'חוק האזרחות - הכרזת מלחמה על ערביי ישראל'
איך חיים עם ביטוח בריאות מוגבל, ללא רישיון נהיגה, כשהילדים מפחדים מגירוש וההורים חוששים תמידית מפירוק המשפחה? דחיית העתירה נגד "חוק האזרחות" מאיימת על שלמותן של אלפי משפחות שבהן אחד מבני הזוג הוא פלסטיני. אלה סיפוריהן
אחרי שמונה שנים של חוסר ודאות מהול בתקווה מסוימת, התעוררו היום (ה') אלפי משפחות ערביות בישראל לבוקר של ייאוש. אתמול דחה בג"ץ את העתירה נגד "חוק האזרחות", ובמשפחות הללו, שבהן בן או בת הזוג הם פלסטינים נטולי אזרחות ישראלית, חוששים מפירוק, ממרדף סיזיפי אחרי זכויות ומהתעמרות של הממסד.
על פי החוק, שר הפנים רשאי להעניק אזרחות לאדם רק במקרה שהוא שוכנע כי מדובר בתושב השטחים המזדהה עם מדינת ישראל וכי הוא או בן משפחתו שיתפו פעולה עם ישראל וסייעו לביטחון המדינה. מבין האלפים החיים כאן, כמה מהם יעמדו בקריטריונים הללו? ככל הנראה בודדים. אלה סיפוריהם של האנשים שאיבדו שתי תקוות תוך יום אחד: לאזרחות ולשלמות המשפחה.
ערביי ישראל - כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- "דו"ח אירופי על היחס לערבים הרגיז את ליברמן"
"לפני שבע שנים בעלי עזב את שכם ואנחנו חיים כאן, אבל עד היום הוא לא קיבל אזרחות", אומרת תושבת תמרה, אם לשני ילדים. "הוא למעשה חי כאן בלי זכויות, והאישור שקיבל החוק אתמול בפירוש הולך להרוס לנו את המשפחה. הרי הילדים ואני לא יכולים לחיות בלעדיו.
"בעלי קם כל בוקר לעבודה כדי לפרנס את המשפחה וכל יום מחדש אני חוששת. מה יקרה אם הוא ייפצע בעבודה? מה אם חס וחלילה תהיה לו תאונה? הרי הוא לא יקבל את הטיפול הרפואי המלא והראוי. המשמעות של חוק האזרחות עבורנו היא – תמותו".
"המשמעות היא סילוק המשפחות מישראל"
ההחלטה לדחות את העתירה אתמול התקבלה ברוב של שישה שופטים מול חמישה. השישה - השופטים אליעזר ריבלין, אשר גרוניס, מרים נאור, אליקים רובינשטיין, חנן מלצר וניל הנדל - כתבו בהחלטה כי הם מכירים בקיומה של זכות משפחתית הנגזרת מהזכות לכבוד האדם, אך קבעו כי היקפה לא משתרע לכדי מימוש הזכות דווקא בישראל. בדעת המיעוט - שקבעה שיש לקבל את העתירה ולבטל את החוק - היו נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש והשופטים אדמונד לוי, עדנה ארבל, סלים ג'ובראן ואסתר חיות.
עו"ד חאתם עיאט, תושב כפר קרע שבמשולש, נשוי כבר 11 שנה ליסמין, פלסטינית, ולהם ארבעה ילדים. "חוק האזרחות הוא הכרזת מלחמה על ערביי ישראל", הוא אומר. "המשמעות שלו למעשה היא סילוק של אלפי משפחות מהארץ. נקבעה עובדה: החיים של אשתי בישראל הפכו להיות זמניים. הימין ניצח במאבק הגזעני שלו. אבל אנחנו לא נשתוק. עוד ננקוט צעדים נגד החוק הזה.
"הילדים שלי שואלים אותי עכשיו אם הם יצטרכו להמשיך לחיות בלי אמא. גם עד עכשיו אשתי חיה ללא זכויות. כל כמה חודשים היא הייתה צריכה לחדש את אישור השהייה הזמני שלה, והיא לא יכולה להוציא רישיון נהיגה, היא לא יכולה ללמוד, ואם חלילה אחד הילדים חולה היא אפילו לא יכולה לקחת אותו למרפאה. במקום זה היא צריכה להתקשר אליי כדי שאצא מהעבודה ואעשה זאת במקומה.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- מתחת לאף: המדען חוסל ליד המודיעין האיראני
- בעלי "ראשונטורס" מואשם בקבלת דבר במרמה
- חצו את הקווים: שוטרים פרצו, גנבו ושיבשו חקירה
- שתי טירוניות "הפרו פקודה": הן התחבקו בבסיס
"אנחנו מפחדים לנסוע למשפחתה של אשתי בשכם כי תמיד אנחנו נתקעים במחסומים. בכל פעם שאנשי הביטחון מגלים שלאשתי אין תעודת זהות מעכבים אותנו שעות. לפעמים אפילו מחזירים אותנו. ביום הנישואים האחרון שלנו לא נסענו לחופש בשום מקום כי לא אישרו לרעייתי לצאת לחו"ל".
"להחיל עליהם את חוק ביטוח בריאות"
נג'אח אלקאדי נולדה וגדלה בגדה, אבל ב-16 השנים האחרונות היא נשואה לאזרח ישראלי תושב רהט. ב-16 השנים האלה היא ביקרה את משפחתה פעמיים בלבד. אזרחות היא אמנם לא קיבלה, אבל בארבע השנים האחרונות סירבה המדינה לאשר את כניסתה לשטחים. בינתיים הלכו הוריה לעולמם.
מעט אחרי נישואיה התגלה בגופה סרטן והיא נאבקה בו שנים, אבל לטענתה, הטיפולים משולמים כמעט במלואם מכיסו של בעלה, כי ביטוח רפואי ראוי אין ביכולתה לקבל. "חוק האזרחות הוא צעד לא אנושי", היא אומרת. "אנחנו אנשים נקיים וחפים מפשע. למה מתייחסים אלינו כמו אל אויבים? אנחנו לא נקבל את זה".
ויש גם מקרים אחרים שבהם נמנעת מלכתחילה כניסת בן הזוג הפלסטיני. ר' (השם המלא שמור במערכת), תושבת המשולש, התחתנה עם תושב הגדה לפני ארבע שנים ומאז ראתה אותו פעמיים. תוצאת אחת הפגישות הללו היא בן שנולד לפני כחצי שנה אבל אביו עוד לא ראה אותו. "עד עכשיו הוא רק שמע את הבכי שלו בטלפון",
היא אומרת. "חוק האזרחות יגזור עליי חיים בלתי נסבלים. עדיף למות מאשר לגדל ילד בלי אבא. אני מרגישה ששנאת הערבים והגזענות מתפשטת, אפילו בבתי משפט. עכשיו אין לנו אמונה בגופים הרשמיים של מדינת ישראל. כולם הולכים בכיוון אחד - נגדנו".
שחר שוהם, מנהלת מחלקת מהגרים וחסרי מעמד ב"רופאים לזכויות אדם" אמרה: "חשוב לזכור שבני זוג ממשיכים לאהוב, להתחתן ולהקים משפחות, זה קרוב ל-10 שנים, למרות חוק האזרחות. מעבר לפגיעה המהותית, בעיקר בזכויות המיעוט הערבי בישראל, הרי שההכשר האומלל שנתן בג"ץ לחוק מוביל למציאות שבה קמות בישראל עשרות אלפי משפחות כלאיים, שבהן רק אחד מבני הזוג הוא בעל מעמד.
"אלפי נשים הנשואות לאזרחים ישראלים ואשר מרכז חייהן ומשפחותיהן בישראל, ימשיכו לחיות ללא מעמד אזרחי וכשהן משוללות זכויות חברתיות. בשל פסיקת בג"ץ, 'רופאים לזכויות אדם' קוראת לשרי הבריאות והרווחה להוביל בהקדם הסדר של 'תושבות חברתית', אשר יחיל את חוק ביטוח בריאות ממלכתי ואת חוק ביטוח לאומי על כל נפגעי ונפגעות חוק האזרחות השוהים בישראל ויאפשר להם חיים בכבוד".
Read this article in English