שתף קטע נבחר
 
צילום: דלית שחם

התקבלתי לעבודה והבוס התחרט - מה עושים?

מצאתם משרה חדשה, דחיתם הצעות אחרות, קניתם חליפה יוקרתית וגם עברתם דירה קרוב למקום העבודה. אלא שברגע האחרון הודיע לכם הבוס ש"זה לא מסתדר". האם תוכלו לדרוש מהמעסיק פיצוי, וכיצד תוכלו להוכיח שנגרם לכם נזק? מדריך

שימי לא מאמין. הוא פוטר לפני כחודש, התחיל לחפש עבודה, והתקבל לעבוד בשלושה מקומות שמצאו חן בעיניו. הוא בחר את ההצעה הטובה מכולן, סגר תאריך תחילת עבודה, והודיע לשאר ש"זה לא אתם, זה אני". בחודש שנותר עד תחילת העבודה החדשה בזבז את כספי הפיצויים, שעוד לא קיבל, על חופשה חלומית ברומא, שם רכש סט בגדים מפנק לקראת הגו'ב החדש.

 

 

שלושה ימים לפני התאריך המיועד התקשר אליו הבוס החדש שלו, והודיע לו ש"בסוף זה לא מסתדר"... !!! שימי ההמום צריך לחפש עכשיו עבודה מההתחלה, אחרי שכבר בזבז כספים שאין לו, ודחה משרות שהתאימו לצרכיו. מה שימי יכול לעשות?

 

זה קורה במשפחות הכי טובות

נתחיל מההתחלה: שימי הוא לא העובד הראשון, וגם לא האחרון, שחווה על בשרו ביטול של חוזה העסקה, עוד טרם החל לעבוד.

 

זה יכול לקרות ממגוון סיבות: צרכי המעסיק שהשתנו מיום הסגירה ועד ליום תחילת עבודה, מועמד אחר, פייבוריטי, שלפתע "חזר למשחק", או מידע חדש שהמעסיק גילה על העובד החדש ומעדיף שלא להעסיקו.

 

במקרים אלו יש לבחון, ראשית, אם אכן נכרת בין הצדדים חוזה תקף, ואם כן, יש לבחון את הנזק שנגרם לעובד. אחרי כן ניתן לדרוש מהמעסיק המפר פיצוי, ואף לאיים בתביעה כספית במקרים המתאימים. בעניין זה יצויין מייד כי אין חוק ברור שמגן על עובד במצב כזה, ומבחינת בית הדין, מקרים בודדים בלבד הגיעו לדיון: לטעמי, במרבית המקרים העובד לא מודע לזכותו לדרוש פיצוי מהמעסיק, ואם הוא כבר דורש, הצדדים מסכימים על פיצוי מחוץ לביהמ"ש.

 

שלב א' – האם נחתם חוזה העסקה?

במקרה שיש בידיכם חוזה העסקה חתום, אין כאן שאלה: המעסיק הפר את החוזה, ועל הפרת חוזה – משלמים. אך מה קורה כשאין חוזה חתום? כשהצדדים רק הסכימו בע"פ על הצטרפות העובד לשורות המעסיק, האם עדיין יש כאן הפרת הסכם? התשובה היא: אולי.

 

הבטחה בע"פ להעסיק עובד היא עניין קשה להוכחה, אך יש המצליחים לעשות זאת. בסופו של יום ביהמ"ש צריך להתרשם כי נכרת בין הצדדים חוזה מחייב שאפשר לעובד להסתמך עליו, וזאת לפי נסיבות המקרה, ובהתאם לאמות המידה המשפטיות בתחום.

 

שימי צריך לבחון את מצבו מעיניים משפטיות, ולבדוק: האם למרות שאין לו חוזה חתום, הוא יכול להוכיח שההסכמה עלתה על הכתב באופן אחר? מה בדיוק נכתב בדואר האלקטרוני שקיבל מהמעסיק? האם היה מדובר בהסכמה חד משמעית לתחילת עבודה, כולל סיכום פרטי תפקיד ושכר, כזו מהסוג ששימי יכול היה להסתמך עליה?

 

לאחר בחינה, שימי גילה שמצבו טוב יחסית: כל פרטי ההעסקה היו סגורים, הכל תועד בהתכתבויות בין הצדדים, כולל תאריך תחילת עבודה, שכר, סוג רכב ואפילו תחזית עבודה לרבעון הראשון. הסיבה שלא היה עדיין חוזה חתום גם היא תועדה, והיא הייתה טכנית בלבד: שימי התבקש להגיע לחתום על החוזה במחלקת השכר ביום תחילת העבודה, "כי כך נהוג".

 

לאור אלו נראה כי שימי יצליח להוכיח שבמקרה שלו לא היו מדובר בדיבורים בעלמא בלבד, אלא בהתחייבות חוזית.

 

שלב ב' - האם נגרמו לעובד נזקים?

