סקוטלנד תפרוש מבריטניה? "תצביעו בתוך שנה"
זה זמן רב שהמפלגה הלאומית הסקוטית מנסה להוביל פרישה מהאיחוד בן 300 השנים עם אנגליה. רה"מ קמרון שואף לנצל את העובדה שעדיין אין לה רוב למהלך במשאל עם, ורוצה להקדימו. וגם בג'מייקה לא רוצים עוד את המלכה כראש המדינה
ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, אמר היום (ב') כי על סקוטלנד לערוך כבר בשנה הבאה משאל עם על השאלה האם להתנתק מאנגליה, להפסיק להיות חלק מבריטניה, ולהפוך למדינה עצמאית. בכך יצא קמרון נגד המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP), שרוצה זמן רב יותר כדי לזכות לתמיכה בפרישה מהממלכה המאוחדת.
עוד חדשות מהעולם הגדול:
- ישוחרר ה"גלעד שליט" של ארה"ב?
- שודד תקף מתאגרף בן 84, ומצא עצמו על הרצפה
- סעודיה: לא חוששים ממתקפת האקרים ישראלית
- האקרים חשפו מידע על מאות אנשי מודיעין ונאט"ו
קמרון, שמתנגד לעצמאות סקוטית, אמר כי חוסר הוודאות בנוגע לאיחוד בין אנגליה לשכנתה הצפונית והקטנה יותר, איחוד שקיים כבר 300 שנה, יוצר בעיות לעסקים ופוגע בהשקעות. "אם מנהיג SNP אלכס סלמונד רוצה משאל עם על העצמאות, למה שנחכה עד 2014?", שאל קמרון בהצהרה ששודרה ב"סקיי ניוז". "זה גורם נזק גדול לסקוטלנד, מפני שאנשי עסקים שואלים כל הזמן: האם סקוטלנד הולכת להיות חלק מהממלכה המאוחדת? האם הם הולכים להישאר יחד? האם עליי להשקיע?".
לסקוטלנד, ששמרה על המערכת המשפטית שלה אחרי האיחוד ב-1707, יש ממשלה משלה מאז 1999, וזו שולטת בכל הקשור לתחומים כמו בריאות, חינוך ובתי כלא במדינה, שבה מתגוררים כחמישה מיליון איש. לסקוטלנד יש מאפיינים רבים נוספים של מדינה עצמאית - דגל משלה, קבוצות ספורט עצמאיות והיסטוריה של הישגים במדע ובספרות.
SNP זכתה ברוב בבחירות הסקוטיות במאי שעבר, והבטיחה לקיים משאל עם במחצית השנייה של כהונת הפרלמנט החדש. כהונתו תימשך עד 2016. המפלגה מקווה לנצל שני אירועים שיתרחשו ב-2014, "משחקי חבר העמים הבריטי" בגלאזגו ומלאות 700 שנה לקרב באנוקברן, אז ניצחו הסקוטים צבא אנגלי ויצרו מומנטום להתבדלות.
ממשלת בריטניה צפויה להכריז בימים הקרובים אם הצבעה סקוטית על עצמאות תהיה צעד מחייב מבחינה משפטית. לפי דיווחים בעיתוני בריטניה היום, ייתכן שהיא תאמר כי הצבעה חייבת להיערך ב-18 החודשים הבאים כדי שיהיה לה תוקף משפטי.
עלייה בתמיכה בפילוג, היא עדיין לא מספיקה
מפלגת SNP טוענת כי סקוטלנד תשגשג כמדינה קטנה, וסלמונד מעוניין שיהיו לה כוח ביטחוני ומדיניות חוץ משלה. בסקר שנערך בחודש שעבר נמצא כי בקרב הסקוטים שבטוחים כי יצביעו, 38% יעדיפו שארצם תצא לעצמאות מלאה - עליה של שלושה אחוזים מאוגוסט, בעוד ש-58% מתנגדים לכך.
ניקולא סטרג'ן, סגנו של סלמונד, אמר כי העיתוי של כל הצבעה צריך להיקבע על-ידי העם הסקוטי, וכי התערבות של קמרון יכולה להביא לתוצאה לא רצויה. "אני חושב שרוב האנשים בסקוטלנד ששומעים את דיוויד קמרון יאמרו, הנה זה קורה שוב, עוד ממשלה בהובלת המפלגה השמרנית מנסה להתערב בהחלטות ששייכות באופן מוצדק לעם הסקוטי", אמר לרדיו BBC.
לשמרנים מהמרכז-ימין אין כוח משמעותי בסקוטלנד, והם מחזיקים רק ב-15 מ-129 המושבים בפרלמנט הסקוטי. עם זאת,
במפה הפוליטית הבריטית הכללית - הן השמרנים, הן בני בריתם הליברל-דמוקרטים והן מפלגת הלייבור שיושבת כעת באופוזיציה מתנגדים לעצמאות סקוטית, שלדבריהם תחליש את סקוטלנד ובריטניה גם יחד. בבריטניה חברות גם ו-וויילס וצפון אירלנד.
אגב, סקוטלנד אינה היחידה שמדברת על שינויים בקשר שלה עם בריטניה. פורטיה סימפסון מילר, ראש הממשלה החדשה של ג'מייקה, אמרה כי בכוונתה לדאוג לכך שהמלכה אליזבת' והבאים אחריה לא יהיו עוד ראש המדינה בג'מייקה, וכי אחרי השינוי - ארצה תהפוך לרפובליקה. "אני אוהבת את המלכה. היא אשה יפהפיה, וחוץ מזה היא גם חכמה ונהדרת", אמרה לאחרונה מילר, אך הוסיפה: "אני חושבת שהגיע הזמן".