כיצד לנקות את הגוף מרעלים ב-7 צעדים
אורח החיים המודרני חושף אותנו לסוגים שונים של רעלים, הפוגעים בתפקוד התקין של הגוף וגורמים למגוון של מחלות. כיוון שלא ניתן להימנע מהם לחלוטין, מומלץ לסייע לגוף להתנקות. הנטורופתית מרווה ארז מסבירה כיצד תעשו זאת נכון
באורח החיים של ימינו אנו חשופים מדי יום ושעה לשלל רעלים, החודרים לגוף ומזיקים לבריאותו: רעלי הריסוס, חומרים משמרים ומשפרים במזון, מוצרי טיפוח וניקיון, הערפיח באוויר וגם רעלים הנוצרים באופן טבעי בגוף כחלק מפעילותו התקינה.
כתבות נוספות של מרווה ארז בערוץ הבריאות:
בלוטת התריס: הטיפול הטבעי שיביא אתכם לאיזון
לא מספיק לקצץ במתוקים: תזונה נגד סוכרת
אכלתם יותר מדי? 7 עצות לטיפול בבטן נפוחה
למנוע מחלות באמצעות האוכל: 11 הכללים
באופן כללי חשוב לצרוך כמה שפחות רעלים, אולם זה כמעט בלתי אפשרי להימלט מהם לגמרי. גם אם נאכל רק מזון אורגני, נגור ב"אמירים" ונשתה מי מעיין, הרעלים שמייצרים עבורנו אחרים עדיין יחדרו לגופנו.
הרעלים החופשיים המסתובבים בגוף גורמים למחלות שונות, ביניהן דלקות פרקים, מחלות אוטואימוניות וסוגי סרטן שונים. הם לא רק פוגעים באיכות החיים, אלא גם מקצרים אותם. אך אל דאגה. לגוף יש מערכות פנימיות מתוחכמות המיועדות לטפל ברעלים ולסלק אותם. אך כדי שהמערכות הללו יפעלו כיאות חשוב לסייע להן ולשמור על בריאות תקינה ואיכות חיים גבוהה.
האיבר האחראי על ניקוי הרעלים מהגוף הוא הכבד. הוא פועל כמו מסננת מתוחכמת, ודרכו עובר כל הדם שבגוף. הכבד שולה את הרעלים מהדם ומעביר אותם תהליכי התמרה כימית, ההופכים אותם לחומרים שיופרשו בשתן ובצואה. לכן הדגש העיקרי בניקוי הגוף מרעלים הוא בתחזוקה שוטפת ובסיוע לפעולתו התקינה של הכבד.
אילו מזונות יסייעו לנו בניקוי הכבד? הרשימה לפניכם:
1. ירקות ועלים ירוקים
המנקים העיקריים של הכבד הם הירקות הירוקים, ובמיוחד העלים הירוקים הכהים: עלי בייבי, עשבי תיבול (פטרוזילה, שמיר, כוסברה, בזיליקום), ברוקולי, בצל ירוק, נבטים, עלי מנגולד וכן הלאה.
הירקות הירוקים מכילים כמות גבוהה של כלורופיל, המתחבר עם טוקסינים ורדיקליים חופשיים והופך אותם לחומרים נייטרלים המופרשים מהגוף. הכלורופיל נחקר והוכח גם כמסייע בניקוי מתכות כבדות, הנוטות להצטבר בתאי המוח, בפרקים ובכבד ולגרום למחלות שונות, וכן בפעילות אנטי-סרטנית ספציפית לכבד. לכן, כדי לשמור על בריאות תקינה יש לצרוך בכל יום מספר חופנים של עלים וירקות ירוקים.
שימו לב! העלים הירוקים הם המרוססים ביותר והריסוס הינו רעל – לכן מומלץ להשתמש בעלים אורגניים המצויים היום בכל סופר-מרקט ומחירם אינו עולה בהרבה על הרגילים.
2. ירקות גופרתיים
רכיב נוסף המנקה רעלים מגופנו הן תרכובות גופרית. תרכובות גופרית המצויות בירקות הינן חלק ממערכת איזון-הרעלים הטבעית של הגוף והן פועלות על ידי כך שהגופרית סופחת אליה מולקולות רעילות ומוציאה אותן מהגוף.