הנזק למועמד שהסתמך על הסכם העסקה, שינה את מצבו, וההסכם הופר - עלול להיות גדול. זו יכולה להיות פגיעה במעמד המקצועי שלו, במוניטין שלו בתחום, ביכולתו למצוא עבודה בהמשך וכיו"ב. כך גם שימי שלנו מעוניין עתה לתבוע את נזקיו בגין הפרת ההתחייבות, כדלקמן:

 

1) שימי יכול לטעון שהוא דחה שתי הצעות עבודה אחרות, ועתה נגזרו עליו חודשי אבטלה ארוכים, במהלכם לא מצא עבודה ראויה. שימי יכול לבקש מבית הדין שיפסוק לו את ההפרש שבין דמי האבטלה שקיבל, לשכר שהיה אמור לקבל.

 

2) שימי יכול לטעון שהוא הסתמך על ההכנסה העתידית, ולכן נסע לרומא וביצע מסע רכישות - מה שהוא לא היה עושה אם היה מובטל. חשוב לזכור שלעובד יש אחריות על התנהלותו הכספית, ולכן סיכוי תביעה זו להתקבל הוא קטן יחסית. לעומת זאת אם עובד קונה רכב עבור הנסיעות לעבודה החדשה שהתקבל אליה, זו כבר הוצאה לגיטימית יותר.

 

3) אם בחוזה החתום מצויין סכום פיצוי מוסכם במקרה הפרת ההסכם, יש לדרוש לקבלו.

 

4) ניתן לדרוש מהמעסיק לשלם לעובד "תמורת הודעה מוקדמת", ממש כאילו העובד התחיל לעבוד, ופוטר בה ביום.

במקרים אחרים עובדים עוברים מקום מגורים, או לוקחים הלוואות בהסתמך על יכולת ההחזר העתידית, וכל אלו הם נזקים שנובעים מהפרת החוזה, שניתן לנסות ולהוכיחם.

 

כך למשל במקרה מסויים טען עובד שהוא עזב שתי עבודות חלקיות, כדי לעבור לעבוד במשרה מלאה חדשה. העובד סיפר לבית הדין שהוא ביקש לתת למעסיקים הקודמים הודעה מוקדמת כחוק, ושהמעסיק ידע שהוא עוזב עבורו. אחרי שהתפטר, גילה כי עובד אחר מועסק במשרה במקומו. בית הדין פסק לתובע פיצוי בגין ימי העבודה שחלפו מיום התפטרותו מהעבודה, ליום תחילת עבודה חדשה שמצא (אחרי האכזבה שחווה).

 

על העובד חלה חובה להקטין את הנזק שנגרם לו מההפרה, ולכן עליו לחפש עבודה מייד לאחר הפרת ההסכם. תעדו את הליך החיפוש, לשם הוכחתו.

 

סיבה טובה לביטול החוזה

כשמגישים תביעה יש לקחת תמיד בחשבון כי כתב ההגנה יגלה לנו עובדות מפתיעות: כך למשל, אם המעסיק יוכיח כי גילה עובדות חדשות לגבי העובד, אחרי קבלתו לעבודה, ואלו שינו באופן לגיטימי את דעתו - זו יכולה להיחשב כסיבה טובה לבטל חוזה (למשל גילה כי העובד שיקר לו, או מעל בכספים). בגין הפרה שכזו סביר להניח שהמעסיק לא יחוייב בפיצוי.

 

מצד שני אם מדובר בסיבה "טובה" אך כזו שאינה נעוצה בעובד (שינוי ארגוני, העדפת מועמד אחר), במקרה זה העובד עדיין יוכל להוכיח את נזקיו ולבקש פיצוי.

 

טיפים לעובד

אז מה עושים כדי שלי זה לא יקרה?

 

1. דרשו תמיד לקבל הסכם עבודה חתום, טרם תשנו את מצבכם לרעה.

 

2. אם אין הסכם בכתב משום מה, שלחו מייל ברור למעסיק ובו הבהירו לו שאתם עוזבים מקום העבודה קודם / עוברים דירה / לוקחים הלוואה עבור המשרה הזו, ולכן מבקשים תשובה ברורה לגבי ההעסקה, מועד תחילתה ושאר פרטים.

 

3. בקשו מהמעסיק הפוטנציאלי להתחייב לפיצוי כספי במקרה של הפרת הסכם. שימו לב שזו מחוייבות הדדית, וגם אתם צריכים לשאת בה אם תפרו את החוזה.

 

4. ניתן להוכיח בדיעבד קיום ריאיונות, קבלה למשרה ומשא ומתן כספי שהתנהל שיצרו אצלכם מצג כי קיבלתם את העבודה, ושהסתמכתם עליו.

 

5. ניתן להוכיח בדיעבד "קשר סיבתי" בין ההתפטרות שלכם במועד מסויים, להבטחה שקיבלתם כי יתחילו להעסיקכם במקום.

 

את כל אלו ניתן להשיג כאמור גם בכתב, וגם מותר להקליט שיחות עם מעסיק פוטנציאלי. 

 

בכל מקרה, בטרם פועלים משפטית, יש לשקול שיקולים נוספים כמו למשל האינטרס לשמור על יחסים טובים עם מקום העבודה (במקרה ואתם ממשיכים לחפש עבודה בתחום), וכמובן שיש לשקול את ההוצאה הכלכלית הכרוכה בהליך משפטי, הוצאה שהעובד המובטל לא בהכרח יכול או מעוניין לשאת בה.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net


פורסם לראשונה 06/01/2012 09:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים