שתף קטע נבחר

 

שיא: 1.4 מיליון איש ביקרו באושוויץ ב-2011

רוב המבקרים במחנה ההשמדה, בו רצחו הנאצים כמיליון וחצי בני אדם, הגיעו מפולין. באתר הזיכרון קיים חשש למבנים הרעועים ממילא, וככל שעולה מספר המבקרים מצבם מחמיר

מספר שיא של מבקרים נרשם ב-2011 במחנה ההשמדה אושוויץ שבפולין - מיליון ו-400 אלף בני אדם ביקרו במקום במהלך השנה.

 

מספר המבקרים הגדול מדגים כיצד הפך מחנה העבודה וההשמדה לשעבר, לאחד מאתרי זיכרון השואה המתויירים ביותר.

 

ביקורם של רבים כל כך במקום מוסיף כמובן לזיכרון השואה וללימוד אודותיה, אך גם עלול להחמיר את מצבם של המבנים הרעועים ממילא במקום, עקב נזקי הזמן ופגעי מזג האוויר שהותירו חותם.

 

יותר ממיליון מבקרים באתר (צילום: AP) (צילום: AP)
יותר ממיליון מבקרים באתר(צילום: AP)
 

מהמוזיאון ומאתר ההנצחה במקום נמסר, כי רוב המבקרים בשנה החולפת הגיעו מפולין עצמה. אחריהם ברשימה: הבריטים, האיטלקים, הישראלים, הגרמנים, הצרפתים והאמריקנים.

 

ממחנה שבויים למחנה השמדה

מחנה אושוויץ הוא מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר, שהוקם ב-1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים. ב-14 ביוני 1940 הובא לאושוויץ משלוח ראשון של אסירים פוליטיים פולנים; בהמשך הורחב המחנה לחלק הקרוי בירקנאו, לצורך שיכון שבויי המלחמה הסובייטים לאחר הפלישה הגרמנית לברית המועצות. מחנה נוסף, שבו רוכזו מפעלי תעשייה אזרחיים וצבאיים, נבנה במרחק 8 ק"מ ממחנה האם, ליד הכפר מונוביץ, כחלק מתשלובת אושוויץ.

 

בין השאר היו בו מפעלים שבהם אולצו לעבוד אלפי אסירים שהובאו מאושוויץ ובירקנאו, רובם הגדול יהודים. 

 

בשלהי 1941 פקד היינריך הימלר, מפקד הס"ס והגסטפו, על מפקד המחנה רודולף פרנץ הס להכין את המחנה להשמדה פיסית של היהודים. פקודה זאת היתה במסגרת ביצועו של "הפתרון הסופי" שהחלה להתגבש באותה תקופה. תחילת הרצח של יהודי אירופה התקיים במחנה האם החל מסתיו-חורף 1941. הניסוי הראשון בהמתה בגז, נערך במרתף של בלוק 11 ב"אושוויץ 1", הידוע כ"בלוק המוות"; קורבנותיו היו 600 שבויי מלחמה סובייטים וכ-250 אסירים חולים.

 

האסירים היהודים הוכרחו ליטול חלק בכל מגוון הפעולות הכרוכות בהפעלתו של "בית החרושת למוות - אושוויץ". אך הרצח עצמו נעשה תמיד אך ורק בידי הגרמנים עצמם, דהיינו - הגז הקטלני "ציקלון ב'" הוחדר לתאים תמיד בידי אנשי ס"ס.

 

פרט לרצח ההמוני, עסקו הגרמנים בשוד מאורגן אינטנסיבי של רכוש היהודים. פריטי הרכוש השונים מוינו ונאספו תחילה באושוויץ ואחר כך בבירקנאו. 

 

האנשים שנשלחו לתאי הגז - יהודים כלא יהודים - לא נרשמו ברשומות המחנה, דבר המקשה על חישוב מדויק של מספר הנרצחים באושוויץ-בירקנאו. יחד עם זאת, ניתן להגיע לאומדן ריאלי: מספר היהודים שנרצחו נע סביב 1,300,000, ולנתון זה צריך להוסיף למעלה מ-100,000 אסירים פולניים, כ-17,000 שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23,000 בני רומה (צוענים). סך כל הנרצחים במחנה אושוויץ-בירקנאו מגיע לפיכך לכמיליון וחצי בני אדם.

 

ב-27 בינואר 1945 שחררה יחידת הסיור ה-107 מהארמיה ה-60 של הצבא האדום את מחנה אושוויץ, על 7,650 היהודים ששרדו בו. ב-1967 הפכו הפולנים את האתר למוזיאון להנצחת פשעי הנאצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אושוויץ. רוב המבקרים מפולין
צילום: EPA
משלחות ישראליות במחנה ההשמדה
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים