נשלח לחו"ל מטעם עבודה מועדפת. זכאי למענק?
חייל משוחרר, שבמסגרת עבודה בתעש נשלח לטורקיה, ביקש מענק שחרור מהביטוח הלאומי. בקשתו נדחתה בטענה כי אינו זכאי למענק כיוון שעבד בחו"ל. האם גם בית הדין סבר כך?
חייל משוחרר שהועסק בשנת 2007 בתעשייה הצבאית כעובד יצור במסגרת עבודה מועדפת, ונשלח מטעמה לטורקיה, שם עבד בפרויקט שדרוג טנקים עבור הצבא הטורקי, הגיש תביעה לביטוח הלאומי לקבלת מענק שחרור, אולם זה דחה תביעתו בטענה כי העבודה בתעש אינה נחשבת לעבודה מועדפת, באשר היא בוצעה בחו"ל.
- לא הצלחתי למצוא עבודה מועדפת - כי דרשו שאעבוד גם בשבתות וחגים
הביטוח הלאומי לא שינה עמדתו, גם לאחר שמנהל הפרויקט בו הועסק החייל המשוחרר, שלח לו מכתב בו הבהיר, כי המדובר בעובד תעש לכל דבר ועניין, שנויד לטורקיה בלית ברירה נוכח סוג הפרויקט, אשר חייב כי העבודה תתבצע על אדמתה (שכן לא ניתן להביא את הטנקים הטורקים לישראל). לפיכך, הגיש החייל המשוחרר תביעה כנגד הביטוח הלאומי לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, להכרה בעבודתו כעבודה מועדפת המזכה במענק חיילים משוחררים.
החייל טען כי הוא זכאי למענק באשר העבודה שביצע תרמה למשק הישראלי ונכללת בהגדרת "עבודה מועדפת", כאשר מקום ביצוע העבודה אינו מעלה ואינו מוריד דבר באשר למהותה, שהרי לו הייתה העבודה מתבצעת בתחומי מדינת ישראל, היה מקבל את הכספים.
שלילת המענק - אפליה אסורה
השופטת מיכל אריסון-חילו קיבלה את התביעה וקבעה כי החייל זכאי לקבלת מענק עבודה מועדפת. "אבחנה בין זכאותם של חיילים משוחררים למענק המתבססת אך ורק על השאלה - האם ביצעו את עבודתם בתחומי מדינת ישראל אם לאו, ללא התחשבות באופי העבודה שנדרשו לבצע, הנסיבות בהן נדרשו לבצע את העבודה מחוץ לתחומי מדינת ישראל ומידת תרומתה של העבודה שביצעו לצרכי המשק הישראלי, אינה מתיישבת עם תכליתו ומטרתו של החוק או עם הגיונם של דברים".
"שלילת הזכאות למענק מחייל משוחרר שעבד במפעל תעשייה ישראלי וביצע את עבודתו בפועל עבור אותו מפעל תעשייה מחוץ לתחומי מדינת ישראל והענקתה מאידך גיסא לחייל משוחרר המבצע את אותה עבודה בתחומי מדינת ישראל הינה בגדר אפליה אסורה", כתבה השופטת.
אחת המטרות במתן מענק עבור עבודה מועדפת, ציינה השופטת, היא הפניית החיילים המשוחררים לעבודה במוקדים בעלי חשיבות למשק, כאשר אין חולק, כי עבודה שהייתה בה תרומה לשיפור היחסים בין ישראל לטורקיה, כפי שהעיד מנהל הפרויקט בו הועסק החייל, הינה בעלת חשיבות רבה ביותר למשק הישראלי.
לאתר המשפט הישראלי "פסקדין" - www.psakdin.co.il