גזים: לא נעים, אבל יש דרכים להקל על המצב
התופעה המביכה גורמת אי נוחות לא רק ברמת הקול או הריח שלעיתים מתלווה, אלא גם גורמת לכאבי בטן. כמעט כולם סובלים מגזים, ויש מה לעשות - בעיקר בתחום התזונה הנכונה והתוספים
אין מה להתבייש: האדם הבריא הממוצע פולט גזים עד 15 פעם ביום. הרבה פעמים הם נטולי קול או ריח, אבל כשהתופעה הנורמלית הופכת לבעיה שחוזרת על עצמה עשרות פעמים ביום זה כבר נהיה לא נעים, מייצר תחושת נפיחות בבטן וכואב. לפני שאתם רצים לרופא, או מתחבאים בשירותים, הנה כמה הסברים ועצות שיכולים לסייע:
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לפארם נט
כתבות נוספות על גזים ובעיות במערכת העיכול :
למה זה קורה לי?
רוב הגזים הנפלטים הם אוויר רגיל שחודר למערכת העיכול "בטעות" תוך כדי נשימה. הפעולה נקראת "בליעת אוויר" (ארופאגיה) ומתרחשת כשמדברים ואוכלים יחד, לועסים מסטיקים או במצבי מתח, כששואפים הרבה אוויר.
גורמים נוספים כמו חוסר פעילות גופנית, שינויים בהרגלי האכילה, עישון, אלרגיה ושילוב לא נכון של מרכיבי מזון עשויים לגרום לגזים. גם תופעה של ריח רע מהפה עלולה לנבוע מהפרעות כרוניות בעיכול או מבעיות בספיגה.
אצל כ-30% מהאוכלוסיה הבעיה מתרחשת באופן יומיומי ומפריעה לאיכות החיים. גזים נוצרים גם מפעילות של חיידקים המצויים באופן טבעי במעיים ו"אוכלים" שאריות מזון שלא פורק. גורמים לכך בעיקר מזונות תעשייתיים עם ממתיקים מלאכותיים מחד, ומאידך גם מזון עשיר בסיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים, קטניות, שעועית וירקות ממשפחת המצליבים. גם מוצרי חלב ניגר המכילים לקטוז כמו חלב, אשל ויוגורט עלולים ליצור גזים, למי שאובחן כרגיש ללקטוז.
זה מסוכן?
להרבה אנשים בריאים יש גזים, בגלל תזונה לא נכונה או מתח. אבל, אם מדובר במצבים תכופים ביום הגורמים לכם אי נוחות וכאבים, אפשר להתייעץ עם רופא, ולשקול לערוך בדיקה כדי לשלול מחלות מעי, רגישות ללקטוז, קנדידה, צליאק ומעי רגיז. כל אלו מאובחנות על ידי סימפטומים דומים הקשורים בכאבי בטן וגזים.
מה אפשר לעשות?
קודם כל, להשתדל לשמור על נשימה סדירה, כדי לא לבלוע יותר מדי אוויר. הגורמים לנשימה לא סדירה הם לחץ ודיבור בשעת האכילה. לגבי תזונה נכונה, ניתן להמעיט בצריכת חלב ומוצריו למי שרגיש להם, מזון עתיר שומן, משקאות מוגזים, להימנע ממסטיקים שלעיסתם גורמת לבליעה מיותרת של אוויר וממתיקים מלאכותיים שהגוף אינו מעכל היטב.
גם קטניות הן גורם מוכר לגזים, אך היות וקטניות מונבטות נוטות לייצר פחות מהם, אפשר לחפש אותן ברשתות השיווק. גם ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית וברוקולי מייצרים גזים. לא צריך לוותר עליהם, אבל כדי למנוע את תופעת הלוואי המעיקה מומלץ להרתיח אותם לפני האכילה, או לפזר זרעי קימל, כמון, כורכום, מוסקט או קינמון עליהם לפני הבישול, או לבשל אותם עם תפוח אדמה שסופח גזים.
עוד מוצרי מזון שעלולים לגרום לגזים הם דגנים ובעיקר דגנים מלאים, מוצרים מותפחים וכן כמה פירות: בננות, אפרסקים, שזיפים מיובשים וצימוקים.
מה כן מומלץ לאכול?
אורז הוא הדגן היחיד שלא גורם לגזים, וניתן לשלבו בארוחות בשקט, אך גם במקרה זה לא מומלץ להגזים, שכן יותר מדי אורז גורם לעצירות. לגבי ירקות, שומר הוא אחד הירקות המומלצים ביותר לטיפול בכאבי בטן ובעיות עיכול. הוא ידוע כמנקה רעלים ודלקות ומסייע בהוצאת רעלים דרך השתן.
תבלינים שונים עוזרים גם הם למערכת העיכול בכלל ולמניעת גזים בפרט, כשהמוביל הוא קינמון. הוא אינו מומלץ לנשים בהריון, אך עבור יתר האוכלוסיה הוא מעורר תיאבון, משמיד טפילים, מצפה את רירית הקיבה ובכך מגן עליה, מפסיק שלשולים והקאות ומסייע נגד כאבי בטן. אפשר גם לשתות חליטות של זרעי קימל, שומר, קמומיל וגרניום הטובים לכאבי בטן וגזים, ולהשתמש בצמחי מרפא שונים כגון זרעי שומר, מנטה, קמומיל ושורש אנג'ליקה - שגם הוא לא מומלץ לנשים בהריון.
מה לגבי תוספי מזון ותרופות?
רוקחת סופר-פארם, שירלי קטרון מסבירה: "בשוק קיימים כדורי פחם שסופחים גזים, מוצרים המכילים אנזימי עיכול שמסייעים לפרק את המזון וכדורי פרוביוטיקה, שמשנה את אוכלוסיית החיידקים במעיים ומפחיתה את תוצרי הגזים. כשאדם מגיע אליי וסובל מגזים אי אפשר לדעת אם חסר לו פרוביוטיקה, או אנזימי עיכול דווקא.
"שניהם אינם מזיקים, כך שאפשר וכדאי לנסות ולראות מה עובד הכי טוב עבור כל אחד. לגבי כדורי הפחם יש לקחת בחשבון שהחומר לא סופח רק את הגזים אלא את כל הנקרה בדרכו, כך שאינו מומלץ למי שלוקח תרופות או תוספי מזון אחרים. אם כל זה לא עוזר, אפשר לפנות לרופא".
יוגה
כן, יש כמה תרגילי יוגה שיכולים לעזור נגד גזים, היות והם מקלים על הנפיחות במעיים. תרגילי נשימה, מתיחות שונות, הרמת הרגליים ופיתול עמוד השדרה מומלצים במיוחד.
מה עוד?
ללעוס טוב טוב: גזים נוצרים לא פעם בגלל ספיגה לא טובה של פחמימות. לעיסה טובה שלהן מסייעת להתחיל את תהליך העיכול, עוד לפני הבליעה. זה טוב גם לריח, שנוצר לרוב מעיכול חלבונים עתירי גופרית עם חומצות אמינו במעיים. לעיסה חזקה של החלבונים והפחתתם תסייע גם בכך.
לאכול יותר פעמים, אבל פחות: עדיף לאכול חמש ארוחות קטנות ביום מאשר שלוש או שתי ארוחות גדולות. בנוסף, צמצמו את כמות אחוזי השומן בארוחה, ותחסכו עוד היווצרות גזים.
מערכת העיכול היא אישית וייחודית: לכל אחד עשויות להיות רגישויות שונות. בדקו אם מזון מסוים מאלו שנרשמו פה הם אלו שאחריהם אתם סובלים מגזים, וצמצמו אותם בתפריט. לאחר הטבה במצב, נסו לשלב אותם בכמויות קטנות, והיו קשובים לגופכם. זה עוזר, תמיד.