קרן אייפקס תתמודד על רכישת השליטה בפרטנר
בעלת השליטה בתנובה ופסגות מנהלת את המגעים המתקדמים ביותר מבין ארבע קרנות שהביעו עניין ברכישת השליטה בחברה, כשאחת מהן היא בלאקסטון, שתרכוש את קניוני זיסר בארה"ב. הבחירה הסופית תיעשה כנראה על ידי מכרז שיבצע בן־דב
קרן אייפקס צפויה להתמודד על רכישת מניות פרטנר מידי אילן בן דב . בנקאי ההשקעות של הקרן נפגשו לאחרונה עם בן דב, בעל השליטה בפרטנר, והביעו עניין בעסקה, כך נודע ל"כלכליסט". בן דב מעמיד למכירה לפחות מחצית ממניות השליטה בפרטנר (46%), שבה הוא שולט באמצעות סקיילקס (44.5%) וסאני (1.5%).
עוד נודע ל"כלכליסט" כי שלוש קרנות נוספות ביצעו מהלך דומה והביעו את רצונן להיכנס לתהליך מול בן דב, אם כי הן נמצאות בשלבים מוקדמים יותר של המגעים. מדובר בקרן בלאקסטון, שחטיבת הנדל"ן שלה ביצעה אתמול עסקת רכישה של 47 קניונים בארצות הברית מאלביט הדמיה של מוטי זיסר ב־1.4 מיליארד דולר, וכן בקרן פרמירה שרכשה את השליטה בנטפים ובקרן פרובידנס.
כל ארבע הקרנות מצויות בשלבים ראשוניים של בחינת העסקה, מתוך רצון להתמודד על הרכישה. ל"כלכליסט" נודע כי בן דב נוטה לבצע מכרז בין המתעניינים השונים, ולשם כך הוא אמור לבחור בשבוע הבא בנק השקעות שילווה אותו בתהליך ויבצע אותו בפועל. על הליווי מתמודדים שישה בנקים זרים, בהם מורגן סטנלי, מריל לינץ' וקרדיט סוויס.
"לא רוצות שותפים"
חברת סקיילקס, שבאמצעותה מחזיק בן דב בשליטה בפרטנר דיווחה בשבוע שעבר כי היא בוחנת הכנסת שותף לחברה. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי מרבית הקרנות הזרות המתעניינות ברכישה לא מעוניינות להיכנס כשותף לחברה אלא לרכוש את השליטה מבן דב, וכי נציגים שלהן שנפגשו עם בן דב התרשמו כי איננו שולל אפשרות כזו. "שום גוף בסדר גודל של קרנות פרייבט אקוויטי אמריקאיות גדולות לא ייכנס לעסקה כזו כשותף, אלא רק כבעל שליטה", אמר גורם המקורב למגעים.
מטעם אייפקס מנהלים את המגעים גורמים מחטיבת התקשורת של החברה באייפקס לונדון, כשזהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, פסיבית בשלב זה. אייפקס רכשה בחודש שעבר את חטיבת הסלולר של פראנס טלקום בשוויץ תמורת 1.6 מיליארד אירו, בהליך שבו גברה על מתחרים כמו EQT פרטנרס, פרובידנס אקוויטי פרטנרס ומיליארדר הטלקום הצרפתי קסאווייר ניל.
חלון ההזדמנויות של אייפקס
אייפקס החזיקה עד לפני שנתיים בשליטה בחברת בזק, ומסיבה זו לא יכלה לרכוש את פרטנר מידי האצ'יסון הסינית בהליך המכירה שבו נמכרה לבסוף השליטה לבן־דב. תחום התקשורת הוא אחד הבולטים בקרן, שמחזיקה בארץ בשליטה בחברת תנובה ובית ההשקעות פסגות.
שוק התקשורת הישראלי איננו חדש גם עבור קרן פרובידנס שניסתה כבר בעבר לרכוש נתח ממניות סלקום ולהתמודד על רכישת בזק, ומאוחר יותר אף התעניינה ברכישת פרטנר מידי האצ'יסון. הקרן גם התעניינה ברכישת מניות HOT מידי הבנקים, אולם בשום שלב לא התקרבה לכלל עסקה.
פרמירה ניסתה גם היא בעבר להתמודד על רכישת פרטנר, אבל נסוגה לבסוף. הקרן גייסה עד היום 20 מיליארד אירו וניהלה מו"מ מתקדם מול נוחי דנקנר לרכישת השליטה בכלל ביטוח, מהלך שלא הבשיל לכדי עסקה. עם זאת, בחודש שעבר רכשה הקרן את השליטה (61%) בחברת נטפים.
בלאקסטון עדיין לא נכנסה לפעילות בישראל, למרות היותה הקרן הגדולה בעולם, שגייסה עד כה כ־100 מיליארד דולר. הקרן בחנה את הרכישה של נטפים, אבל לא התמודדה בסופו של דבר.