שתף קטע נבחר

חדש בישראל: יוגורט שמפחית את רמות הכולסטרול

הטרנד החדש בענף המזון הוא פיתוח מוצרים שלא רק עוזרים לשפר תפקודים, אלא ממש יסייעו לטפל במחלות. "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" על הסנונית הראשונה שמגיעה לישראל: יוגורט המכיל פיטוסטרולים,‬ שיכול להפחית עד ‭10%‬ מרמות הכולסטרול הרע בגופנו

דמיינו לעצמכם שבמקום לתת לילד שלכם ריטלין, אתם נכנסים לסופרמרקט ומכניסים לעגלה שלכם דגני בוקר שיגבירו את הקשב והריכוז שלו. אחר כך אתם ניגשים למחלקת המשקאות הקלים ושולפים מיץ אשכוליות שיוריד את רמת הסוכר בדמכם, ובמחלקת מוצרי החלב אתם מוסיפים לעגלה מעדן שיוריד את לחץ הדם שלכם.

 

כבר ביקרתם בערוץ כולסטרול החדש שלנו?  

 

אם החזון הזה נשמע לכם מופרך, זה רק מפני שבישראל, בניגוד לאירופה ולארה"ב, הרעיון של מזונות פונקציונליים, כאלה שמעבר לערכם התזונתי יש להם גם ערך מוסף לבריאות, נמצא עדיין בחיתוליו. זה לא שאין לנו כאן חלב דל שומן עם ויטמין ‭,D‬ יוגורט עם חיידקים פרוביוטיים, לחם מועשר בחומצה פולית או דגני בוקר עם סיבים תזונתיים. אלא שבעולם המערבי, מתברר, הטרנד הזה כבר הספיק להתקדם הרבה מעבר לכך.

 

עוד על כולסטרול :

כולסטרול: 10 מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ

המצעד: 20 המזונות שמונעים כולסטרול והתקף לב

נמצא: סוג חדש של כולסטרול; לא מגיב לתרופות

 

מהנדסי מזון בחו"ל שוקדים על פיתוח מזונות שלא רק יעזרו לשפר תפקודים, כמו העיכול למשל, ואפילו לא רק כאלה שמיועדים למנוע מחלות בטווח הארוך, אלא כאלה שממש יסייעו לטפל במחלות. למעשה, זהו אחד הטרנדים הבריאותיים הפופולריים ביותר בשנים האחרונות - טרנד שמעסיק לא רק את תעשיית המזון, אלא גם את הקהילה הרפואית ואת רשויות הבריאות. כך, למשל, בכנס העולמי התשיעי למזונות פונקציונליים שנערך באוגוסט האחרון באוניברסיטת סן-דייגו שבקליפורניה, דנו מומחים בעלי שם עולמי ברפואה, בביולוגיה ובהנדסת מזון בתרומה של מזונות פונקציונליים המכילים רכיבים כגון אומגה ‭,3‬ פרהביוטיקה ופרוביוטיקה, פיטואסטרוגנים ופיטוסטרולים לטיפול במחלות כרוניות.

 

משקה המבוסס על פיטוסטרולים

הסנונית הראשונה שמגיעה לישראל נוחתת בימים אלה על מדפי הסופרמרקטים: משקה יוגורט שמסייע להוריד את רמת ה‭LDL-‬ (הכולסטרול הרע) בדם. המשקה פותח על ידי חברת דנונה העולמית, והוא מבוסס על פיטוסטרולים - סטרולים וסטנולים צמחיים.

 

"פיטוסטרולים הם תרכובות צמחיות בעלות מבנה כימי הדומה לזה של הכולסטרול. הם ממלאים בתאי הצמחים תפקידים ביולוגיים המקבילים לאלה של הכולסטרול בתאי היונקים‭,"‬ מסביר פרופ' דרור חרץ, יו"ר האיגוד לחקר, למניעה ולטיפול בטרשת עורקים ומנהל מרכז שטרסבורגר לליפידים בבית החולים שיבא. "בשל הדמיון במבנה שלהם הפיטוסטרולים מתחרים למעשה עם הכולסטרול על הספיגה במעי ומפחיתים את ספיגת הכולסטרול. כיוון שתא מעי יודע להבחין בין הכולסטרול מן החי, שלו הוא זקוק, לבין אותם סטרולים צמחיים, שאותם הוא אינו צריך - מיד לאחר הספיגה במעי הוא מפנה אותם מהגוף. במילים אחרות, מצד אחד, כתוצאה מהתחרות עם הסטרולים הצמחיים נספג פחות כולסטרול. מאידך, הסטרולים הצמחיים עצמם מופרשים מיד חזרה, כך שנטו, צריכתם חוסכת ספיגת כולסטרול‭."‬

 

-אבל רוב הכולסטרול ממילא מיוצר בכבד, אז כמה באמת חסכנו בזה?

"הפיטוסטרולים אכן אינם פועלים על ייצור הכולסטרול בכבד - פעילות שאותה יודעות לעשות התרופות ממשפחת הסטטינים. אבל הפעילות שלהם במעי אינה מתבצעת רק על הכולסטרול המגיע מהמזון. למעשה, רק שליש מהכולסטרול במעי מגיע מהמזון, ואילו שני שלישים הם מיחזור של כולסטרול מהגוף. לכן כשמונעים ספיגה של כולסטרול במעי, מדובר בכולסטרול שרובו מגיע מהמיחזור בגוף‭."‬

 

-אי אפשר לצרוך פיטוסטרולים מהמזון?

"אפשר, אבל לא מספיק כדי להוריד כולסטרול. הפיטוסטרולים מצויים במגוון מזונות צמחיים כגון שומשום, שקדים, שמנים צמחיים, פירות וירקות, אך בכמויות שאינן מספיקות להפחתת כולסטרול באופן משמעותי. בנוסף, הדיאטה המערבית דלה יחסית בפיטוסטרולים‭."‬

 

יותר מ‭100-‬ מחקרים קליניים הצביעו על יעילותם של הפיטוסטרולים בהורדת רמות הכולסטרול בדם. מחקרים אלה הראו שצריכה יומית של ‭3-1‬ גרם פיטוסטרולים יכולה להפחית את רמות ה‭LDL-‬ ב‭.10%-7%-‬ עקב הממצאים הללו הוכרה יעילות הפיטוסטרולים על ידי רשויות בינלאומיות כגון ה‭,FDA-‬ הרשות המדעית האירופית לבטיחות מזון ‭(EFSA)‬ ושירות המזון האירופי ‭.(EC)‬

 

הרעיון להשתמש בפיטוסטרולים להורדת LDL אינו חדש. תוספי תזונה המבוססים על סטרולים וסטנולים צמחיים קיימים כבר שנים רבות (ראו מסגרת‭,(‬ וגם תעשיית המזון ניסתה בעבר לייצר מזונות פונקציונליים שמכילים אותם. "מאחר שקשה להמיס את הפיטוסטרולים, הכניסו אותם בעבר למוצרי מזון עם תכולת שומן גבוהה, כגון מרגרינה או מיונז‭,"‬ מסביר פרופ' חרץ. "לדוגמה, הייתה מרגרינה שיוצרה בפינלנד שהכילה פיטוסטרולים. אבל אליה וקוץ בה - הפיטוסטרולים אומנם בריאים, אבל מוצרי המזון השומניים הללו בעייתיים לבריאות באופן כללי, ולעורקים בפרט‭."‬

 

הפיתוח: נמשך מעל חמש שנים 

על הרקע הזה החליטה חברת דנונה לנסות למצוא פתרון טכנולוגי שיאפשר להכניס את הפיטוסטרולים למוצר מזון בריא - יוגורט דל שומן. "תהליך הפיתוח היה בהחלט אתגר טכנולוגי לא פשוט‭,"‬ אומר מוטי סגל, מנהל מו"פ עתידי של מחלבות שטראוס בישראל. "צריך היה למצוא פתרון שיאפשר לא רק לשלב את הפיטוסטרולים ביוגורט ולגרום להם להיות מסיסים, אלא גם לשמר אותם בתהליך הייצור, שכן הם רגישים מאוד לחמצון, מה שעלול לגרום לטעמי לוואי ולשינויים במרקם‭."‬

 

תהליך הפיתוח נמשך יותר מחמש שנים והשתתפו בו עשרות רופאים, מדענים וחוקרים. התוצאה: "דנכול",‬ משקה יוגורט דל שומן ‭1.1%)‬ שומן) ודל קלוריות ‭46)‬ קלוריות‭.(‬ כל גביע מכיל 100 מיליליטר, ויש בו ‭1.6‬ גרם פיטוסטרולים. דנכול הושק לראשונה בספרד ב‭,2004-‬ וכיום הוא נמכר ביותר מ‭15-‬ מדינות בעולם בהן צרפת, איטליה, פורטוגל, בלגיה, גרמניה וארגנטינה.

 

"חשוב לציין שלא מדובר בתרופה או בתחליף לסטטינים, אלא בטיפול משלים של תזונה מאוזנת ומגוונת‭,"‬ מדגיש פרופ' חרץ. "המוצר חשוב עבור שני קהלי יעד פוטנציאליים: האחד הוא אנשים בעלי רמת LDL גבולית, שאצלם יכול להיות שהוא לבדו יספיק. קהל היעד האחר הוא אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות שמקבלים טיפול תרופתי, כטיפול 

משלים. אצל קהל היעד הזה המוצר יכול לגרום לכך שלא נצטרך להעלות עוד את המינון, וגם אם לא, לפחות נצליח להשיג הורדה נוספת של ‭.10%-7%‬ למרבה הצער, מרבית הסובלים מעודף כולסטרול אינם נמצאים בערכי המטרה למרות שהם מקבלים טיפול בסטטינים, ולכן זו יכולה להיות תוספת טובה עבורם ללא תוספת סיכון‭."‬

 

-ומה עם אנשים שאינם סובלים מעודף כולסטרול?

"זה לא יזיק גם להם. היינו רוצים שלכל האוכלוסייה תהיה רמת LDL נמוכה מ‭.100-‬ כמובן שלא ניתן תרופות לאנשים שיש להם רמה של 120 או ‭,130‬ אבל אם אדם שיש לו רמה של 130 ייקח פיטוסטרולים, זה בהחלט יועיל לו‭."‬

 

-למי בכל זאת לא מומלץ לאכול את המוצר?

"לנשים בהריון, לנשים מיניקות ולילדים מתחת לגיל ‭."5‬

 

-מהי הכמות המומלצת ליום?

"גביע אחד ביום. המינון המרבי המומלץ ביום של פיטוסטרולים הוא שלושה גרם, כאשר מעל כמות זו אין השפעה מיטיבה נוספת, ולעומת זאת, צריכת כמות גדולה של פיטוסטרולים עלולה להקטין את הספיגה של ויטמינים מסיסי שומן מהמזון. בגביע 'דנכול' אומנם יש, כאמור, ‭1.6‬ גרם פיטוסטרולים, אך לוקחים בחשבון שגם מזונות אחרים מכילים פיטוסטרולים‭."‬

 

רשויות הבריאות אישרו: מוריד LDL בדם 

מעבר להכרה הכללית של רשויות הבריאות בתרומת הפיטוסטרולים להורדת כולסטרול, הצליחו המחקרים שהציגה דנונה להביא לכך שה'דנכול' עצמו אושר כמוצר מזון בעל טיעון בריאותי "להורדת ה‭LDL-‬ בדם" הן על ידי משרד הבריאות הישראלי (כבר ב‭(2006-‬

והן על ידי ה‭EFSA-‬ באירופה, לפני כחצי שנה.

 

"קיימות שלוש קטגוריות של טיעונים לגבי מזונות פונקציונליים‭,"‬ מסביר מוטי סגל. "הקטגוריה הראשונה היא הבסיסית ביותר ובה נמצאים טיעונים ייעודיים: למשל, מוצר ללא סוכר שהוא ייעודי לחולי סוכרת; בקטגוריה השנייה נמצאים טיעונים תפקודיים. אלה מוצרים שעוזרים לתפקוד של מערכות בגוף. למשל, מוצרים כגון אקטיביה שעוזרת לתפקוד מערכת העיכול, או אקטימל שמסייע לחיזוק ההגנה החיסונית; הקטגוריה השלישית והמתקדמת ביותר מתייחסת למזונות שמכונים "מזונות פונקציונליים בריאותיים‭."‬ הקטגוריה הזו, שבה נמצא ה'דנכול‭,'‬ כוללת מזונות שמכילים חומרים פעילים שלא רק מסייעים פונקציונלית לתפקוד התקין, אלא שיש להם תפקיד רפואי. למעשה, ה'דנכול' הוא מוצר המזון הפונקציונלי הבריאותי הראשון שעולה על המדפים במדינת ישראל‭."‬

 

"אישור ה‭EFSA-‬ לטיעון בריאותי כזה אינו טריוויאלי כלל‭,"‬ אומר פרופ' חרץ. "עד היום רק מוצרי מזון שמכילים סידן, ברזל ופיטוסטרולים זכו לגושפנקה כזו. הסיבה לכך היא שלגבי כל יתר הרכיבים, כולל אפילו סיבים תזונתיים, העדויות המחקריות הקיימות אינן מספקות גושפנקות. אני סבור שמדובר בפתיחה של תחום חדש, של מזון שהוא לא רק פונקציונלי, אלא גם נתמך בביסוס מדעי שמעיד שהוא מסייע לבריאות. אני מאמין שבמשך הזמן יהיו לנו מזונות נוספים בקטגוריה הזו‭."‬ 

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
כולסטרול. להוריד את הרע - להעלות את הטוב
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים