חדשות הספרות: ימים סוערים עוברים על "עם עובד"
בעקבות מינויו של תת-ניצב בדימוס יעקב בריי למנכ"ל "עם עובד", הודיעה העורכת והמתרגמת אילנה המרמן על פרישתה מההוצאה. וגם, נטע גורביץ' קודמה לעורכת ראשית "בידיעות ספרים", ואתגר קרת מתארח ב "New Yorker"
אז מה היה לנו השבוע:
על הוצאת "עם עובד" עוברים ימים סוערים. לאחרונה התבשרו כי תת-ניצב בדימוס יעקב בריי, מונה למנכ"ל ההוצאה החדש. המהלך לווה בתרעומת של עו"ד רוני פיינשטיין, יו"ר מועצת המנהלים של ההוצאה, שטען לאי-סדרים במינויו של בריי, אשר בוצע על-ידי יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ללא תיאום עם מועצת המנהלים. אמש (ג'), הודיעה העורכת והמתרגמת אילנה המרמן, על פרישתה מההוצאה, בה עבדה במשך עשרים וחמש שנים, כמחאה על מינויו של בריי.
החלטתה של המרמן נובעת הן מהמינוי שנכפה על ההוצאה והן מתוקף תפקידו הקודם של המנכ"ל החדש, המזוהה עם עמדות פוליטיות שהמרמן מתנגדת להן. יש לציין כי גם בפייסבוק פורסמו תגובות חריפות למינוי המפתיע.
שינויים בצמרת גם בהוצאת "ידיעות ספרים": עורכת הספרות המתורגמת של ההוצאה, נטע גורביץ, מונתה לעורכת הראשית. גורביץ החלה לעבוד ב"ידיעות ספרים" לפני כעשור ועסקה בעריכת ספרות הילדים והנוער המתורגמת, לצד הפרוזה למבוגרים. בתגובה למינויה אמרה גורביץ: "אני הייתי הילדה עם המשקפיים ועם הספר ביד, ומפעמת בי שמחה גדולה על כך שהשפה הזאת - של המילים, של הספרות והספרים - היא השפה שבה מתנהלים חיי. אני רוצה להודות למנכ"ל ההוצאה על ההזדמנות ועל הבעת האמון; אעשה כל שביכולתי על מנת להיות ראויה להן".
בהוצאת "דחק" ראה השבוע הספר "מזכר פנימי" - צמד מסות ספרותיות מאת אמנון נבות. המסות מציגות דיון בעשור שחלף על הספרות העברית והערות לדיון אפשרי על מצבה של ביקורת הספרות העברית. על חריגותו של הספר בנוף המו"לות בישראל, מגיב יהודה ויזן, עורך ההוצאה: "'מזכר פנימי' אינו ספר יוצא דופן. זהו ספר, שבמערכת ספרותית תקינה, טבעי והכרחי שיכתב. אולם, מצבה של הספרות העברית, הוא אשר הופך את הספר הזה למסמך חריג ומצמרר.
"זהו איפוא, דיון ספרותי של ממש: חסר-פניות והנחות אך מלא רגש. זהו שיעור באמנות הביקורות, הכתוב כולו בהומור רב ובמזג-חריף המזכיר לא פעם את כתיבתם הביקורתית של יל"ג, פרישמן, ברנר וקורצוויל".
הסופר המוערך אתגר קרת, שזוכה להצלחה רבה בעולם, רושם שיא נוסף כאשר סיפור שלו פורסם במגזין הספרות הנחשב של ה-New Yorker. סיפור קצר של קרת בשם Creative Writing מתוך ספרו האחרון "פתאום דפיקה בדלת", נבחר כסיפור השבוע, ולצדו התפרסם ראיון של קרת עם העורכת דבורה טרייסמן.
ספרים חדשים:
מחזות: בהוצאת "שוקן" מתפרסמים שלושה תרגומים חדשים של אהרן שבתאי במסגרת סדרת התרגומים הקלאסיים למחזות יווניים. שבתאי תרגם שני מחזות מאת אוריפידס: "ילדי הרקלס" ו"הנשים הפניקיות" ומחזה מאת אייסכילוס בשם "מבקשות החסות". למחזות מצורפים נספחים, הערות וקטעים ממחזות היוצרים שלא נשתמרו במלואם.
