נפטר היהודי שנודע כחברו הטוב של האפיפיור
כשהיו ילדים נהגו יז'י קלוגר וקרול וויטילה לשחק יחד כדורגל בעיירת הולדתם בפולין. שנים אחר-כך, הראשון איבד כמעט את כל משפחתו בשואה, והשני הפך לאפיפיור יוחנן פאולוס השני. החברות הבין-דתית האמיצה נשמרה, וגם סייעה לקשר עם ישראל
יז'י קלוגר, יהודי שנולד בפולין ונודע כחברו הטוב של האפיפיור יוחנן פאולוס השני מאז היו השניים ילדים, הלך לעולמו במרפאה ברומא, איטליה, והוא בן 90. כך סיפרה אלמנתו. קלוגר איבד את כל משפחתו במחנות ההשמדה הנאציים.
עוד חדשות מהעולם הגדול:
- בפער 8 קולות: רומני ניצח באיווה, סנטורום הפתיע
- מתנת חג מאם לבתה, בת 7: תלוש לשאיבת שומן
- תשע נשמות: חתולה שרדה את ההרדמה. פעמיים
- צפו: הרגעים המביכים של המועמדים הרפובליקנים
איירין קלוגר סיפרה לסוכנות הידיעות AP כי בעלה נפטר ב-31 בדצמבר, אחרי שלוש שנים שבהן סבל מאלצהיימר. הוא הובא למנוחות אתמול (יום ג'). בני הזוג חיו ברומא במשך עשרות שנים, אולם לבקשת האפיפיור יוחנן פאולוס השני, קלוגר ששרד את המלחמה חזר מפעם לפעם לביקורים בעיירה ודוביץ' שבדרום פולין, שם העבירו השניים את ילדותם.
קלוגר היה צעיר בשנה מיוחנן פאולוס השני, שמת ב-2005, ונמנה עם חבריו החיים האחרונים של האפיפיור המנוח. הוא היה רק בן חמש כשפגש את איש הדת הנוצרי הבכיר ביותר בעולם, כששמו היה עדיין קרול יוזף וויטילה. שני עשורים אחר כך הפך האחרון לכומר בפולין, ובהמשך לקרדינל בקרקוב. ב-1978 נבחר לאפיפיור הראשון שנולד בפולין.
השניים - קלוגר שנודע בכינויו יורק והאפיפיור לעתיד שנודע בכינוי לולק - שיחקו יחד כדורגל, חלקו את ספסלי בית הספר וגרו זה ליד ביתו של זה. קלוגר סיפר בעבר כיצד יצא לשחיות נועזות עם וויטילה הצעיר בנהר סקווה בחודשים החמים יותר, וכיצד נהגו לטפס בחורף במשך שעות אל פסגת הר מקומי כדי לגלוש בשלג.
כשהאפיפיור מת לפני כמעט שבע שנים, קלוגר סיפר שיוחנן פאולוס השני השתוקק מאז ומעולם לצדק חברתי. "כבר כשהוא היה ילד קטן, הוא גילה עניין רב בשוויון חברתי, במיוחד עבור היהודים", סיפר אז קלוגר ל-AP. "זה היה חשוב לו מאוד מגיל צעיר מאוד".
החבר נשלח לגשש אצל ישראל
נסיונותיו של יוחנן פאולוס השני לשפר את היחסים בין הוותיקן ליהודים, כולל ביקור היסטורי שלו בבית הכנסת הגדול של רומא, היו מהסממנים המרכזיים של תקופת כהונתו כאפיפיור. הקרדינל הפולני סטניסלב דז'יביץ', שהיה מזכירו של האפיפיור יוחנן פאולוס השני במשך שנים, סיפר: "העובדה שקלוגר היה יהודי והאפיפיור היה נוצרי לא שינתה דבר. היה ביניהם קשר אנושי חזק".
האפיפיור וחברו הטוב היהודי שמרו על קשר למרות מגבלות הזמן והמרחק, וקלוגר ביקר מדי פעם בקריית הוותיקן, כך שהם יוכלו לסעוד יחד. הפגישות הללו סייעו כנראה לגבש את עמדותיו של יוחנן פאולוס השני בנושאים יהודיים ובנושא מדינת ישראל. לדברי ג'ורג' וויגל, ביוגרף של יוחנן פאולוס השני, בראשית כהונתו ביקש האפיפיור מחברו הטוב לפתוח בשיחות לא-רשמיות עם דיפלומטים ישראלים ברומא, כשהוותיקן החל לשקול לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים עם המדינה היהודית.
איירין קלוגר סיפרה כי בעלה המנוח איבד את אמו, אחותו וכמעט כל שאר משפחתו, למעט אביו עורך הדין, במחנות ההשמדה הנאציים בפולין במלחמת העולם השנייה. יז'י קלוגר הותיר אחריו מלבד את רעייתו גם בת.