שתף קטע נבחר

 

מבודדת? איראן מחפשת חברים בדרום אמריקה

נשיא איראן יבקר בשבוע הבא בארבע מדינות באמריקה הלטינית, על רקע הידוק הלחץ הכלכלי על ארצו. החשש האמריקני: אם ישראל תתקוף באיראן, האיראנים ישיבו אש מהחצר האחורית שלנו

לנוכח הבידוד העולמי ההולך וגובר, בדמות הידוק הסנקציות האמריקניות וההחלטה על אמברגו נפט אירופי , מחפשת טהרן בעלי ברית ושווקים חדשים. נראה כי היא עשויה למצוא אותם במדינות אמריקה הלטינית. נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד יערוך בשבוע הבא סיור בארבע ממדינות האזור במסגרת מאמץ דיפלומטי נרחב להגדיל את השפעת ארצו בחצר האחורית של ארה"ב.

 

הלחץ העולמי על איראן:

דיווח: אירופה הסכימה לא לקנות נפט מאיראן

איראן על האמברגו האירופי: נמכור יותר נפט לסין

אובמה אישר העיצומים על הבנק המרכזי האיראני

 

על פי ה"וושינגטון פוסט", מאמץ זה כולל התחייבות להשקיע מיליוני דולרים בפיתוח כלכלי באזור,

"ממיזם כרייה משותף באקוודור, ועד למפעלים פטרוכימיים וייצור נשק קל בוונצואלה". על פי העיתון, איראן גם שיגרה לאזור נציגים מכוח "קודס" – פלוגות העילית של המשטר.

 

נשיא איראן יבקר בוונצואלה, אקוודור, קובה וניקרגואה, שם יהיה אחמדינג'אד נוכח בטקס השבעתו של הנשיא החדש, דניאל אורטגה. הביקור תוכנן עוד בטרם נודע על אמברגו הנפט האירופי.

 

"שיתוף פעולה כולל עם ארצות אמריקה הלטינית הוא בין הנושאים החשובים ביותר במדיניות החוץ של הרפובליקה האסלאמית", הצהירה הטלוויזיה הממלכתית האיראנית.

 

אחמדינג'אד. שש נציגויות חדשות מאז עלייתו לשלטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחמדינג'אד. שש נציגויות חדשות מאז עלייתו לשלטון(צילום: AFP)

 

אחמדינג'אד יצטרך להתמודד בביקור עם אכזבתן של כמה מבעלות הברית הפוטנציאליות מארצו, שהבטיחה בעבר להעביר להן סיוע כלכלי לפרויקטים משותפים. למשל, איראן מעולם לא העבירה 350 מיליון דולר לבניית נמל מים עמוקים בניקרגואה.

 

מאז עלייתו לשלטון של אחמדינג'אד, פתחה טהרן שש נציגויות דיפלומטיות חדשות באמריקה הלטינית ומקווה לפתוח עוד. היקף הסחר בין איראן למדינות האזור גדל בהתאם. על פי ה"וושינגטון פוסט", איראן עקפה באחרונה את רוסיה כמייבאת בשר הבקר הברזילאי הגדולה ביותר. ייצוא הסחורות מברזיל לאיראן גדל פי שבעה במהלך העשור האחרון, ונפח המסחר עם ארגנטינה צמח בקצב דומה.

 

לשאיפות של איראן באזור יש היסטוריה, שחלקה רצחנית.

איראן הייתה מעורבת בפיגוע בשגרירות ישראל בארגנטינה, ובפיגוע בבניין הקהילה היהודית שם. ככל הנראה, גם כעת כוונותיה של איראן אינן כלכליות בלבד.

 

"העובדה שאיראן פעילה כל כך בוונצואלה וש'כוח קודס' נמצא שם מראה שאיראן רצינית בנוגע להחדרת כוחות לשכונה שלנו", אמר לעיתון ארט קלר, חוקר לשעבר ב-CIA, סוכנות הביון האמריקנית. "אם ישראל תפציץ את איראן, ייתכן מאוד שנראה תקיפות תגמול שמקורן באנשי 'קודס' בדרום אמריקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. דיווחים על אנשי "כוח קודס" בדרום אמריקה
צילום: רויטרס
מומלצים