פרס נזף בקואליציה: חקיקה לשם האדרת השלטון
הנשיא השביע 21 שופטים והזהיר מפגיעה בערכיות ביהמ"ש, שעלולה להוביל ל"נזק היסטורי ומדיני". ביניש אמרה כי אמון הציבור בבית המשפט נובע ממקצועיותו ולא מהיותו גוף ייצוגי
נשיא המדינה, שמעון פרס, גער אחר הצהריים (יום ב') בחברי הכנסת מהקואליציה והזהיר מפגיעה במעמד בית המשפט במהלך טקס שבו השביע 21 שופטים חדשים. "ערעור עצמאות בית המשפט או הטלת ספק בערכיותו עלולים לגרום נזק היסטורי ומדיני למדינת ישראל", אמר פרס על רקע אישור החוק לשינוי הוועדה למינוי שופטים לקריאה שנייה ושלישית, ורגע לפני ההצבעה הסופית על "חוק גרוניס".
עוד בערוץ החדשות:
הנערה והטלפון. כך פוענח רצח הד"ר לכימיה
קצין בכיר: צה"ל זקוק לעוד 7 מיליארד שקלים
"אסור שתהיה לשופטים אימת רשות שלטונית, או צללי מפלגתיות", אמר פרס במהלך הטקס שבו הושבעו שופטים לבתי המשפט המחוזיים, השלום ולתעבורה. "חלק מההערכה כלפי ישראל נובעת מתחושה עולמית שהיא ארץ דמוקרטית ששולט בה צדק".
הנשיא נזף במחוקקים מהקואליציה: "חקיקה אך ורק לשם האדרת השלטון ולא לשם הגדרת הצדק, גם אם היא נעשית על ידי גוף שנבחר דמוקרטית, עלולה לפגוע בשיווי משקלה של הדמוקרטיה ויוצרת חלל שלתוכו עלולה להיכנס תאוות שלטון במקום חובת שירות".
על רקע המחלוקת בסיעת הליכוד ועיכובו של החוק לשינוי הוועדה למינוי שופטים, אמרה בטקס נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש כי היא מקווה שהרכב הוועדה יישאר כמו שהוא. "איזון זה נשמר במשך שנות קיומה של ועדת הבחירה ועבודתה הניבה שופטים מקצועיים, עצמאיים ובלתי תלויים שהביאו למערכת הישגים נכבדים", אמרה.
ביניש ציינה כי בית המשפט אינו גוף נבחר והוא "אינו אמור להיות גוף הפועל על פי מפתח ייצוגי המשקף במדויק את הקבוצות השונות בחברה". לדבריה, "אכן ראוי שיתקיים בהרכב שופטי בית המשפט העליון מה שמכונה 'שיקוף' של הציבור, אך שיקוף אין משמעו ייצוג. הייצוגיות אינה מתאימה לגוף מקצועי מובהק שנועד לתת ביטוי אובייקטיבי ובלתי תלוי של החברה כולה".
"אין ייפוי כוח להושיב נשים מאחור"
"אמון הציבור בבית המשפט לא יושג מכך שהוא יהיה גוף ייצוגי ואולי אף להיפך", הוסיפה נשיאת העליון, "אמון הציבור נבנה על מקצועיותו של בית המשפט, על מחויבותו לשמירה על עקרונות היסוד של המדינה ועל שקידתו לקידום זכויות אדם ואזרח. במיוחד כך בימים אלו שעל בית המשפט העליון לשקוד על חיזוק המחנה המשותף המאחד אותנו בחברה אחת למול פלגנות ופיצול המסכנים את קיומנו מבית כחברה יהודית ודמוקרטית".
במהלך הטקס עלתה גם סוגיית הדרת הנשים מהמרחב
הציבורי. "אין גבר שהקדוש ברוך הוא ייפה את כוחו להושיב גברים קדימה ונשים אחורה", אמר פרס, "הפגיעות הללו נעשות על ידי קבוצת מיעוט שנגדה יש לפעול בנחישות". עם זאת, הוא קרא "להקפיד שלא יוטל דופי בעדה שלמה".
שר המשפטים, יעקב נאמן, אמר כי "בתקופה האחרונה אנו עדים למחלוקות פנימיות בתוך זרמים קיצוניים בעם. מערכת המשפט אינה מקבלת חלוקה כזו או אחרת בין המינים. אסור לנו לקבל אפליה מכל סוג שהוא".