זעם על התייקרות החשמל: "יורקים לנו בפרצוף"
ההתייקרות הצפויה במחירי החשמל, עליה פורסם לראשונה ב-ynet, מעוררת כצפוי כעס רב. "עלינו להפגין נגד התייקרות החשמל", אמר תושב הצפון, "בסוף אנשים יחזרו להשתמש בנרות". סתיו שפיר, ממנהיגות המחאה החברתית: זו עליית מדרגה. בארגוני הסיוע הזהירו: אנשים ימותו
עוד בנושא תעריפי החשמל ב-ynet:
"מדובר בחוצפה חסרת מעצורים, כבר עכשיו אני מוצאת את עצמי חוסכת בחשמל", אמרה כנרת יערי (30), אם לשניים מירושלים. "מרמים את האנשים ואני מרגישה את השקר בכל קנייה בסופר". לדבריה, "הממשלה יורקת לנו בפרצוף, כאילו מאות אלפי אנשים לא יצאו לרחובות בקיץ". יערי, מזכירה במקצועה, ציינה כי גם בעלה עובד "אבל אנחנו נאלצים לחסוך בכל דבר, ומשמעות ההתייקרות היא לחתוך בבשר החי".
כמו משפחת יערי, משפחות רבות עם ילדים פשוט לא יכולות לוותר על הדברים הבסיסיים כשזה נוגע לצריכה חשמל. "כאשר הילדים מגיעים מבית הספר הדוד החשמלי פועל שלוש שעות כדי שכל בני המשפחה יוכלו להתקלח", אמרה ל-ynet מירב, אם לשני ילדים מעפולה. "מדובר על לפחות שתי מכונות כביסה ושתי מכונות ייבוש בכל יום, כי הילדים מחליפים בגדים לעיתים תכופות". היא הסבירה כי בקיץ ניתן לחסוך בייבוש, אבל בחורף ייבוש מכונה יכול לקחת 4 ימים וזה לא אפקטיבי.
עוד בחדשות ynet:
יניב מכרמיאל, אף הוא אב לשניים, אמר כי בני ביתו מצליחים לשמור על קו אחיד של צריכת חשמל, אך הוסיף כי "אם המחירים ימשיכו לעלות, נצטרך לחשוב פעמיים אם להפעיל עוד דוד או עוד מכונת כביסה".
ויש מי שחושש כי עוד עלייה במחיר החשמל תדרדר אותו אל מתחת לקו העוני. תושב בקעה אל-גרבייה, עלא גנאיים, אמר כי הופתע מההתייקרות הנוספת. "זו חוצפה וחוסר אחריות של הגופים שעומדים מאחורי ההתייקרות וחושבים שיש לנו ים של כסף. אני אישית בקושי גומר את החודש, והיום לשלם יותר עבור החשמל זה קטסטרופה בשבילי ונראה לי שארד מתחת לקו העוני".
ההתייקרות הצפויה במחירי החשמל צפויה להיכנס לתוקף בפברואר, חצי שנה לאחר מחאת האוהלים שגרמה לישראלים רבים לקום מהכורסא ולצאת למחות ברחובות. בהנהגת המחאה בטוחים שבממשלה לא מבינים מה המשמעות של התייקרות החשמל.
סתיו שפיר: צריך לתת גז למחאה
אחת ממנהיגות מחאת האוהלים, סתיו שפיר, אמרה ל-ynet כי "יש כאן בוז מאוד גדול על כל מה שהחברה אמרה ודרשה בחודשים האחרונים". היא ציינה כי פרט לחשמל עלו גם מחירי התחבורה הציבורית בתחילת השבוע, ואמרה כי מדובר בעליית מדרגה. "נראה שאנחנו צריכים להוסיף עוד גז, כי פשוט אנחנו עולים מדרגה והגיע שלב שבו לא רק נצעק כי זה לא מוצא חן בעינינו וכי אף אחד לא מקשיב לנו. אנחנו צריכים להגיד בדיוק מה כן אנחנו דורשים ולייצר את זה".
אורן פסטרנק, פעיל מחאה נוסף, מסכים עמה ואומר כי המאבק לצדק חברתי רק בראשיתו. "זוהי הוכחה נוספת שהממשלה, שרק אתמול הוסיפה לשריה ולעומד בראש תוספת של אלף שקל לשכר, לא הבינה את הסיבות שבזכותן יצאו למעלה ממיליון ישראלים הקיץ לרחובות, וייצאו גם בחודשים הקרובים". לדבריו, "דבר לא השתנה, ומעמד הביניים ממשיך לשלם את המחיר".
