמרצות להפלות. כמה מהם, כמו ריק סנטורום, מישל בקמן ובאחרונה גם ריק פרי, מתנגדים לביצוע הפלה גם של עובר שנולד לאחר שאשה נאנסה ונכנסה להריון או בעקבות קיום יחסי מין בתוך המשפחה.
דרום קרוליינה
הבחירות במדינה, שבה חיים שלושה וחצי מיליון תושבים, יתקיימו ב-21 בינואר. ניסיון העבר מלמד שכדי לזכות במועמדות הרפובליקנים לנשיאות צריך לנצח במדינה דרומית זו פלוס ניצחון באיווה או בניו המפשייר. זוהי המדינה האחרונה שבה ניתן לקיים קמפיין קמעונאי מול בוחרים.
דת
לנוצרים האוונגליסטים בארה"ב יש השפעה גדולה על זהות המנצח הרפובליקני לפחות בשתי מדינות - איווה ודרום קרוליינה.
ריק סנטורום, מישל בקמן וריק פרי הם בשר מבשרם ולכן סביר להניח שהם יזכו לקולות רבים במדינה לעומת יתר המועמדים.
היסטוריה
בשנת 1980 ניצח ג'ורג' בוש האב באיווה את רונלד רייגן, שנבחר כמועמד הרפובליקני וניצח בבחירות לנשיאות. ב-1988 הגיע בוש האב שלישי אחרי בוב דול ופט רוברטסון, אך נבחר כמועמד הרפובליקני וניצח בבחירות לנשיאות.
ב-1996 ניצח בוב דול ונבחר למועמד הרפובליקנים. ב-2000 ניצח ג'ורג' בוש הבן ונבחר למועמד הרפובליקנים, אבל ב-2008 ניצח מייק הקאבי שלא זכה במועמדות לנשיאות.
הקאבי, מייק
מושל ארקנסו לשעבר, וכיום מגיש תוכנית טלוויזיה ברשת "פוקס", ניצח בגדול בבחירות באיווה ב-2008 בתמיכה של 49 אלף מצביעים. עם זאת, ניצחון זה לא העניק לו את המועמדות הרפובליקנית לנשיאות.
וושינגטון
בירת ארה"ב היא מקום מושבם של הנשיא, הקונגרס ובית המשפט העליון. שמה של וושינגטון מוזכר לשמצה על ידי כל המועמדים לנשיאות, על אף שחלקם הם בשר מבשרה וכולם עושים הכול, אבל הכול, כדי להגיע אליה.
ועידת המפלגה
בעבר הייתה הוועידה מקום שבו התנהלו דרמות עד הרגע האחרון לבחירת מועמד המפלגה – דמוקרטית ורפובליקנית כאחד - לנשיאות. בוועידה הדמוקרטית ב-1980 הייתה דרמה גדולה בין הנשיא ג'ימי קרטר לבין הסנאטור טד קנדי שניסה להדיח אותו.
היום מדובר בהפקה בסגנון הוליוודי בלי זיעה ומרפקים - הצגה שבה נערכת הצבעה פורמלית בלבד לאישור המועמד לנשיאות לאחר שמועמדותו הוכרעה בחודשי החורף והאביב.
אם מיט רומני ינצח למשל באיווה ובניו המפשייר, הוא עשוי להיות על סף הכרעת המערכה. השנה תיערך ועידת המפלגה הרפובליקנית בשבוע של 27 באוגוסט בעיר טמפה בפלורידה. הוועידה של הדמוקרטים, אגב, תיערך שבוע לאחר מכן בעיר שארלוט בצפון קרוליינה.
זיבולי שכל
תושבי איווה וניו המפשייר לא שמים על הבחירות הקרובות של הרפובליקנים.
לראיה, תשאלו אותם כמה פעמים הם משתיקים את הווליום של מקלטי הטלוויזיה שלהם כדי לא לשמוע שוב ושוב את אותם תשדירים משמימים של המועמדים לנשיאות.
חזירים
אחד מהענפים המרכזיים של החקלאות באיווה הוא פיטום חזירים. מעניין מה המועמדים לנשיאות באמת חושבים על תושבי איווה בחדרי חדרים.
טוויטר
הרשת החברתית ממלאת תפקיד חשוב בשירות הפוליטיקאים. מה בסך הכול צריך מועמד כדי להשמיע את קולו? "לצייץ" מסר באורך של עד 140 תווים, ולצרף אליו קישור לנאום האחרון שלו או לאחד מתשדירי הבחירות שלו.
