שתף קטע נבחר

 

דיווח: אירופה הסכימה לא לקנות נפט מאיראן

דיפלומטים סיפרו שכל מדינות אירופה הסכימו שיש לאסור קניית נפט מאיראן, ועתה נותר להשלים את הפרטים בדיונים עד סוף החודש. אירופה היא השוק השני בגודלו לנפט האיראני. יריבתה הגדולה של טהרן, סעודיה, צפויה להשלים את פערי התפוקה

ממשלות אירופה הגיעו להסכם עקרוני להפסיק לייבא נפט מאיראן. עם זאת, עדיין נותרו נושאים חשובים על הפרק, כמו מועד תחילת האמברגו. כך מסרו הערב (יום ד') דיפלומטים אירופים בבריסל. הדיונים בנושא יימשכו, והם צפויים להסתכם בהחלטה לקראת סוף החודש.

 

איראן והמערב - ראש בראש:

 

ההסכם, שרק הדיווחים עליו הביאו לעליות במחיר הנפט, הוא תוצאה של דיונים בסוף החודש הקודם בין השליחים של מדינות אירופה לאיחוד. כל ההתנגדויות לעיצומים החדשים על טהרן, שהגיעו בעיקר מכיוון יוון, נזנחו במהלך הדיונים. "התקדמנו רבות. העיקרון של הטלת אמברגו על הנפט האיראני הוסכם. אין ויכוח על כך יותר", אמר אחד דיפלומטים בדיווח.

 

אחמדינג'אד במתקן העשרת אורניום. תוכנית הגרעין מולידה עוד עיצומים (צילום: AP) (צילום: AP)
אחמדינג'אד במתקן העשרת אורניום. תוכנית הגרעין מולידה עוד עיצומים(צילום: AP)

 

האיסור האירופי הצפוי על קניית נפט מהרפובליקה האסלאמית הוא חלק ממהלך מתואם של מדינות המערב, שתכליתו הפעלת לחץ על האיראנים לזנוח את תוכניתם הגרעינית. ארצות הברית אישרה לפני כמה ימים סנקציות חדשות משלה, שמטרתן ניתוק הקשרים הפיננסיים של הבנק המרכזי של איראן מהמערכת הפיננסית האמריקנית, שהיא צינור הכספים העיקרי שבאמצעותו האיראנים מקבלים את התשלומים על הנפט שהם מייצאים.

 

נשקל: איסור על הולכת הנפט

דיפלומטים סיפרו כי עוד נושאים שעלו בדיונים הם איסור על מכירת טכנולוגיה הקשורה לתעשיית הנפט לטהרן, כמו גם איסור אפשרי על הולכת הנפט האיראני. לדבריהם, נקודת המחלוקת העיקרית היא מועד תחילת האמברגו – מייד לאחר ההודעה בסוף החודש, או לאחר תקופה של כמה חודשים.

 

כמה מדינות אירופיות מודאגות מההשפעה הכלכלית של ההחלטה עליהן, בזמן שכל אירופה מתמודד עם חובות ציבוריים עצומים.

יוון הייתה המתנגדת העיקרית לכוונה, אבל מקורות בממשלת יוון סיפרו שאתונה לא תפר את ההחלטה המשותפת של שותפותיה האירופיות. ההערכה היא שאת פערי תפוקת הנפט, שייווצרו מהסנקציות החדשות, תשלים יריבתה הגדולה של איראן במזרח התיכון, סעודיה.

 

לדיווחים האחרונים על המאבק המערבי-איראני, והכללתו של מגזר הנפט בתוכו, היו השפעה מיידית על המסחר בנפט. מחיר "הזהב השחור" עלה בדולר ל-114 דולרים לחבית, בעקבות פרסום הדיווחים על ההסכמה האירופית. האיראנים מספקים כ-450 אלף חביות ביום למדינות אירופה, מה שהופך את האיחוד כולו לשוק השני בגדולו בעולם לנפט האיראני, אחרי סין.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגבירים את הלחץ על איראן
צילום: AFP, IRANIAN PRESIDENCY
יוון מיישרת קו עם אירופה
צילום: AFP
מומלצים