הבעל: הרופאים לא שמרו על אשתי והיא התאבדה
את הטרגדיה הזו ניתן היה למנוע: כך טוען בעלה של ש', ששבוע לאחר לידת בנה הבכור, ואחרי שלושה נסיונות התאבדות קודמים, קפצה אל מותה מחלון חדרה בביה"ח "שיבא". לטענת הבעל הצוות הרפואי היה מודע לכך שהיא סובלת מדיכאון קשה לאחר לידה, ואף ניתנה הנחייה לשמור עליה - אך היא לא בוצעה
זו הייתה אמורה להיות עוד לידה שגרתית. א' המתין יחד עם רעייתו ש', בשנות ה-30 לחייה, בציפייה דרוכה לילדם הראשון ולרגע לא שיער שהחוויה המרגשת תהפוך לסיוט של חייו. זמן קצר לאחר הלידה לקתה ש' בדיכאון קשה. אמנם כל אותות האזהרה היו שם, אך הצוות הרפואי, כך הוא טוען, לא עשה די כדי לשמור עליה ובמהלך האישפוז היא קפצה אל מותה הטראגי מחלון המחלקה בבית החולים "שיבא" בתל השומר.
עוד על דיכאון אחרי לידה:
דיכאון אחרי לידה: איך מאבחנים ומטפלים בזמן?
דיכאון אחרי לידה: ההיבט הפסיכיאטרי
דיכאון אחרי לידה: זה קורה גם לגברים
לטענת הבעל, שתובע את בית החולים "שיבא" ואת מנהל בית החולים באופן אישי, לאחר המקרה הטרגי נמנע הצוות מלתת לא' הסבר לגבי השתלשלות האירועים. בנוסף טוענים עורכי דינו, דורי כספי ומאיה סופר, כי בית החולים נמנע במכוון להשיב לפניות חוזרות ונשנות שלהם לגבי ממצאי בירור פנימי שנערך בעקבות המקרה.
סיפרה לצוות על רצונה למות
סיפורו הטרגי של א' החל בסוף חודש ינואר 2010. שבעה ימים לאחר לידת בנה הבכור, מספר שעות לאחר ברית המילה, בלעה ש' כדורי אקמול רבים ותרופות נוספות שמצאה בביתה, במטרה לשים קץ לחייה. לאחר נטילת הכדורים היא סיפרה על כך לבעלה, שלקח אותה במהירות לבית החולים.
בבדיקה שערך פסיכיאטר בחדר המיון לא נמצאה סיבה לאישפוז בכפיה, אך ניתנה הוראה כי במהלך האשפוז תשהה ש' בחדר עם חלון נעול מול תחנת האחיות. ואכן היא הועברה לאישפוז במחלקה פנימית ה', שם אושפזה. החדר, לדברי הבעל, היה בעל דלתות שנפתחות מאליהן לשני הכיוונים וסמוך לדלת היציאה מהמחלקה.
בבוקר שלמחרת סיפרה ש' לצוות המחלקה כי היא רוצה למות וכי היא החליטה לעשות זאת. היא אף עשתה ניסיון לברוח מהמחלקה במטרה להתאבד, אך נבלמה על ידי אנשי הצוות. בעקבות הניסיון נערכה לה בדיקה על ידי הכונן הפסיכיאטרי, בשעות הצהריים, ובסיכומה נכתב כי בולט מצב רוח ירוד, ייאוש רב, דיכאון וחוסר החלטיות בנוגע למקומה במשפחה וכאם. לאור המסוכנות שהפגינה, היותה בסיכון גבוה לאחר לידה, ומצב הרוח השלילי הוחלט כי היא זקוקה לשמירה מיוחדת ל-24 שעות נוספות, נכתב בסיכום הבדיקה.
ההוראה: שמירה פסיכאטרית צמודה
אך רצונה של ש' להתאבד לא פסק ובבוקר שלמחרת, כאשר ביקר במחלקה מומחה לפסיכיאטריה, היא סיפרה גם לו ולצוות המחלקה על רצונה להתאבד וכי יש לה תוכנית לקפוץ אל מותה ממקום גבוה. עוד סיפרה כי בבוקר ביצעה טקס פרידה מבעלה. המומחה שבדק אותה התרשם מדיכאון פסיכוטי קשה לאחר לידה, עם סיכון אובדני גבוה, וביקש הוראת אישפוז כפוי מהפסיכיאטר המחוזי.
ההוראה לאשפוז כפוי אכן הוצאה באותו היום על ידי הפסיכיאטר המחוזי ובהתאם למקום מגוריה הייתה אמורה ש' להתאשפז בבית החולים גהה. עד להעברתה לאישפוז הכפוי ניתנה הוראה להמשך שמירה פסיכיאטרית צמודה.
אך ש' לא ויתרה וכבר באותו היום ביצעה שני נסיונות נוספים לברוח מהמחלקה על מנת להתאבד - והפעם נבלמה על ידי בעלה, שדיווח על כך לאנשי הצוות הרפואי. בבדיקות שנערכו לה נמצאה רמת גבוהה של כדורי "אקמול", שהעלתה את החשד כי היא נטלה כדורים נוספים תוך כדי האישפוז במחלקה הפנימית, ולכן הוחלט על המשך טיפול רפואי צמוד. בשל כך בוטלה ההעברה המתוכננת לבית החולים גהה וניתנה הוראה לשמירה פסיכיאטרית צמודה.
"בהשגחה מתאימה התאבדותה הייתה נמנעת"
ההחלטה הזו, כך טוען א', עלתה בחייה של רעייתו. בשעות הערב היא הצליחה לצאת מהמחלקה מבלי שאיש מאנשי הצוות שם לב לכך. באין מפריע היא עלתה לקומה גבוהה יותר במגדל האישפוז שבבית החולים - משם קפצה אל מותה דרך חלון.
מומחה לפסיכיאטריה שבדק את החומר הרפואי קבע כי "לו הייתה ניתנת למנוחה ההשגחה המתאימה והטיפול המתאים, התאבדותה כתוצאה מדיכאון אחרי לידה הייתה נמנעת והיא הייתה חוזרת לתפקוד תקין בכל תחומי החיים וממשיכה לחיות שנים ארוכות".
בכתב התביעה, שהוגש לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה על ידי עורכי הדין דורי כספי ומאיה סופר, תובעים בעלה ובנה מבית החולים פיצוי. לטענתם התרשל בית החולים בכך שש' אושפזה בחדר אשר דלתותיו נפתחות באופן חופשי ואשר היה בסמוך לדלת היציאה מהמחלקה. בנוסף הם טוענים כי הצוות לא מנע את נסיונות הבריחה שלה מהמחלקה, שלא הייתה עליה שמירה פסיכיאטרית ושלא התקיים דיון על אפשרות טיפול חשמלי לדיכאון. לבסוף הם טוענים כי בית החולים לא מנע את התאבדותה.
מהמרכז הרפואי "שיבא" נמסר בתגובה: "המקרה הטראגי והמעציב נמצא בבירור בבית המשפט ולכן, למרות שאנו דוגלים בפתיחות ובשקיפות, לא נוכל להתייחס עד לגמר הטיפול המשפטי. נעיר רק כי צוות שיבא בכל החלטותיו במקרה האמור עשה הכול על מנת למנוע את מותה של הצעירה, לרבות ההחלטה לאשפזה ביחידה לטיפול מוגבר במחלקה הפנימית".