טלוויזיה
למרות עידן האינטרנט, הטלוויזיה היא עדיין השחקן המרכזי במערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב. כל מועמד בטוח שהוא יכול לשכנע כל בוחר - אם רק יתנו לו לדבר אתו.
הרשת בשירות המועמדים: צפו בגינגריץ' פורץ בבכי בכנס בחירות
מאחר שהוא לא יכול לפגוש את כולם אחד על אחד, יש למועמד תחושה שהוא יכול לשכנע את כולם באמצעות המסך הקטן.
ינואר
החודש שבו נפתחת עונת הבחירות המקדימות בארה"ב. הצבעות ייערכו בארבע מדינות - איווה, ניו המפשייר, דרום קרוליינה ופלורידה.
כסף
גורם שאף מתמודד לא יכול להסתדר בלעדיו בזמן מערכת הבחירות. אולם כסף לבדו אינו מספיק בשביל לנצח במרוץ לנשיאות ומי שלמד זאת על בשרו הוא מושל טקסס ריק פרי.
לובי
במשך שמונה שנים קיבל ניוט גינגריץ' לא פחות מ-1.6 מיליון דולר מענקית המשכנתאות "פרדי מק", אחת האשמות העיקריות בבועת הדיור ובמשבר הכלכלי שפרץ בשנת 2008.
גינגריץ' טוען - ודי בצדק מבחינה פורמלית - שהוא לא רשום כלוביסט. אולם ענקית המשכנתאות שילמה סכומי עתק למי שהיה בעברו יו"ר בית הנבחרים ומתמצא בנבכי הקונגרס לא בגלל העיניים היפות שלו.
מורמונים
נחשבת לכת מסוכנת ומתחזה לנצרות בעיני הנוצרים האחרים. שניים מהמועמדים הרפובליקנים לנשיאות, מיט רומני וג'ון הנטסמן, הם מורמנים. השאלה היא עד כמה ישפיע הרקע הדתי שלהם על סיכוייהם במפלגה שיש בה השפעה אוונגליסטית גדולה.
מקיין, ג'ון
הסנאטור מאריזונה נוצח בבחירות של הרפובליקנים באיווה, ניצח בניו המפשייר וזכה במועמדות הרפובליקנים לנשיאות.
ניו המפשייר
מדינה בצפון-מזרח ארה"ב שבה חיים 1.3 מיליון תושבים בלבד - 95 אחוזים מהם לבנים. כמו איווה, משמשת ניו המפשייר מעבדה אנושית לבדיקת מועמדים לנשיאות פנים מול פנים. בניגוד לאיווה,
ניו המפשייר מאפשרת לעצמאים להשתתף בבחירות המקדימות של הרפובליקנים או הדמוקרטים ולכן היא טובה למועמדים מתונים יותר. זו המדינה הראשונה שבה נערכות בחירות בסגנון פריימריז, כלומר באמצעות הצבעה בקלפי.
סופר טיוזדי
ב"יום שלישי הגדול", ב-6 במרס, ייערכו בחירות מקדימות בעשר מדינות. אם המרוץ לא יוכרע עד היום הזה, סופר טיוזדי עשוי להיות הסוף שלו.
עימותים טלוויזיוניים
אינפלציה היא מילה טובה כדי לתאר את כמות העימותים שנערכו בין המועמדים הרפובליקנים מול המצלמות. דבר כזה לא היה - מאז שלהי האביב נערכו 13 עימותים טלוויזיוניים. כך יכלו חלק מהמועמדים, כמו מיט רומני וניוט גינגריץ', לדלל את נוכחותם באיווה.
ג'ון הנטסמן ויתר עליה והחליט להתמקד בניו המפשייר. ריק סנטורום עבר לאיווה עם משפחתו ו"חרש" את כל 99 המחוזות במדינה במסע אישי פנים אל פנים עם הבוחרים. גם מישל בקמן התנחלה באיווה ורון פול הקים בה מטה קטן ומשומן.
