גברים ונשים - בעלי חיים שונים (כמעט)
חושבים שגברים ונשים יותר דומים משונים? תחשבו שוב. מחקר חדש מצא שגברים ונשים שונים מאד בכל הנוגע לתכונות אופי, ורק 18% מהגברים והנשים מתאימים מבחינה אישיותית
גברים ונשים שונים ממה שנדמה לנו, טוען מחקר חדש שפורסם בשבוע האחרון ב- Public Library of Science. המחקר, שמצוטט היום (ג') ב-Huffington Post, גורס כי גברים ונשים מרגישים ומתנהגים בצורות שונות, כמעט כאילו היו בעלי חיים מסוגים שונים.
עוד על מין ומגדר בערוץ יחסים:
הג'ולי של אנג'לינה: מדוע גברים נמשכים ליופי?
מאצ'ואיזם עצבני: מה קורה כשגבר מרגיש מאויים?
זה מדעי: נשים מעדיפות גברים עם קול עמוק
גברים יותר דומיננטיים, נשים יותר רגישות
המחקר, בהנחייתם של מארקו דל גידיס מאוניברסיטת טורינו, וארווינג וטום בות' מאוניברסיטת מנצ'סטר, בחן את תשובותיהם של 1000 אמריקאים, נשים וגברים יחדיו, שהשיבו למבחני אישיות בנוגע לתכונות שמאפיינות אותם ושהם מתחברים אליהן.
בהסתמך על תשובות הנחקרים נמצא שגברים הרבה יותר דומיננטיים, חסכנים, תועלתניים, מגוננים ויציבים מבחינה רגשית, בזמן שנשים חמות, בוטחות, רגישות וראקטיביות.
דמיון התנהגותי בין המינים נמצא בתכונות כמו: פרקפציוניזם ונמרצות, וכן נמצא דמיון כשמדובר ביכולת לסגל צורת חשיבה מופשטת מול צורת חשיבה מעשית.
"אם נתרגם זאת למונחים הקלים ביותר", אמר ארווינג מאוניברסיטת מנצ'סטר, "רק 18% מהגברים והנשים מתאימים מבחינת הפרופילים האישיותיים שלהם, וזה שונה באופן מובהק מצורת המחשבה המקובלת".
גברים ונשים? דומים משחשבנו
צורת המחשבה המקובלת לפיה גברים ונשים דומים ממה שחשבנו, מאפיינת את תחום לימודי המגדר למשל, שמניח שההבדלים בין גברים לנשים הינם תלויי חברה ותרבות, ופחות מושפעים גנטית ממה שנהוג להניח. צורת מחשבה זו, קיבלה משנה תוקף ב-2005 במחקר של ג'אנט שיבלי הייד, פרופסור לפסיכולוגיה ולימודי מגדר באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון.
מחקרה של הייד, שנחשבה לאחת החוקרות הראשונות שהתמקדו בפסיכולוגיה של נשים, התבסס על 46 מחקרים קודמים שבדקו הבדלים אישיותיים בין גברים לנשים. הייד מצאה שגברים ונשים דומים מאד, לא רק מבחינה אישיותית, אלא אפילו בתחומים שנוהגים לייחס אותם להבדלים מגדריים, כמו: הערכה עצמית, כושר מנהיגות וחוש מתמטי.
"יש להבין שעד שנות ה-70 המוקדמות, לא נהגו להתמקד בפסיכולוגיה של נשים", אמר ארווינג ל'האפינגטון פוסט', והוסיף ש"הייד נחשבת לאחת החוקרות הראשונות שהתמקדו בפסיכולוגיה מסוג זה, והממצאים שלה אכן השפיעו על צורת המחשבה המקובלת".
מחקרם של ארווינג וגידיס, אמנם לא מראה האם ההבדלים בין המינים נעוצים בטבע הגנטי שלנו או שמא מדובר בהשפעות חברתיות-תרבותיות, אולם לדידו של ארווינג, הממצאים הולכים יד ביד עם תורת האבולוציה.
אהבתם את הכתבה? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים