שתף קטע נבחר

 

ארה"ב לעולם: "קצצו משמעותית" בנפט מאיראן

האמריקנים דוחקים במדינות שמוסדות פיננסיים שלהן ייפגעו מהסנקציות על איראן, לצמצם באופן משמעותי את הנפט שהן קונות מטהרן, וכך לקבל פטור מהעיצומים. מטרת הצעד: פגיעה בהכנסה הראשית של האיראנים. זהו צעד משלים לאמברגו האירופי המתוכנן

הלחץ על מגזר הנפט האיראני עולה לפסים רשמיים. ארצות הברית החלה לדחוק ביבואניות הראשיות של הנפט האיראני לקצץ את הכמויות הנרכשות מטהרן "באופן משמעותי". מקורות בממשל האמריקני סיפרו הלילה (יום ה') ל"וול סטריט ג'ורנל" כי אחד הצעדים הצפויים הוא מתן "פטור" לכמה מדינות מהעיצומים החדשים שהטילה וושינגטון על האיראנים, תמורת קיצוץ כמות הנפט שירכשו.

 

מגזר הנפט של איראן על הכוונת:

 

מחלקת המדינה של ארה"ב: האמברגו על איראן - חדשות טובות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הדיווח בא על רקע ההסכמה העקרונית של מדינות אירופה להטיל אמברגו נפט על האיראנים, ונראה כי יש קשר בין הצעד האמריקני לבין הדיווח מבריסל. לאירופה גופים עסקיים רבים שבאים במגע עם איראן והבנק המרכזי שלה, וגם מייבאים נפט מטהרן. כמו כן, לאחרונה החלו האיראנים לאיים כי עיצומים שיפגעו בייצוא הנפט, יביאו אותם לסגור את נתיב השיט במצר הורמוז.

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, חתם בשבוע שעבר על סנקציות חדשות נגד מוסדות פיננסיים שיבואו בעסקים עם הבנק המרכזי האיראני. לפי החוק שאישר הקונגרס, הנשיא יכול לפטור מהסנקציות מוסדות במדינות הקשורות עסקית עם הרפובליקה האיסלאמית, כל עוד אלה יקצצו בכמות הנפט שהן רוכשות ממנה.

 

באמצעות עידוד התגובה הבינלאומית, מקווה הממשל האמריקני להגביר את הלחץ על טהרן לזנוח את תוכנית הגרעין שלה, תוך פגיעה ברווחי הנפט של איראן, מבלי לפגוע ביציבות שוק הנפט העולמי. באופן כללי, הרעיון הוא להוריד את מחירו של הנפט האיראני – ובכך לפגוע במקור ההכנסה העיקרי של משטר האייתוללות – תוך שמירה על רמת ההיצע הכללית בשוק העולמי. סעודיה אמורה לסייע בהגברת התפוקה במקום הנפט האיראני.

 

שרי החוץ האירופים בפסגה על איראן בחודש שעבר. יש הסכמה על אמברגו (צילום: AP) (צילום: AP)
שרי החוץ האירופים בפסגה על איראן בחודש שעבר. יש הסכמה על אמברגו(צילום: AP)
 

"אנו מעודדים כל גוף שסוחר עם איראן להקטין את ייבוא הנפט ואת העסקאות עמה. אנו גם מייעצים למדינות הרוכשות כמויות גדולות של נפט איראני, שהדרך הטובה ביותר להימנע מפגיעת הסנקציות היא לחפש אספקה במקום אחר", סיפר גורם במשרד האוצר האמריקני. שר האוצר עצמו, טים גייטנר, יטוס בשבוע הבא לסין וליפן, כדי להעביר את המסר החדש של הממשל בוושינגטון, ולתאם את הפעולות שתכליתן הידוק "עניבת החנק" סביב כלכלתה של איראן.

 

גורמים המעורים בעניין העריכו כי דרום קוריאה תהיה מוכנה לקצץ את היקף רכישת הנפט מאיראן, וגם יפן עשויה לפנות למקורות אחרים, אף שהתנגדה לאפשרות זו בעבר. "קיבלנו תגובה חיובית ביותר מהממשלה הקוריאנית", סיפר אחד הגורמים, "נדמה כי יש להם מוטיבציה רבה להפחית את הרכישות שלהם ולהתנתק מהשוק הזה. ברגע שהם יעשו זאת, היפנים יישארו לבדם במערכה ומבחינה פוליטית, זה יגרום להם אי נוחות ויעודד אותם ללכת בעקבות דרום קוריאה". במקביל, מנהל הממשל האמריקני מגעים עם סין והודו לגבי הטלת הסנקציות, אולם אנליסטים מעריכים כי מוכנות המדינות לשתף פעולה תהיה פחותה יותר.

 

הסכמה באירופה: "אין עוד ויכוח על האמברגו" 

מוקדם יותר דווח כי מדינות אירופה הגיעו להסכמה עקרונית על הטלת איסור קניית נפט מהרפובליקה האיסלאמית. ההסכם, שרק הדיווחים עליו הביאו לעליות במחיר הנפט, הוא תוצאה של דיונים בסוף החודש הקודם בין השליחים של מדינות אירופה לאיחוד. כל ההתנגדויות לעיצומים החדשים על טהרן, שהגיעו בעיקר מכיוון יוון, נזנחו במהלך הדיונים. "התקדמנו רבות. העיקרון של הטלת אמברגו על הנפט האיראני הוסכם. אין ויכוח על כך יותר", אמר אחד הדיפלומטים בדיווח. עתה נותר לאיחוד האירופי לגבש את פרטי האמברגו, בהם מועד תחילתו ואם יחול גם על אמצעי הולכת הנפט.

 

ארצות הברית מיהרה להביע תמיכה ביוזמה, וכינתה אותה "חדשות

טובות". דוברת במחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד, אמרה בתדרוך לעיתונאים כי "הצעד האירופי הוא תמיכה בכוונת הקונגרס שאישר עוד עיצומים נגד איראן בסוף השנה. זהו סוג הפעולות שהיינו רוצים לראות, לא רק מבעלות בריתנו ושותפותינו במדינות אירופה, אלא גם ממדינות מרחבי העולם".

 

עם זאת, בטהרן לא מתרגשים מהאפשרות שהלקוחה השנייה בגודלה תעבור לקנות נפט סעודי. לדברי בכיר בתעשיית הנפט האיראנית, אמברגו כזה לא יפגע בכלכלת ארצו, שתמשיך השנה בתפוקה הרגילה שלה, 2.3 מיליון חביות ביום. לדבריו, סין, הודו ויתר השווקים באסיה ובאפריקה יוכלו "לספוג" את ההיצע שיתפנה. מדינות אירופה יחדיו הן הצרכן השני בגודלו בעולם של נפט תוצרת איראן, אחרי סין, עם כ-450 אלף חביות ביום.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגביר את הלחץ על טהרן. אובמה
צילום: MCT
המטרה: להפחית את רווחי הנפט של טהרן
צילום: shutterstock
האיום האיראני: לסגור את מצר הורמוז
צילום: MEHRNEWS.COM
מומלצים