שירה: בסדרת "שירת תור הזהב" של ההוצאה לאור של אוניברסיטת תל-אביב בשיתוף ספרות מופת עברית של מרכז הספר והספריות, רואה אור "בן המלך והנזיר" מאת אברהם בן שמואל הלוי אבן חסדאי. הספר הוא למעשה גרסה עברית לסיפור נעוריו של הנסיך ההודי סידהרתא - בודהא - מייסד הבודהיזם. היצירה תורגמה מן הערבית בידי המשורר במחצית הראשונה של המאה השלוש-עשרה, כחלק ממהלך רחב של קריאה ותרגום מהמספרות המזרחית בידי המשכילים היהודיים של התקופה. אבן חסדאי הסיר את סממניה הנוצריים של היצירה והוסיף לה סיפורים, משלים, שירים, אמרות-חכמה, פתגמים ודברי מדע ועיון.
נוער: בהוצאת "גרף" רואה אור הכרך השני בסדרה המצליחה "גיבורי האולימפוס" שכתב ריק ריירדן. את הספר, ששמו "בן נפטון", תרגמה יעל אכמון ולאחרונה נוצר לחץ רב מצד המעריצים שלא יכלו להתאזר עוד בסבלנות לקראת פרסום הכרך השני. ב"בן נפטון" נמשכות ההרפתקאות המסעירות של מחנה החצויים המוכר מסדרת "פרסי ג'קסון", שגם אותה כתב ריירדן. הספר מתפרסם בסדרת "גרף צעיר" בעריכתה של גילי בר-הלל סמו.
אירועים קרובים:
ביום ה' יתקיים במכון שלום הרטמן ערב עיון לכבוד הסופר אהרן אפלפלד, שכותרתו: "לא מכאן ולא משם". האירוע מתרחש לכבוד צאת הספר "24 קריאות בכתבי אהרן אפלפלד" - קובץ מאמרים על יצירתו שראה אור בהוצאת מכון הרטמן ואוניברסיטת תל אביב. בערב ישאו דברים הסופר עצמו; עורכי הספר, פרופסור אבידב ליפסקר ופרופסור אבי שגיא, וכן פרופסור משה אידל, חוקר בכיר במכון. יום ה', 5.1.2012, בשעה 19:00, מכון שלום הרטמן. רחוב גדליהו אלון 11, ירושלים. הכניסה חופשית.
היום (ד'), תיפתח ההתכנסות השנתית של משוררים במסגרת "ימי שירה במדבר", הנערכת מזה עשור. אירועי השירה מתקיימים במדרשת בן-גוריון בשדה בוקר, ותימשך שלושה ימים. בין האירועים: מופעי קריאה, סדנאות, תערוכות, מחוות למשוררים, סרטים של יוצרים בהפקה מקורית, מפגשי דיאלוג, סדנאות תנועה וטיולי זריחה והתבוננות בנופים. בין הסופרים והמשוררים המשתתפים ניתן למצוא את א.ב. יהושוע, עמוס עוז, חיים גורי, אגי משעול, רוני סומק, יחזקאל נפשי, ארז ביטון, יקיר בן משה, אלי אליהו, בנימין שבילי, חמוטל בר יוסף, ישראל בר-כוכב ועוד. הפתיחה ביום ד', 4.1.2012 בשעה 12:00, מדרשת בן-גוריון בשדה בוקר. הכניסה חופשית.
היום (ד'), יוקדש ערב מיוחד ליצירתו של המשורר והמסאי פול ואלרי, לכבוד הופעת הספר "בית הקברות הימי ומבחר הרהורים על השירה" (הוצאת נהר ספרים). באירוע ישאו דברים פרופסור דן מירון; העורך בני ציפר, ומתרגם הספר, דורי מנור, שגם יקרא בצרפתית ובעברית מיצירתו של ואלרי יחד עם רוזלין דרעי. יום ד', 4.1.2012, 20:00. המכון הצרפתי, שדרות רוטשילד 7, תל אביב. כניסה: 20 ש"ח.