גם בשטח התושבים מרגישים שצריך לשוב לרחובות. "עלינו להפגין נגד התייקרות החשמל, אמר תושב הצפון, "אם ההתייקרות תמשך בסוף האנשים יחזרו להשתמש בנרות".
דניאל לזרוביץ, אב לשניים מגבעתיים, סבור שצריך לשבור את המונופול של חברת החשמל. "צריך עוד חברה שתספק חשמל בישראל, ואז אזרחי המדינה יוכלו להחרים את חברת החשמל ותופעת ההתייקרויות תשתנה".
איריס, תושבת עפולה, אמרה: "ברור שההתייקרות מעצבנת, אבל מה נעשה? אנחנו נמשיך להשתמש אותו הדבר בחשמל. יש לי ילדות קטנות, אני אתן להן להתקלח במים קרים ולא אדליק להן את הדוד? ואחרי המקלחת אני לא אדליק להן את התנור?".
"קטסטרופה, אבל מה אפשר לעשות?"
אבי, תושב קיבוץ תל יוסף, מקבל את ההתייקרות כגזירת גורל. "זו קטסטרופה, אבל מה אפשר לעשות?", אמר, "הנה, הייתה מחאה בקיץ, מה נשאר ממנה? לי יש יכולת כלכלית לעמוד בהתייקרות, אבל אני לא חושב רק על עצמי. כשאני מקבל את חשבון החשמל, אני אומר 'וואו, עוד עלייה'. גורם ההשפעה שלי בעניין הוא אפסי".
ניר שרעבי, בן 47 ואב לשלושה, אמר כי "צריך עוד פעם לצאת ולהפגין". הוא הזכיר כי "בכנסת קיבלו העלאה במשכורת ואנחנו לא. היום להחזיק ילדים זה לא עסק פשוט. אני לא חושב שעכשיו זה הזמן להעלות מחירי חשמל. אנחנו אלה שמתמודדים עם היום יום. אני, בעוונתי הרבים, לא יצאתי להפגין כשהייתה המחאה החברתית. היום, אם זה יחזור, אצא להפגין. אני חלק מהעם. אין לי משכורת של מנכ"לים".
ההתייקרות הצפויה במחירי החשמל אושרה לאחר ששר האוצר, יובל שטייניץ, אישר לחברת החשמל הקלות לשיפור מצבה הפיננסי, כך שמחירי החשמל לא יעלו ב-35% כפי שתוכנן קודם לכן.
אור-לי ברלב מחדר המצב של המחאה החברתית אמרה כי "יש כאן מהלך ציני של ממשלה אשר בוחרת לפתור את המצוקה הפיננסית של חברת החשמל באמצעות החרפת המצוקה הפיננסית של הציבור. במקום להגדיל את נטל המס של השכבות האמידות לצורך הגדלת הכנסות המדינה, הממשלה בוחרת להמשיך ולהעלות את המיסוי העקיף, ובכך מחריפה את מצבם הכלכלי של השכבות המוחלשות ומעמד הביניים, ה- 99%. זוהי עוד יריקה בפרצופו של הציבור שזועק לשינוי תוך שהוא נאנק תחת מדיניות כלכלית רומסת".
ארגוני הסיוע: "אנשים ימותו באיבו של החורף"
בארגוני הסיוע הזהירו כי מחירי חשמל גבוהים עלולים לגרום לאבידות בנפש. מנכ"ל ארגון "לתת", ערן וינטרוב, הזהיר כי "יהיו אנשים שימותו כתוצאה מההחלטה האומללה הזו באיבו של החורף". לדבריו, "המשמעות של המדיניות האנטי-חברתית שמובילים ראש הממשלה ושר האוצר היא הודעה לאלפי קשישים, ניצולי שואה ומשפחות נזקקות שיצפו לחורף קר במיוחד, שלא ידליקו את התנורים, לא יחממו מים למקלחת ויתפללו שלא יורידו להם את השאלטר,
בגלל שהם לא יכולים לשאת בתשלום עבור צריכת החשמל".בארגון "פתחון לב" קראו לשר האוצר "לשקול שוב את ההתייקרות ולמצוא חלופות אחרות לשיפור מצבה הפיננסי של חברת החשמל". בארגון הוסיפו כי הם מקבלים מדי יום עשרות פניות של קשישים ואמהות לילדים קטנים שמבקשים שמיכות נוספות מאחר והם לא עומדים בהוצאות החשמל לחימום הדירה.
רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד אמר כי על הממשלה להרחיב את ההקלות לקשישים ואוכלוסיות מוחלשות. "צריך לעשות אבחנה בין צרכנים שמסוגלים לשלם לבין חלשים יותר". לדבריו, "המשמעות היא שהממשלה החליטה להוריד את השאלטר על האוכלוסיות המוחלשות".