עצמאים
כדי להשתתף בבחירות המקדימות חייבים המצביעים להירשם כדמוקרטים או רפובליקנים. כל האחרים הם עצמאים, בלתי מזוהים. מדובר בציבור שהשפעתו קטנה בבחירות המקדימות שבהן המועמדים הרפובליקנים מושכים ימינה והדמוקרטים שמאלה, אבל השפעתם מכרעת בבחירות הכלליות. בלי תמיכתם של המצביעים העצמאים, שמהווים 30-40 אחוזים מכוח ההצבעה בארה"ב, אי אפשר להגיע לבית הלבן.
פלורידה
המדינה הרביעית בגודלה בארה"ב עם 19 מיליון תושבים. פלורידה תהיה המדינה הראשונה בבחירות המקדימות שאוכלוסייתה מהווה חתך משקף של אוכלוסיית ארה"ב.
פלורידה היא המדינה הראשונה שהקמפיין בה הופך מקמעוני לסיטונאי ומחייב שימוש מסיבי במדיה. הבחירות במדינה הדרומית ייערכו ב-31 בינואר.
פריימריז
בחירות מקדימות שהחלו להנהיג בארה"ב החל משנת 1904, ובהן מצביעים בקלפיות בצורה חשאית - בניגוד לנעשה באסיפת בחירות (ראו ערך קאוקוס).
ציפיות
במטהו של רומני חשים שהם יכולים להפתיע באיווה ולגמור את הסיפור בניו המפשייר, אבל הם מנסים להנמיך ציפיות. מנצח יש רק אחד, אבל הפרשנויות והניתוחים על מנצחים ומפסידים (אם מקום שלישי הוא הישג או מפלה) קובעים במקרים רבים את גורלם של חלק מהמתמודדים.
קאוקוס
אסיפת בחירות. שיטה ייחודית לאיווה ועוד קומץ מדינות קטנות שבהן לא מצביעים בקלפיות. באיווה מתכנסים המצביעים ל-1,784 אסיפות בחירות בבתי ספר, כנסיות, ספריות ובתים פרטיים.
האסיפה נפתחת בשעת ערב ונמשכת בין שעה לכמה שעות. אחרי שמאזינים לנאומים של המועמדים או תומכיהם, מקבלים המצביעים פתקים ריקים, רושמים את שם המועמד המועדף עליהם ומטילים את בחירתם לקלפי.
רומני, מיט
התמודד ב-2008, נוצח על ידי ג'ון מקיין ולמד. הפעם הוא הקים מטה משומן למדי, גייס מראש הרבה תרומות ונמנע מראיונות לתקשורת ומעימותים חזיתיים מול המתחרים האחרים. הוא ריכז את האש המילולית שלו ישירות לעבר הנשיא אובמה. רק כשגינגריץ' נראה מאיים עליו, רומני יצא בבליץ תקשורתי, גייס את כל תומכיו כדי לחסל את האיום. הוא מורמוני וחשוד שאינו שמרן אמיתי בנושאי הפלות, הומוסקסואלים ונשק. אבל גם האוונגליסטים מודאגים קודם כול מהכלכלה ורומני מצטייר כבעל הסיכוי הגדול ביותר לנצח את אובמה ולהחזיר לבית הלבן את הגישות הכלכליות השמרניות.
שיטת הבחירה
במרבית המדינות, ההצבעה נערכת בסגנון של פריימריז. כל בעל זכות בחירה נכנס בתורו לקלפי ומטיל פתק והולך לדרכו. באיווה, כמו בעוד מספר מדינות קטנות שיטת הבחירה היא כאמור באסיפות בחירות (קאוקוס).
שלג
רון פול וריק סנטורום מקווים לתחזית מזג אוויר מסוג זה מחר.
מיט רומני עשוי לנצח אם יהיה מזג אוויר יפה ורבים ייצאו להצביע. אם מזג האוויר יהיה קשה, פול עשוי לנצח בגלל גרעין התמיכה הנאמן לו, בעוד שלא ברור כמה אנשים ייצאו לפנות ערב לקור המקפיא לנהוג בכבישים חלקים.
תורמים
הם אלה שמחליטים מתי תמיכה במועמד היא סתם בזבוז כסף. בלי תרומות אי אפשר לקדם קמפיין, וכמה מועמדים יגלו מיד לאחר איווה שהמזומנים אזלו וחלום הנשיאות נגוז. בחודש דצמבר לבדו הוציאו המועמדים 10 מיליון דולר על פרסומות. רומני הוציא 4 מיליון דולר - פי 8 מגינגריץ'. ריק פרי הוציא 3 מיליון דולר.