שתף קטע נבחר
 

מרוויחים לפי שעה? תצטרכו מזל עם הפיצויים

על פי החוק במדינת ישראל, שני עובדים שעבדו אותו מספר שעות באותה עבודה, עשויים לסיים אותה עם סכום פיצויים שונה לגמרי. איך מחשבים ומדוע גם המעסיק נפגע? פרשנות

העסקת עובדים בשכר לפי שעה היא נפוצה במגזרים רבים מאוד ובכללם, חברות כוח אדם, קידום מכירות, מרכזי שירות (call center) ואפילו בהיי-טק. שכרו של עובד בשכר לפי שעה משתנה מחודש לחודש בהתאם למספר השעות בהן עבד באותו החודש.

 

 

כך למשל, עובד ששכרו 30 שקל לשעה ועבד בחודש מסוים 100 שעות רגילות, יהיה זכאי לשכר של 3,000 שקל -  ללא תנאים נלווים כגון נסיעות. אם עבד בחודש אחר 150 שעות רגילות יהיה זכאי לשכר של 4,500 שקל.

 

לא אחת מתעוררת הסוגיה מה סכום פיצויי הפיטורים להם זכאי עובד המועסק בשכר לפי שעה, שכן שכרו של אותו העובד משתנה מידי חודש בחודשו. בית הדין הארצי לעבודה, בפסק דין סנונית ובפסק דין חזן, פסק כי לעובד המועסק בשכר לפי שעה יש לערוך את חישוב פיצויי הפיטורים על בסיס ממוצע השעות שהעובד עבד ב-12 החודשים שקדמו לסיום עבודתו.

 

חישוב פיצויי הפיטורים בשיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים מביא לתוצאה קשה, הן לעובד והן למעסיק והיא הופכת את סכום פיצויי הפיטורים לו זכאי העובד לתלוי מזל. שפר מזלו של העובד - הוא יקבל פיצויי פיטורים בסכום גבוה. שפר מזלו של המעסיק - הוא ישלם פיצויי פיטורים בסכום נמוך.

 

מזל טוב ומזל רע

את הבעייתיות בחישוב פיצויי הפיטורים בשיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים והפיכת תשלום פיצויי הפיטורים לתלוי במזל טוב או במזל רע ניתן להבין בדוגמא הבאה:

 

שלושה עובדים שעבדו במשך שנתיים אצל שלושה מעסיקים שונים כאשר שכרם היה 100 שקל לשעה. העובד הראשון עבד בממוצע בשנה הראשונה כ-100 שעות בחודש ובשנה השנייה 50 שעות בחודש. לפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים, עובד זה זכאי לפיצויי פיטורים עבור שתי שנות עבודתו לפי החישוב הבא: 50 שעות כפול 100 כפול 2 ובסך הכל 10,000 שקל.

 

העובד השני עבד הפוך מהעובד הראשון, בשנה הראשונה הוא עבד בממוצע 50 שעות בחודש ובשנה השניה 100 שעות בחודש. לפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים, עובד זה זכאי לפיצויי פיטורים עבור שתי שנות עבודתו לפי החישוב הבא: 100 כפול 100 כפול 2 ובסך הכל 20,000 שקל.

 

העובד שלישי עבד בממוצע הן בשנה הראשונה והן בשנה השניה 75 שעות בחודש. לפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים, עובד זה זכאי לפיצויי פיטורים עבור שתי שנות עבודתו לפי החישוב הבא: 75 כפול 100 כפול 2 ובסך הכל 15,000 שקל.

 

שלושת העובדים עבדו במצטבר בתקופת עבודתם את אותו מספר השעות, שכרם לשעה היה זהה וכל ההבדל המקנה לעובד השני 10,000 שקל יותר מהעובד הראשון ו-5,000 שקל יותר מהעובד השלישי הוא כי התמזל מזלו הטוב בכך שממוצע שעות עבודתו בשנה השנייה היה גבוה יותר.

 

לא רק העובד הראשון סובל מכך שלפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים קיבל 10,000 שקל פחות מהעובד השני. גם מעסיקו של העובד השני סובל מכך שנאלץ לפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים לשלם 10,000 שקל יותר ממעסיקו של העובד הראשון ו-5,000 שקל ממעסיקו של העובד השלישי.

 

חישוב פיצויי הפיטורים על בסיס סך כל שעות העבודה הרגילות שעבד העובד במהלך תקופת העבודה יסלק את ה"מזל הטוב" וה"מזל הרע" מחישוב פיצויי הפיטורים ובשיטה זו יקבלו כל שלושת העובדים פיצויי פיטורים בסך של 15,000 שקל - תשלום המשקף נכונה את היקף שעות עבודתם לאורך כל תקופת עבודתם.

 

אין כל הצדקה עניינית לכך, שעובד אלמוני, עקב מזלו הטוב, יקבל פיצויי פיטורים בשיעור העולה על 100% בחישוב לכל תקופת העבודה ועובד אלמוני יקבל, עקב מזלו הרע, פיצוי פיטורים בסכום הנמוך מהסכום שהיה מקבל אם החישוב היה נערך על בסיס כל תקופת העבודה.

 

הכותב הוא עו"ד, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכל תלוי מזל
צילום: Shutterstock
צילום: דן פרץ
חמי לפידור
צילום: דן פרץ
מומלצים