שתף קטע נבחר

 

סרט רע: אחמדינג'אד נגד הקולנוע האיראני

בשעה שסרט איראני מוזכר כמועמד בולט לזכייה באוסקר, החליטה טהרן לסגור את הארגון החשוב ביותר לקידום סרטים במדינה, שנהג למתוח ביקורת על המשטר

דווקא בעת שהקולנוע האיראני פורח ברחבי העולם, והסרט האיראני "פרידה" (A Separation) הפך לאחד המועמדים החמים לזכייה בפרס הסרט הזר באוסקר, החליט מישהו בטהרן שהגיע הזמן לסגור את הגוף החשוב ביותר שפועל בתחום במדינה. המבקרים טוענים: מאחורי ההחלטה עומדים מניעים פוליטיים.

 

עוד מנפלאות הקולנוע האיראני:

שחקנית איראנית נדונה לשנה בכלא בגלל תפקיד

אשה על אופניים בכרזה לסרט קולנוע? לא באיראן

קאן: פרס מיוחד לבמאי איראני על אומץ לבו

 

שר התרבות האיראני, מוחמד חוסייני, אמר השבוע כי ממשלתו של מחמוד אחמדינג'אד הורתה לסגור את "הבית של הקולנוע האיראני", ארגון עצמאי שהוקם ב-1989 ונועד לקדם סרטים מהרפובליקה האיסלאמית. בראיון לסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית, אירנ"א, הסביר השר כי לארגון אין בסיס חוקי לפעול ולכן ייסגר. 

 

צפו בקדימון לסרט האיראני עטור השבחים "פרידה": 

 

בתגובה, איימו בכירים ב"בית של הקולנוע האיראני" להחרים את פסטיבל הסרטים הבינלאומי שמארגן מדי שנה משרד התרבות, ונחשב לאירוע הקולנועי החשוב ביותר באיראן. בנוסף, יזם הארגון פסטיבל סרטים משלו, מה שהכעיס מאוד את משרד התרבות.

 

הקיצונים באיראן מתחו ביקורת על "הבית של הקולנוע האיראני" וטענו כי הוא אימץ עמדות ליברליות המנוגדות למדיניות הממשלה בתחום התרבות. חברי פרלמנט קראו לשלול את רישיונו של הארגון. אחד מהם, בהרוז ג'עפרי, אמר כי "הם הפכו להיות יותר מעורבים בפוליטיקה מאשר בעניינים מקצועיים". בחודש שעבר האשים משרד התרבות כי "אנשי 'הבית של הקולנוע האיראני' הקימו אותו ללא התהליכים החוקיים המקובלים".

 

אסגרפור וראש הצוות המנהל, פראהד תוחידי. "התעשייה פונה נגד הממשלה" ()
אסגרפור וראש הצוות המנהל, פראהד תוחידי. "התעשייה פונה נגד הממשלה"

 

בתגובה האשים הארגון כי משרד התרבות סוגר אותו באופן לא חוקי. מוחמד מהדי אסגרפור, מנכ"ל הארגון, טען כי כגוף לא ממשלתי, "ניתן לאסור על פעילותו רק בהחלטת בית משפט או החלטה של האסיפה הכללית של הארגון".

 

הזמין משלחת מהוליווד

"בעבר המשטר נהג לפעול דרך צינורות משפטיים, אבל במקרה הזה, מאז שרוב תעשיית הקולנוע של איראן החלה לפנות נגד הממשלה, התהליך עבר למסלול אחר", סיפר העיתונאי רזה סדיק, שאף עסק בהפקת סרטים תיעודיים לאתר האמריקני "רדיו פרדא".

 

מתוך "פרידה". זכה בפרס "דב הזהב" בברלין (צילום: AP) (צילום: AP)
מתוך "פרידה". זכה בפרס "דב הזהב" בברלין(צילום: AP)

 

בשנה שעברה מתח הארגון ביקורת על גורמים רשמיים באיראן ומספר חברי פרלמנט קראו לסגור אותו,

לאחר שגינה מעצר של חמישה במאי קולנוע ששיתפו פעולה עם ה-BBC, רשות השידור הבריטית.

 

המחלוקת בין הארגון העצמאי למשרד התרבות החלה ב-2009 לאחר שהזמין משלחת מהוליווד לבקר ברפובליקה האיסלאמית. "אנשי משרד התרבות מתחו ביקורת על הוליווד על כך שהיא משמשת כלי בידי ממשלת ארצות הברית", נכתב בעיתון הממלכתי "טהרן טיימס".

 

לאחרונה זכה הסרט האיראני "פרידה" בביקורות נלהבות בחו"ל ומספר עיתונים חשובים בארצות הברית כתבו כי הוא נחשב לאחד המועמדים המובילים לזכות בפרס האוסקר לסרט הזר. הסרט, בבימויו של אסגר פרהדי, זכה בפרס "דב הזהב" בברלין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. אוהב קולנוע?
צילום: רויטרס
אסגרפור. הסגירה לא חוקית
הבמאי פנאהי. נדון לשש שנים בכלא
צילום: AFP
מומלצים