שתף קטע נבחר

אחרי שנים של המתנה: מרכז לנפגעות אונס בדרום

הן עברו את הסבל הנורא של תקיפה מינית - אך נאלצו לנסוע עד למרכז כדי להיבדק. כעת, אחרי שנים ארוכות של המתנה, נפתח בביה"ח "סורוקה" מרכז מיוחד לנפגעות תקיפה מינית. "לצערי ידינו מלאות בעבודה", אומרת ל-ynet אחת הרופאות המטפלות

נפגעות תקיפה מינית המתגוררות בדרום כבר לא צריכות להגיע למרכז לקבלת טיפול: לאחר שנים ארוכות של המתנה נפתח לאחרונה המרכז לטיפול בנפגעות תקיפה מינית בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע. "עד שנפתח המרכז נאלצנו לנסוע עם נשים שהיו פונות למרכז הסיוע מיד אחרי אונס או פגיעה מינית עד לבית החולים וולפסון כדי לעבור שם את הבדיקות", אומרת ל-ynet ליזה ניקולאיצוק, מנכ"לית מסל"ן, "זה גרם לכך שבמקרים רבים אותן נשים לא היו מסכימות לעבור את הבדיקות, פשוט כי הן לא רצו להיעדר מהבית לכל כך הרבה זמן".

 

החדשות האחרונות בערוץ בריאות:

התרופה אקסדרין יורדת מהמדפים

פרסום ראשון: רפואת שיניים חינם גם לקשישים 

שנת שיא: 70 אלף חתמו על כרטיס אדי ב-2011

 

לא רצו להיעדר מהבית - ולא יכלו להתלונן

ניקולאיצוק מתארת מקרים רבים בהם עמדו מתנדבות המרכז חסרות אונים מול הנשים שהגיעו לקבל טיפול. "באחת הפעמים הגיעה אלינו אישה מבאר שבע שחזרה ממשמרת לילה מוקדם בבוקר ונאנסה. האישה, אמא לילדים, לא יכלה להיעדר מהבית כדי לעבור את הבדיקות הרפואיות.

אמנם נתנו לה תמיכה נפשית, אך היא לא עברה את הבדיקות. המשמעות היא שאם אישה כזו רצתה להתלונן ולעשות עם זה משהו, אין את הראיות, את ההוכחות, לכך שהיא נאנסה".

 

"הייתה ילדה בת ארבע שנאנסה", מוסיפה מיכל מזרחי, רכזת ליווי בהליך המשפטי במסל"ן. "הפניה הגיעה אלינו בשעה שמונה ובשעה תשע יצאנו מאזור באר שבע. הגענו רק בעשר וחצי לוולפסון וחזרנו הביתה בשש בבוקר. ומדובר בילדה בת ארבע. זו הייתה פשוט התעללות בילדה קטנה. פה, בסורוקה, יש לנו עכשיו רופאת ילדים שמטפלת במקרים מסוג זה. אין את טרטור הנסיעה וזה לא מרגיש שאותן נשים, ילדות או נערות 'זרוקות'".

 

מזרחי מדגישה כי אף אחד לא יודע איפה החדר ממוקם בבית החולים וכי "אף אחד לא רואה או שומע".

  

במסל"ן מציינים כי מתוך הנשים שפנו אליהם לסיוע רק כ-80% היו מוכנות להיבדק בבית החולים "וולפסון". כעת מקוות המתנדבות במקום כי הדבר ישתנה.

 

המרכז החדש: כבר טופלו עשר נשים 

הצורך במרכז לנפגעות תקיפה מינית באזור הדרום הוא, כמובן, גדול. במרכז מקבלות הנשים, מעבר לבדיקה הרפואית, גם טיפול ראשוני למניעת הריון, טיפול כנגד מחלות מין, איידס ועוד. המרכז פועל בסך הכל חודש, אך כבר טופלו בו עשר נשים.

 

היום (ה') נחנך המרכז החדש באופן רשמי. "לצערי ידינו מלאות בעבודה", אומרת ד"ר איריס שוהם, רופאה בכירה בחדר לידה, שעברה הכשרה מיוחדת כדי לטפל בנשים המגיעות למרכז. "במסגרת ההכשרה הייתי צריכה לעבור שינוי באופן החשיבה. בניגוד לרופא רגיל, שמטפל באנשים

והם מבריאים, פה המחשבה היא משפטית. חושבים על איסוף כמה שיותר ראיות לצורך הגשת התלונה של האישה, ביניהם איסוף DNA וצילום ותיעוד כל פגיעה היכולה לחזק את תלונתה".

 

לדברי ד"ר שוהם ההתמודדות של כל אחת מהנשים היא שונה. "ההתמודדות שלהן היא קשה ואינדיבידואלית. חלקן לא מסוגלות להוציא מילה מהפה או לא יכולות שייגעו בהן. יש כאלו שנראות ממש כמו גור פגוע מאוד, מכונסות בעצמן. זה משהו שפשוט לא עוזב אותך. את הולכת עם זה הביתה וזה יושב איתך ולא משחרר, זה יושב לך בעצמות", היא מתארת.

 

"המרכז כבר הספיק לטפל בנפגעת, שהותקפה על ידי מישהו בכיר מאוד והיא הייתה מאוד חרדה ומאוד פחדה", מוסיפה מזרחי. "הבאנו אותה לחדר האקוטי פה והצליחו להרגיע אותה. הרופאה במרכז בודקת בנינוחות את הנשים הפונות לטיפול וזה עבורנו עולם חדש".

 

מספרי החרום לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית: 1202 ו-1203 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרכז כבר הספיק לטפל בעשר נפגעות
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים