שתף קטע נבחר

מבחני הערכה למורים: "העסק יהיה מלוכלך מאוד"

פיילוט שבחן עשרות מורים ומנהלים בבתי הספר היסודיים העלה חששות של רבים מפני פגיעה באווירה במוסד החינוכי. גם מנהלים הביעו דאגה מהתמודדות עם מורים ותיקים

"העסק יהיה מלוכלך מאוד. המורים יסתובבו פה ויגידו למנהל: 'למה נתת לי הערכה כזו ולא כזו?'. זה יכול להפוך את בית הספר". מבחני ההערכה למורים, שהחלו כבר בשנת הלימודים הקודמת במסגרת פיילוט, עלולים להעיב על יחסי העבודה בבתי הספר, כך עולה מעדויות מנהלים ומחנכים שהתייחסו לנושא.

 

עוד בערוץ החדשות :

 

מחקר חדש של משרד החינוך בחן לראשונה את אפשרות ההערכה והמדידה של מורים בישראל על פי קריטריונים של איכות ומצוינות בהוראה. מתוצאות המחקר, שהתבסס על פיילוט שכלל עשרות מורים ומנהלים בבתי ספר יסודיים, עולה כי מרביתם מתייחסים לתהליך בחיוב ורואים בו מנוף לשיפור ההוראה. עם זאת, מנהלים רבים חוששים מעימות פוטנציאלי עם מורים ותיקים, והדגישו כי אין טעם להערכה אם אין בצידה סנקציות המאפשרות את פיטורי המורה במידת הצורך. הם אף טענו כי האווירה במוסדות החינוך עלולה להידרדר במהירות על רקע קיום המבחנים.

 

אילוסטרציה. "מבחני הערכה למורים ישפיעו על האווירה" (צילום: לירון אלמוג) (צילום: לירון אלמוג)
אילוסטרציה. "מבחני הערכה למורים ישפיעו על האווירה"(צילום: לירון אלמוג)
 

"אני לא מרגיש שאני, כמנהל, יכול להעריך מבחינה פדגוגית את רמת המורה בדרגות הסולם הגבוהות", אמר אחד המנהלים שסיכם את הפיילוט. "ההערכה צריכה להיות מורכבת משליטה בכיתה ומשליטה בתחום התוכן ואני לא יכול לעשות את כולה

לבד". מנהל אחר הוסיף כי חייבת להיות לו סמכות לפטר מורים שציוניהם נמוכים: "לא יכול להיות שנעשה תהליך כזה ובסוף אין לנו את הסמכות לפטר. אם מצפים ממנהל לתוצאות גבוהות, חייבים לאפשר לי להוציא מבית הספר מורים כושלים".

 

לעומתם, הביעה אחת המנהלות חשש מהשלב שבו ישמש הציון במבחן לקביעת דרגת השכר של המורה. "כשהמשמעות תהיה להעניק דרגה, העסק יהיה מלוכלך מאוד. המורים יסתובבו פה ויגידו: 'למה נתת לי הערכה כזו ולא כזו'. זה יהיה עסק לא נעים. כשאדם חיצוני עשה זאת, זה היה בסדר, אבל כשהמנהל עושה זאת וצריך להמשיך לעבוד עם המורים באופן שוטף, זה יכול להפוך את בית הספר".

 

הנושא עורר כבר חששות כבדים במערכת החינוך, שכן לראשונה בישראל, קבע משרד החינוך כי שכרם ודרגתם של המורים יקבעו גם על פי פרמטרים של תפוקות ואיכות, ולא רק על פי ותק ותפקיד - כפי שהיה עד כה. במקביל, חוששים מורים רבים כי המבחן ישמש ככלי ניגוח בידי המנהל או גורמים חיצוניים שאינם

מעורבים בנעשה בכיתה.

  

במסגרת ההערכה, מתבקשים המנהלים לדרג את איכות המורה בסולם ציונים שנע בין 1 ל-7 וכולל סוגיות פדגוגיות שונות, שנקבעו על ידי הרשות הארצית למדידה והערכה במשרד החינוך. בין היתר, נבחנים ההזדהות עם תפקיד ההוראה, המחויבות לארגון, המקצועיות ורמת הידע, השתתפות התלמידים בשיעור, חזות הכיתה וכמות ההיעדרויות. ברשות ציינו כי הנחת היסוד העומדת בבסיס פיתוח כלי ההערכה היא שתהליך זה יסייע לשפר את איכות ההוראה, לקדם את הלמידה ולפתח את זהותם המקצועית של המורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. "זה יכול להפוך את בית הספר"
צילום: אבי מועלם
מומלצים