אחרי הבושה של מיכאלי: הצעת חוק לשלילת שכר
ועדת האתיקה הרחיקה את חברת הכנסת ששפכה מים על עמיתה מחודש של דיונים. ל-ynet נודע כי חברי הוועדה הגישו הצעת חוק חדשה שתתיר להם להחמיר את הענישה במקרים חמורים. "נשברים בכנסת הזו שיאים חדשים"
אפקט מיכאלי: אחרי שהטילו את אחד העונשים החמורים שביכולתם על חברת הכנסת אנסטסיה מיכאלי, ששפכה מים במהלך דיון על ח"כ ראלב מג'אדלה, חברי ועדת האתיקה רוצים לחדד את השיניים. ל-ynet נודע שכל חברי הוועדה הגישו הבוקר (יום ג') הצעת חוק לפיה יורחבו סמכויותיה, ויותר לה לשלול שכר מחברי כנסת במקרים חמורים של התנהגות בעייתית.
האלימות של מיכאלי - כתבות אחרונות ב-ynet:
הבושה הגדולה: חודש הרחקה לאנסטסיה מיכאלי
אנסטסיה מיכאלי שפכה מים על ח"כ מג'אדלה
ח"כ מיכאלי מתרברבת ברשת: "לקח למג'אדלה"
לפני העונש: ח"כ מיכאלי התנצלה על פרשת המים
בעבר הגיש חבר הוועדה אריה אלדד (האיחוד הלאומי) הצעה דומה, אולם כעת ולאחר המהומה שחוללה התקרית המבישה של מיכאלי, התגייסו לקדם את ההצעה כל חברי הוועדה, בראשות ח"כ יצחק וקנין (ש"ס). מוקדם יותר הם קבעו שמיכאלי תורחק מחודש של דיונים במליאה ובוועדות, אך היא תוכל להצביע.
"הוועדה רואה בחומרה רבה את התנהגותה של מיכאלי אשר כללה אלימות של ממש ופגיעה שאין לה תקדים בחבר כנסת אחר בעת ישיבה של ועדה בכנסת", נכתב בהחלטת הוועדה, "ובכך הפרה ח"כ מיכאלי את כלל האתיקה המחייב את חברי הכנסת לשמור על כבוד הכנסת וחבריה".
בהצעת החוק שיזמו ארבעת חברי הוועדה נכתב כי "מוצע לתקן את החוק ולקבוע כי גם בגין הפרה של
כלל מכללי האתיקה תהיה רשאית הוועדה להטיל על חבר כנסת שלילת שכר ותשלומים אחרים".
ח"כ אלדד אמר כי ההצעה נועדה "להעניק אמצעי נוסף לארגז הכלים של הוועדה כשהיא באה להתמודד עם הפרת תקנון הכנסת. חברי הוועדה חשים כי הסנקציות הקיימות היום כמו: הערה, נזיפה או נזיפה חמורה אינן נחשבות בעיני חברי הכנסת או בעיני הציבור כעונש הולם על פגיעה בכבוד הכנסת או חבריה. מאידך הרחקה לפרק זמן כזה או אחר נתפשת לרוב בעיני חבר הכנסת הנענש כפרס ולא כסנקציה והופכת אותו לגיבור בעיני הציבור שלו. לפיכך מבקשים להוסיף כלי הקנס הכספי שיצטרך לשלם מכיסו".
"חייבים לתת לוועדה שיניים"
חברת ועדת האתיקה, ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד), אמרה כי חייבים להשיב את כבודה של הכנסת. "בכנסת הנוכחית נרשמו שיאים חדשים. השתתפות במשט טרור, אלימות בין חברי כנסת ועוד. בכל המקרים הללו, ועדת האתיקה חשה שהסנקציות הקיימות בחוק אינן מספיקות ואינן מייצרות הרתעה מספיקה. חייבים לתת לוועדה שיניים כדי להשיב את כבודה של הכנסת שנרמס בכל אירוע כזה".
ח"כ נחמן שי, אף הוא חבר ועדת האתיקה, הוסיף כי "המעשה שנעשה אתמול לימד אותנו שאין תשובה מספקת כרגע לחומרתו. לכן אנו, פה אחד, החלטנו שנגדיל את קשת הענישה העומדת לרשותנו. אמנם זהו מהלך שנוי במחלוקת אך חשוב להרתיע ולהבהיר שהכנסת לא תסבול התקפות פרועות מהסוג שצפינו בחלחלה אתמול. אין סליחה ואין מחילה לפגיעה בכנסת ישראל ובדמוקרטיה הישראלית".
כיום, מאפשר החוק לוועדת האתיקה לשלול שכר מחבר כנסת רק בשני מקרים: האחד, העדרות מוגזמת מעבודתו, מעל למכסה המותרת והשני במקרה שהתברר שיש לו עיסוק נוסף.
חברי ועדת האתיקה סבורים כי נזיפות בדרגות חומרה שונות והרחקה מהמליאה והוועדות אינן מספיקות ויש להרחיב את סל הסנקציות האפשריות להתמודדות עם מקרים קשים בכנסת.
"בהתאם לחוק חסינות חברי הכנסת" נכתב בדברי ההסבר להצעה "רשאית ועדת האתיקה להטיל סנקציות שונות על חברי כנסת בגין הפרת החוק וכללי האתיקה. לעניין הפרת האיסורים הנוגעים לעיסוק נוסף, הצהרת הון והיעדרות מהכנסת רשאית ועדת האתיקה להטיל סנקציות שונות, החל בהערה וכלה בשלילת שכר ותשלומים אחרים לתקופה שלא תעלה על שנה. לעומת זאת, על הפרה אחרת של כללי אתיקה, לא ניתן להטיל על חבר כנסת שלילת שכר ותשלומים אחרים".