הסכם בעניין גמלאי צה"ל: האוצר יעביר מיליארדים
אחרי יותר משנתיים של משא ומתן מורט עצבים, הושג הסכם בין האוצר לביטחון המסיים את הפרשה המבישה. עשרות אלפי גמלאי מערכת הביטחון ספגו בשנים האחרונות שחיקה של כ-24% בגמלת הפנסיה שלהם, וחלקם נאלצו להתקיים מתשלום חודשי זעום של פחות מ-4,000 שקל
הסכם של מיליארדים בין משרד האוצר למשרד הביטחון. סגן שר האוצר, יצחק כהן (ש"ס) ומנכ"ל משרד ביטחון, אודי שני הגיעו אמש (ב') להסכמות עקרוניות בדבר העברת הגמלאים של מערכת הביטחון לפנסיה צמודת מדד.
עלות ההסכם לא סוכמה עדיין סופית, אך ל-ynet נודע כי מדובר בכמה מיליארדי שקלים שיעברו מקופת המדינה למשרד הביטחון על פני תקופה של 6 שנים. בנוסף, יעמיד משרד הביטחון סכום זהה לזה שיעביר לו משרד האוצר, בהתאם להחלטה שקיבל ראש הממשלה בספטמבר 2011, לפיה עלות ההסכם שיושג תתחלק שווה בשווה בין המשרדים. כמו כן, בניגוד לעמדת משרד הביטחון נקבע כי תנאי הפרישה של גמלאי הצבא והמשטרה יהיו זהים לאלה של שאר עובדי המדינה.
ההסכם יעבור כעת למסלול חקיקה בכנסת והוא צפוי לזכות לתמיכתה של ועדת העבודה והרווחה. יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד) בירך הבוקר על ההסכמות וההבנות והדגיש כי יפעל לכך שבחקיקה לא יווצר פער בין גמלאי מערכת הביטחון לשאר גמלאי המדינה.
"אני שמח שמאמצי ועדת העבודה והרווחה בנושא נושאים פרי, ומודה לסגן שר האוצר יצחק כהן שלקח על עצמו לקרב בין הצדדים ולפתור את העוול בזכויות הפנסיה של גמלאי צה"ל ומערכת הביטחון", אמר כץ. "ההסכמות, שדורשות בחלקן תיקוני חקיקה, יובאו בקרוב לאישור ועדת העבודה והרווחה – ובא מרגוע לעמל".
הצבא חסך מיליארדים על חשבון הגמלאים שלו
אחרי יותר משנתיים של משא ומתן מורט עצבים, מביא ההסכם בין האוצר לביטחון לסיום את אחת הפרשות המבישות בתולדות היחסי העכורים בין שני המשרדים הגדולים והחזקים בממשלה. ההסכם ישחרר עשרות אלפי גמלאים מחיבוק הדב של מערכת הביטחון, ששחקה את קצבת הגמלאות שלהם בשנים האחרונות בכ-24% וגרמה לכך שחלקם נאלצו להתקיים מתשלום חודשי זעום של פחות מ-4,000 שקל.
בזכות ההסכם, קצבת הגמלאות של קציני צה"ל והמשטרה תוצמד למדד יוקר המחיה, כמו קצבתם של שאר עובדי המדינה, שהוצמדה למדד זה בשנת 2008. עד כה הייתה קצבה זו צמודה לשכרם של המשרתים בקבע, עד שהתברר כי מצב זה מעמיד את משרד הביטחון עצמו בניגוד עניינים.
מאז 1992, מקבל הצבא את תקציב השכר שלו כאשר שכרם של הגמלאים כלול בו. כלומר, קצבאות הפנסיה של עובדי מערכת הביטחון יוצאים מאותה קופה שמממנת את שכרם של קציני צה"ל.
לאורך השנים, כדי לממן הטבות לקצינים בקבע ולפתות אותם להישאר בשירות, העלה צה"ל את השכר בקבע בשיעור ניכר. על פי החוק, קצבת הגמלאות של הפנסיונרים של צה"ל הייתה צריכה לעלות בהתאם אך בצבא מצאו שיטות שונות להתחמק מכך.
בקישור זה ניתן לראות שני ראשי אכ"א לשעבר, מעידים כי לאורך השנים הוסיפו שכר לאנשי קבע בשיטות שונות שמטרתן הייתה למנוע את העלאת קצבאות הפנסיה, כדי לחסוך כסף בתקציב ולאפשר את מימון העלאות השכר לאנשי הקבע.
