שתף קטע נבחר

 

הרב לתלמידי בית שמש: "נעשה חשבון נפש"

במסגרת פרויקט חדש לקידום הידברות בין החילונים לחרדים בעיר, נפגשו תלמידי תיכון עם הרב פפנהיים. הם הטיחו בו: "אנחנו משרתים בצבא ומשלמים מיסים, ובסוף חוטפים מכם". הוא השיב כי "ההנהגה החרדית מנסה לטפל בקיצונים"

העיר בית שמש ידעה בחודשים האחרונים בעיקר פילוג ומתח על רקע ההתקפות של חרדים קיצונים נגד נשים, והמחאה של הציבור החילוני נגדם ונגד ראש העיר החרדי. היום (ג'), גם אם לשעתיים בלבד, התייצבו שני הצדדים זה מול זה, כשתלמידי תיכון ברנקו וייס בעיר נפגשו עם הרב שמואל פפנהיים, תושב העיר ונציג הקהילה החרדית השמרנית.

 

הרב פפנהיים הדגיש בדבריו כי כל אלימות מילולית ופיזית היא פסולה וכי יש לשלול אותה על הסף, אבל ניכר באירוע כי התלמידים הגיעו אליו טעונים וכי הם חשים שהאי-צדק החברתי מצד החרדים פוגע בחילונים לא רק ברמה העירונית, אלא בכל החברה הישראלית.

 

הפגישה בין הרב לתלמידים, היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"בהלכה מצוין שדרך ארץ קדמה לתורה, אבל לפעמים נראה שאין לכם כל דרך ארץ", אמרה תלמידה בשם בת חן. "אני עובדת במלצרות ומשרתת אתכם בצורה מכובדת ומנומסת, אבל כשאני חוזרת הביתה אתם מקללים אותי וזורקים עליי אבנים. בתורה כתוב שאיש איש באמנותו יחיה, אבל כנראה שמבחינתכם אנחנו החילונים לא מספיק יהודים בשבילכם".

 

הפגישה נערכה במסגרת פרויקט חדש שהחליטו לקיים במערכת החינוך בעיר. מנהלים ומורים הגיעו למסקנה כי יש לעודד את התלמידים לצאת ו"להילחם" על הבית שלהם, מתוך הכרה בכך שרק שיוויון אמיתי ושלילה מוחלטת של אלימות יאפשרו לשמור על העיר ועל המארג האנושי המיוחד שלה, וכך הוחלט להוציא לדרך את הפרויקט "לוקחים אחריות על עתיד העיר". במסגרתו, בשנה הקרובה יקדישו המורים את שיעורי החברה והאקטואליה לנושא ויקיימו מעגלי שיח.

 

הפגישה בין התלמידים לרב פפנהיים הייתה הראשונה במסגרת הפרויקט. חן, אחת התלמידות שהשתתפו במפגש, אמרה לרב: "רוב החרדים לא עובדים ולא משלמים מסים, ונוצר מצב שבו אפילו שאנחנו מממנים אתכם מכספנו, אתם נטפלים אלינו כשאנחנו עולים לאוטובוס או בגלל צורת הלבוש שלנו שלא מתאימה לכם". תלמיד בשם אבירם אמר: "ברגע שאסיים את התיכון החיים שלי יוקפאו למשך שלוש שנים, שבהן אשרת בצבא. גם אחר כך, להבדיל מהחרדים, לא אוכל להקדיש את זמני לדברים שאני מאמין בהם כמו מוסיקה, כי אצטרך לעבוד ולפרנס את המשפחה שלי בכבוד".

 

הרב: נצטרך לקחת אחריות כלכלית

התלמיד דור הסביר שקשה לו לקיים דיאלוג עם אדם או מגזר שלא עושה צבא או לא משלם מסים: "המשמעות של חיים משותפים היא שכולם לוקחים חלק גם בחובות וגם בזכויות, וכדי שיהיה שיווין בין החילונים לדתיים הם חייבים לתרום למדינה, לשלם מסים ולהתגייס לצבא". התלמידה אסתי אמרה: "אין שום סיבה שהחרדים יהיו שונים מהחילונים, וכמו שאנחנו מתגייסים לצבא ומתים למען המדינה, כך גם החרדים חייבים לשרת בצה"ל".

 

הרב פפנהיים ניסה להרגיע את הרוחות והשיב לתלמידים: "בעקבות האירועים האחרונים בבית שמש, גם בציבור החרדי הבינו שצריך לעשות חשבון נפש, וההנהגה החרדית מנסה לטפל בקיצונים, להתריע נגד אלימות ולחנך לשמרנות עצמית בתוך הבית מבלי לכפות את סגנון החיים על האחר".

 

עם זאת, לדבריו, תמיד יהיו אנשים בשוליים שיפעלו באלימות כפי שלטענתו מדי שבת חילונים זורקים אבנים על בתו כשהיא הולכת מחוץ לביתה עם עגלת התינוקת. "הציבור החרדי חש במגננה מול העולם המתירני החילוני, והורים רבים מעדיפים

להסתגר ולמנוע מהילדים פיתויים שאינם קשורים לעבודת השם", הוא הוסיף. "עם זאת, ברור שכיום כאשר החרדים מונים כמעט מיליון איש אנחנו צריכים לקחת אחריות גם כלכלית וגם מקצועית כדי לתת מענה לצרכים של הקהילה".

 

במסגרת הפרויקט החדש ישוחחו מורים עם תלמידיהם על המתיחות בעיר. כך למשל, כתבה לתלמידיה עליזה בלוך, מנהלת התיכון העירוני ברנקו וייס: "בית שמש היא בית שראוי להילחם למען עתידו, אך כאשר אנחנו עסוקים בלשפוט את הזולת, אנחנו מוותרים על היכולת להכיר אותו ולתת מקום של כבוד למי שהוא באמת. הדרת נשים מהמרחב הציבורי, כמו גם אפליה על רקע של צבע או מוצא, מכלילים ציבור שלם תחת סטריאוטיפ, ופעמים רבות אנחנו נתקלים ביחסים של שנאה הדדית, שמקורם בחוסר היכרות והיעדר סובלנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב שמואל פפנהיים
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים