איראן על האמברגו האירופי: נמכור יותר נפט לסין
בוושינגטון מברכים על ההסכמה האירופית להטיל אמברגו נפט על איראן. מחלקת המדינה: "תוצאה של דיונים מקיפים בין ארה"ב למדינות אירופה". איראן: יש פתרון. נמכור את הנפט לסין ולאפריקה
התוכנית האירופית להטלת אמברגו על הנפט האיראני זוכה הערב (יום ד') לרוח גבית מוושינגטון. "אלו חדשות טובות, וזו תוצאה של דיונים מקיפים בין ארצות הברית למדינות אירופה", אמרה דוברת במחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד. בינתיים, בטהרן לא מתרגשים מהאפשרות שהלקוחה השנייה בגודלה תעבור לקנות נפט סעודי. לדברי בכיר בתעשיית הנפט האיראנית, בכוונתם להמשיך לייצא בשנה הקרובה 2.3 מיליון חביות ביום.
תוכנית הגרעין - המאבק בין איראן למערב:
- אירופה לא תרכוש נפט מאיראן; המחיר לחבית זינק
נולנד אמרה בתדריך לעיתונאים: "הצעד אירופי הוא תמיכה בכוונת הקונגרס שאישר עוד עיצומים נגד איראן בסוף השנה. זהו סוג הפעולות שהיינו רוצים לראות, לא רק מבעלות בריתנו ושותפותינו במדינות אירופה, אלא גם ממדינות מרחבי העולם".
"אנו מאמינים שהחלטות אלה עומדות בקנה אחד עם הידוק עניבת החנק סביב איראן מבחינה כלכלית. הדרך להשיג את תשומת לבה של איראן עוברת דרך מגזר הנפט שלה", הוסיפה נולנד.
"נחליף הלקוחות האירופים בקלות"
מוחסיין קמסרי, המנהל הבינלאומי של חברת הנפט האיראנית הלאומית, אמר בראיון טלפוני מטהרן כי לארצו כמה נתיבים חלופיים לשוק האירופי. "אנחנו יכולים בקלות להחליף את הלקוחות הללו", טען והסביר כי גם חלק מתפוקה, אך לא כולה, תמצא את מקומה לשוק הסיני או לשווקים אחרים באסיה ובאפריקה.
"יש לנו דרישה גבוהה מהמובילים שלנו, לכן הכמות המופקת תישאר כמו שהיא מופיעה בחוזים", אמר הבכיר האיראני. הוא מסר שכ-30% מהנפט האיראני, מעט פחות מ-700 אלף חביות ביום, נשלחים ממערב לתעלת סואץ. מעט יותר מחצי מהן מגיעות לאירופה, 200 אלף לטורקיה והיתר - לאפריקה.
להערכת סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), המורכבת ממדינות OECD, אירופה צורכת כ-450 אלף חביות ביום מאיראן. בינתיים, במסחר במסחר בבורסת הסחורות בניו-יורק עלה מחיר הנפט בשיעור מתון מאוד של 0.3% ונקבע על 103.22 דולר לחבית.
קמסרי הוסיף כי ענקיות הנפט האירופיות, בהן "טוטאל" הצרפתית ו"אני" האיטלקית, הביעו דאגה מהכוונות האירופיות להטיל אמברגו על הנפט האיראני, ועד כה לא צמצמו את הכמויות שבכוונתן לרכוש. הוא הוסיף וציין שכל צעד שינקוט האיחוד נגד טהרן יביא את אזרחי אירופה לסבול ממחירים גבוהים במשאבות הדלק.
הוא הודה כי העיצומים שהטילה ארצות הברית על מוסדות פיננסיים שיבואו במגע עם הבנק המרכזי של איראן הקשתה על הפעילות העסקית של חברת הנפט: "אנו מספקים את הנפט, אבל בבירור מתקשים מעט לקבל את התשלום". עם זאת, הוא הוסיף שהצליחו ליצור "כמה ערוצים" להעברת הכסף.
Read this article in English