המדובר בשיטה נפוצה בשירות הציבורי, שבה מעלים את שכרו של לעובד ציבור דרך תוספות לשכר (תוספת ותק, גמול השתלמות, תקן חדש, דרג ביניים ועוד עשרות הגדרות שונות ומשונות). כך ניתן להעלות את שכרו של העובד מבלי ששכר הבסיס יגדל.
שיטה זו משמשת למגוון הטעיות ותרגילים: כך יכולה ההסתדרות, למשל, לטעון שעובדים רבים מקבלים שכר מינימום ולדרוש את העלאתו כשבפועל רוב קבלי שכר המינימום מביאים הביתה הרבה יותר כסף בכל חודש. את הצבא שימשה השיטה הזאת כדי לחסוך מיליארדי שקלים על הגמלאים שלו.
חוב של 3 מיליארד יוחזר במשך 6 שנים
כמה חודשים לאחר שעברו כל עובדי המדינה, חוץ מהצבא, לפנסיה צמודה למדד, החליטו נציגי הגמלאים שנעשתה טעות והם צריכים לעבור לשיטה דומה. החלטת ממשלה ממאי 2009 קבעה שמשרד האוצר והביטחון ידונו במתווה להעברת הגמלאים לפנסיה צמודת מדד.ומאז מחכים הגמלאים להסכם. יותר משנתיים לקח לפקידי האוצר וראשי מערכת הביטחון להגיע להסכמה. המחלוקת הייתה סביב שני נושאים: האחד, תוספות והטבות שדרשו ראשי מערכת הביטחון מעבר למה שמקבלים גמלאים של משרדי ממשלה אחרים. השני, מי ישלם לגמלאים על 4 שנים שבהן הכל התייקר במשק, אבל קצבת הגמלאות שלהם לא עלתה.
ככל שעבר הזמן והסכם לא נראה באופק, הלך הסכום ותפח עד שכיום הסכום שחייבת המדינה לגמלאי מערכת הביטחון עומד על 2.2 מיליארד שקל. על פי החלטת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מחצית הסכום, 1.1 מיליארד שקל, תמומן על ידי מערכת הביטחון ומחצית על ידי משרד האוצר, כלומר, על ידי קופת המדינה. האוצר הציע לפרוס את התשלומים על 5 שנים כדי למנוע שחיקה של תקציב המדינה. אמש הוסכם כי התשלומים ייפרסו על תקופה ארוכה יותר, של כ-6 שנים, ובתמורה יוגדל הסכום לכ-3 מיליארד שקל.
כמו כן, הוסכם כי התוספות לתשלומי הפנסיה שישוו את קצבת הגמלאות של קציני הצבא והמשטרה ייפרסו על תקופה של כ-3 שנים. בפועל, מדובר בתוספת תקציב של מיליארדי שקלים למערכת הביטחון עבור הוצאות השכר שלה.
הסיכום בין המשרדים הנצים מסיר מהשולחן את אחת משלוש הסוגיות העיקריות שמצויות במחלוקת לאחרונה בין שר הביטחון, אהוד ברק, לשר האוצר, יובל שטייניץ, ומעכבות את העבודה התקציבית על יישום מסקנות ועדת טרכטנברג.
כעת נותרו שתי סוגיות נוספות: ההצעה לקצץ סכום של 3.5 מיליארד שקל מבסיס תקציב הביטחון וההצעה לתת לאוצר לפקח על ניהול השכר במשרד הביטחון ולהיות שותף לתכנון התקציב.
ההערכה היא שמשרד האוצר יוותר על הקיצוץ ויסתפק בשקיפות ובקרה ביחסי המשרדים. שר האוצר כבר התבטא בנושא בעבר ואמר כי השקיפות חשובה לו ביותר והיא שווה 2 מיליארד שקל בשנה.
שרי האורצ והביטחון בירכו על ההסכם המתהווה. שר הביטחון, אהוד ברק, אמר כי מדובר ב"הסכם אשר מביא לידי ביטוי את המחויבות הפיקודית והמוסרית שלו ושל הרמטכ"ל כלפי הגמלאים". שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר כי "גמלאי מערכת הביטחון וגמלאי המדינה ככלל היוו נדבך חשוב בהתפתחותה של מדינת ישראל לאורך השנים ואנו שמחים להגיע לקו הסיום בסוגיה חשובה זו".