שתף קטע נבחר
 

גרעון קופות החולים ב-2011: מיליארד שקל

משבר נוסף במערכת הבריאות? משרד הבריאות דיווח בכנסת, כי הגרעון הגדול ביותר הוא של כללית - 270 מיליון שקל, והקטן של מכבי - 97 מליון. הסכומים לא כוללים את ההסכם עם הרופאים. סגן השר ליצמן: "לא צריך לרחם על הקופות. אקמול שעולה להן 95 אגורות נמכר בבית המרקחת ב-14 שקל"

קופות החולים יסיימו את שנת 2011 בגירעון כולל שמתקרב למיליארד שקל, לעומת גרעון של 427 מיליון שקל בשנת 2010. כך מעריכים במשרד הבריאות, בתחזית שנמסרה היום (ב') לוועדת העבודה הרווחה והבריאות.

 

נכון לעכשיו, הגרעון הצפוי של קופת חולים כללית יגיע ל-270 מיליון שקל, של קופת חולים לאומית ל-252 מיליון שקל, של קופת חולים מאוחדת 244 מיליון שקל ושל קופת חולים מכבי 97 מליון שקל. סכומים אלה עדיין אינם כוללים את השפעת הסכמי השכר החדשים של הרופאים.

 

גרעונות קופות החולים הצפויים ב-2011 ()
גרעונות קופות החולים הצפויים ב-2011

לצפייה בגודל המלא

 

בדיון מיוחד בוועדה צוין, כי הגרעון הצפוי לפי שעה הוא 864 מיליון שקל, אולם התחזית רעה יותר, ומתקרב למיליארד שקל. המספרים המדויקים יתבררו בתוך שלושה חודשים, במהלכם ייערך הסכם הייצוב של משרד הבריאות עם הקופות, אשר יכלול גם את השפעת הסכמי השכר החדשים של הרופאים. 

 

סמנכ"ל משרד הבריאות, יואל ליפשיץ, מסר לוועדה כי בגלל שביתת הרופאים נדחתה עריכת הסכם הייצוב של תקציבי הקופות ל-2012, שבסיומו ישתדלו משרד הבריאות והאוצר לאזן את התקציבים. הממונה על התקציב הבריאות באגף התקציבים באוצר, משה בר סימן טוב, טען כי האוצר לא מזהה בעיה יסודית בתקציבי הקופות ועל זיהוי "בעיות נקודתיות" הקופות צריכות להגיב בצעדי ייעול.

 

ליצמן: תרגעו, הקופות יישארו בחיים

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר: "כולנו חרדים לחובות הקופות ואנחנו עובדים על זה. תרגעו, ייקח עוד זמן ובסופו של דבר הן יישארו בחיים, כמו שאף אחת לא נפלה עד היום".

 

ליצמן הוסיף: "לא צריך לרחם על קופות החולים. הן מרוויחות 150 מיליון שקל על תרופות, אקמול שעולה לקופות 95 אגורות נמכר בבית המרקחת ב-14 שקל. הקופות מרוויחות גם הרבה כסף על הביטוח המשלים".

 

ליצמן גילה כי לראשונה עושה משרדו סדר בתקציב, אחרי שנים."נבדוק מה דרוש ונכסה חובות", אמר ותקף את הרשויות המקומיות שגובות תעריפי ארנונה יקרים מבתי החולים והקופות. לדבריו, "הארנונה היא אסון, הקופות ובתי החולים לא צריכים לשלם אותה, או לפחות עליהם לשלם תעריף הרבה יותר נמוך".  

 

מנכ"ל מכבי: סבסוד המדינה נשחק ב-15%

בכירי הקופות הצביעו על הסיבות שגורמות לדעתם להגדלת הגירעונות. מנכ"ל מכבי רן סער אמר כי ב-16 השנים האחרונות נשחק סבסוד המדינה ב-15% לכל מבוטח, ומחירי יום האשפוז עולים מספר פעמים בשנה כשהקופות הן אלה שיצטרכו לממן בפועל את הסכמי השכר של הרופאים.

 

תוצאות קופות החולים 2010-2009 ()
תוצאות קופות החולים 2010-2009

לצפייה בגודל המלא

 

אלי כהן, סמנכ"ל הכספים בכללית, אמר כי מחיר יום האשפוז לא מדביק את העלויות בפועל, כשהוצאות האשפוז מהוות 40% מהוצאות הקופה. הוא ציין כי הכללית כבר החלה לשלם את הפעימה הראשונה של הסכם השכר החדש .

 

ח"כ אדטו: אם נמתין לקריסה זה ייעלה יותר

הדיון נערך לבקשת מספר חברי וועדה. ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) אמרה כי במשבר הקודם של הקופות ב-1998, האוצר המציא את הביטוח המשלים, כדי לאזן את תקציב הקופות והתוצאה היא שעד היום האזרח משלם יותר מכיסו הפרטי על השירותים. "אסור להמתין לקריסה הכלכלית של הקופות מאחר והשיקום מחדש יעלה יותר על חשבון כולנו", הזהירה.

 

ח"כ איתן כבל (עבודה) ציין כי מערכת הבריאות איננה גוף למטרות רווח אלא לשירות הציבור.

 

יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) קרא בסיכום לפתור את בעיית הגרעון של הקופות לפני שיגיע לקריסה מוחלטת. הוא תקף את נציג האוצר ואמר: "הפקידים לא בודקים לעומק את עלויות הרפורמות שהם דורשים לפני שמפילים אותם על מערכת הבריאות מבלי להסביר מהיכן יבוא הכסף וכמה תשתתף המדינה במצב זה נוצרים גירעונות דרמטיים, כפי שאנו רואים כאן, ואין שם סיבה שיהיו. אם הייתם עסק פרטי הוא היה פושט רגל מזמן".

 

כץ החליט לכנס את הוועדה לישיבה נוספת בעוד כחודשיים כדי לבחון את מצבן הריאלי של הקופות לאחר סיום ההתחשבנות עם משרד הבריאות והאוצר בהסכם הייצוב. הוא דרש מהממשלה רק לשפר את השירות לאזרח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"כולנו חרדים". ליצמן
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים