לא כמו סיגריה: עישון גראס לא מזיק לריאות
במחקר אמריקאי, שבדק חמשת אלפים צעירים במשך עשור, נמצא כי לא רק שעישון גראס אינו פוגע בריאות - הוא גם משפר את תפקודיהן. ההשערה: השיפור נגרם בשל השאיפה העמוקה. החוקרים: חשוב לזכור כי לגראס סיכונים בריאותיים רבים
עישון גראס אינו פוגע בריאות: כך מגלה מחקר חדש שמצא כי לא רק שלא נגרם נזק, אלא תפקודי הריאה אף משתפרים מעט, גם אם מדובר על עישון של אלפי ג'וינטים לאורך החיים. המחקר מתפרסם בכתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA בגליונו החדש.
עוד על גראס:
מתי שימוש שגרתי בגראס הופך להתמכרות?
גראס מכפיל הסיכון להפרעות פסיכוטיות בנוער
מריחואנה מעלה את הסיכון לסרטן בדרכי השתן
לא ידוע מה גרם לשיפור בתפקודי הריאה
המחקר כלל יותר מחמשת אלפים צעירים באוקלנד, שיקאגו, מיניאפוליס וברמינגהם ונמשך לאורך יותר מעשור, מ-1985 עד 2006. החוקרים שאלו את המשתתפים על הרגלי עישון הסיגריות והגראס שלהם. בנוסף נבדקה קיבולת הריאות באוויר נשאף וננשף.
החוקרים מצאו כי ככל שהנבדקים עישנו יותר סיגריות, בהווה או בעבר, תפקוד הריאות שלהם היה חמור יותר. לעומת זאת, בכל הקשור לגראס היה המצב שונה לחלוטין: תפקודי הריאות בקרב מעשני הגראס השתפרו במעט בכל "שנת ג'וינט", שהוגדרה כעישון של 365 ג'וינטים, ועד לעישון של "שבע שנות ג'וינטים", דהיינו כ-2,555 ג'וינטים במהלך החיים.
כך, למשל, מצאו החוקרים כי זרימת האוויר בריאות, הנמדדת ביכולת הנבדקים לנשוף בתוך שנייה, הייתה גבוהה ב-50 מיליליטר בהשוואה לאלה שאינם מעשנים. החוקרים הסבירו כי אצל אדם בריא קיבולת הנשיפה הכוללת עומדת על ארבעה ליטרים של אוויר בריאות.
מנגד, אצל המעשנים הכבדים שדיווחו על עישון גראס בתדירות של יותר מ-20 פעמים בחודש (או מעל 10 "שנות ג'וינטים") הידרדרו תפקודי הריאות. עם זאת, במחקר לא השתתפו כאלה המעשנים בכמות כה גבוהה.
החוקרים עדיין לא יודעים מה גורם לשיפור בתפקודי הריאות בקרב מעשני גראס. אחד ההסברים שהציעו היה שהנשימות העמוקות הנלקחות בעת שאיפת עשן הגראס מאמנות את הריאות ומשפרות את תפקודן. עוד הסבר אפשרי שהעלו החוקרים נוגע למידת העישון: בעוד שבעשן הגראס קיימים רעלנים רבים המצויים גם בעשן הסיגריות, מספר הג'וינטים אותם מעשנים ביום נמוך בהרבה מעישון סיגריות.
"אין ספק שמריחואנה מעוררת שיעול", הסביר ד"ר סטפן קרץ מאוניברסיטת אלבאמה שבברמינגהם. "מחקרים קודמים הראו תוצאות סותרות בדבר השפעות המריחואנה על הריאות, אולם המחקר שלנו מוצא שהעישון אינו פוגע בתפקודי הריאה". עם זאת הבהירו החוקרים כי עישון גראס טומן בחובו סכנות רפואיות אחרות.
סיכונים מוחיים וגופניים
מנתוני הרשות למלחמה בסמים עולה כי שיעור המשתמשים בסמים בישראל עומד על כ-10%. אצל בני הנוער מזנק אחוז המשתמשים ל-16.5%. הנוער העולה משתמש פי שניים מנוער ישראלי בסמים מסוג קנאביס, חשיש ומריחואנה (11.4% לעומת 5.6%).
הקנאביס הוא הסם הנפוץ ביותר בעולם. מדיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים קנאביס, הצמח ממנו מיוצרים גראס וחשיש. בתקשורת הכתובה והאלקטרונית מתייחסים רבות אל צריכת הגראס ותוצריו כסם קל ולא מזיק, אולם מדובר בסם הגורם לסיכונים מוחיים וגופניים.
כבר בתחילת שנות ה-70 פורסמו מספר מחקרים אשר גילו בקרב נבדקים שצרכו גראס בכמות רבה והוגדרו מכורים עדות לדילדול בקליפת המוח (הקורטקס), שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. מכורים אלו סבלו גם מפגיעה בזיכרון, תוקפנות ותופעות דיכאוניות. מחקרים דומים שנערכו מאוחר יותר אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דלילה יותר בקרב משתמשי הגראס.
עשן הגראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל. במחקר שנערך בקרב מעשני גראס באופן קבוע הודגמו שינויים בריריות של מערכת הנשימה, הדומים לשינויים המתרחשים בקרב מעשני טבק. מחקרים רבים אחרים גילו כי מספר משמעותי של מעשני גראס לוקים בגידולים ממאירים באיזור שבין מיתרי הקול לחלל הפה, כולל הלשון. הגראס, כך עולה ממחקרים אחרים, מגביר גם את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב (התקף לב) ומחלות כלי דם נוספות.
השפעה שלילית נוספת של הגראס היא על מערכת הרבייה. בגברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) ומספר תאי הזרע. בנשים - עישון סיגריה המכילה 1 גרם גראס עם THC גורמת להפחתה של 30% בריכוז ההורמון המבייץ בזמנים מסויימים במחזור החודשי.
אחד ההיבטים המסוכנים של צריכת הגראס הוא בהשפעתו על אופן הנהיגה. בשנת 1999 פורסם מחקר בו נבדק הקשר בין צריכת גראס לתאונות דרכים. במחקר נכללו 60 מתנדבים בריאים אשר עברו הערכה מקיפה כתנאי להכללתם בניסוי, כולל בדיקת שתן לשלילת צריכה של סמים. בקרב מעשני סיגריות המכילות THC נפגעו מהירות התפיסה, התנועה וכושר הדיוק. כך, למשל, באוסטרליה דווח שהחומר THC נמצא ב- 11.8% מבדיקות הדם של נהגים שנהרגו בתאונות דרכים.
גראס. ככל שעישון הגראס היה רב יותר - תפקודי הריאות השתפרו
צילום: shutterstock
מומלצים