הירקות הגופרתיים המובהקים הם השום, והבצלים לסוגיהם (ירוק, סגול, לבן, כרישה ועירית) וכן הירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, לפת, קולורבי, צנון וצנונית.
שימו לב! ירקות ממשפחת המצליבים אינם מתאימים ללוקים בתת פעילות של בלוטת התריס. גם הבצלים והשום הם מהמרוססים ביותר, וגם מהם מומלץ לרכוש תוצרת אורגנית.
3. מזונות המחזקים פעילות הכבד
מזונות המחזקים את פעילות הכבד הם ארטישוק, זיתים מרים (ושמן זית) ושורש הליקוריץ (אך לא סוכריות הליקוריץ המתועשות, עתירות סוכר ורעלים). מיץ לימון טרי מסייע לשחרור אנזימי הכבד ההופכים את הרעלים למסיסי מים לפני פינוי בכליה. מומלץ לשתות מיץ מחצי לימון מהול במים+כף שמן זית כל בוקר על קיבה ריקה, וכן להוסיף מיץ לימון סחוט בנדיבות לסלט.
4. מיץ עשב נבט חיטה
מיץ עשב החיטה מכיל כ-70% כלורופיל ובנוסף את המגוון הרב ביותר המצוי בטבע של ויטמינים, מינרלים, אנזימים המפרקים רעלים ורדיקלים חופשיים ונוגדי חמצון. קיימות עדויות מחקריות רבות ברחבי העולם על השימוש בעשב חיטה כחלק מטיפול יעיל בסוגי סרטן שונים והוא מנקה את הגוף גם מרעלי טיפול כימותרפי.
את עשב החיטה ניתן לרכוש טרי בחנויות הטבע ולסחוט אותו במסחטה מיוחדת (30 מ"ל = מנה יומית) או ללעוס מספר אלומות של עלים טריים, אך חשוב שלא לבלוע את הסיבים, שכן הם יכולים לגרום לחסימת מעיים.
דרך קלה, אך יקרה יותר, ליהנות מיתרונות מיץ עשב החיטה היא באמצעות תוסף של אבקת מיץ עשב חיטה מיובש, המצוי גם הוא בחנויות הטבע. אבקת המיץ המיובש נחקרה ונמצאה יעילה בכל התפקודים שצוינו לגבי עשב החיטה וניתן להשיג אותה גם בגרסה ממותקת (בממתיקים טבעיים), שטעמה מעודן יותר. בכל דרך שתשתמשו בו, מנה יומית של מיץ עשב החיטה תגן על בריאותכם ותוסיף לה.
5. תוספי תזונה
שני תוספי תזונה אשר יכולים לסייע רבות בניקוי גופכם מרעלים ובשמירה על בריאות טובה הם הכורכום וחיידקי המעיים (חיידקים טובים). הכורכום הוכח כמשקם של הכבד, מסדיר פעילותו ונוגד חמצון ורעלים פוטנטי במיוחד. הוא מצויין גם להפחתת כולסטרול ולטיפול בדלקות פרקים. לרוע המזל ספיגתו במעי נמוכה ולכן הומצאו מספר תוספים המציעים ספיגה משופרת.
חיידקי מערכת העיכול (החיידקים הטובים) שומרים דווקא על ניקיון המעיים, ולא הכבד, אך לרקמות תקינות של המעי הגס תפקיד חשוב בניקוי הדם מרעלים. החיידקים הטובים מאזנים את מדד החומציות והרעילות ברקמות המעי הגס באופן טבעי, אולם אנטיביוטיקה, תרופות, גלולות למניעת הריון ותזונה המבוססת על סוכרים ומזונות מעובדים - מדללים את אוכלוסייתם. לכן, בנוסף למעבר לתזונה בריאה, מומלץ לתגבר את מערך החיידקים באופן תקופתי וליטול, אחת לחצי שנה או שנה, שתי כמוסות ביום למשך 30 ימים.
6. אחת לשנה: ניקוי כבד
בנוסף לצריכה קבועה של המזונות משקמי הכבד ומנקי הרעלים, מומלץ אחת לשנה לערוך תהליך לניקוי הכבד. "ניקוי כבד" הוא תהליך תזונתי במהלכו אנו צורכים במשך עשרה ימים רק מזונות המפעילים את הכבד ומעודדים אותו לנקות את עצמו,. את הניקוי מומלץ לעשות באביב, קצת לפני פסח, שכן זו העונה המשוייכת ביותר לתפקודי הכבד לפי הרפואה הסינית (ולראייה זו התקופה בה אנשים נוטים ללקות יותר באלרגיות שונות, אשר הן ביטוי לתפקוד לא תקין של הכבד).
הבסיס לתפריט לניקוי הכבד הוא קטנית המאש (אותה ניתן למצוא בכל חנות טבע ובחנויות יעודיות לקטניות ותבלינים), המספקת חלבון ולה פעילות ספציפית לניקוי הכבד מרעלים, ואורז לבן, המספק השלמה לחלבון מלא, מתעכל בקלות והוא נייטרלי עבור מערכת העיכול. מעבר לכך, למשך עשרה ימים אלו אוכלים אך ורק ירקות ירוקים לסוגיהם, מתבלים בשמן זית, עשבי תיבול, מיץ לימון ומלח אטלנטי טבעי בלבד. בזמן ניקוי הכבד נמנעים מצריכת סוכר, קפה, תה (למעט חליטות צמחים ירוקים ותה ירוק), דבש, סוכרזית, מזון מעובד וכל מזון שאינו ירוק או טבעי.
יוצאי דופן: ניתן להוסיף בצל ושום אורגניים, אשר תורמים לתהליך הניקוי ולטעם המזון. אדממה ואפונה ירוקה יבשה הן קטניות ולא ירק - ולכן אינן שייכות לתפריט.
הניקוי מביא עימו יתרונות רבים, ביניהם עידוד הרזייה משמעותית, ובסופו תרגישו נפלא, תראו טוב יותר ועורכם יקבל מרקם וצבע בריאים וקורנים. למרות שתפריט הניקוי נשמע דל, תוך מספר ימים תגלו כי האורז והמאש מספקים בסיס תזונתי מספק ומגוון הירקות הירוקים הגדול מאפשר מרחב לאילתור ולגיוון.
דוגמה לתפריט יומי בזמן תהליך ניקוי כבד:
ארוחת בוקר: מעט אורז לבן, מאש מבושל וסלט ירוק מתובל בשמן זית ולימון. לסלט ניתן להוסיף כרוב, קולורבי, סלרי ושאר ירקות שאיננו משתמשים בהם בדרך כלל, אך הם טעימים ומרכיבים סלט עשיר וטעים. את המאש מומלץ לבשל עם מלח בלבד ולאחר הבישול להוסיף שמן זית, מיץ לימון ועשבי תיבול טריים, כגון פטרוזילה, בצל ירוק וכוסברה.
ארוחת צהריים: מרק ממאש וירקות ירוקים (סלרי, מנגולד, תרד, כרישה, כרוב).
ארוחת ערב: מעט אורז מעורבב עם מאש ומתובל בפטרוזיליה, שמיר ובצל ירוק טריים, מעט לימון ושמן זית.
ליצירתיים ניתן להכין גם עלי גפן ממולאים באורז ומאש ולהסב מתכונים מוכרים כך שיתאימו לתפריט הניקוי.
שימו לב! בפעם הראשונה בה תערכו את הניקוי עשויים הימים הראשונים להיות מעט קשים – מאחר שהגוף פולט רעלים רבים שהצטברו והדבר גורם לכאב ראש ולחולשה. אל תתנו לדבר זה למנוע מכם לחזור על התהליך בשנה הבאה.
7. מניעה, מניעה, מניעה
גם כשאנו מקיימים את כל הכללים האמורים במלואם, אין הדבר אומר שכדאי לנו להמשיך בצריכת מזונות מעובדים, שתייה מוגזת וממותקת, להשתמש בחומרי ניקוי רעילים וכן הלאה. הגוף עובד קשה כדי לפנות את עודפי הרעלים המגיעים אלינו גם כך מעצם החיים בסביבה לא טבעית, ועלינו לסייע לו ככל הניתן גם בהימנעות מצריכת רעלים במזון, בסיגריות, חומרי ניקוי, סביבות עבודה רעילות וכו'.
הכותבת היא נטורופתית
.