שתף קטע נבחר

מיקרוקוסמוס של סוריה העתידית. חומס מדממת

אסד עשה הכל כדי למנוע מעיתונאים להגיע לעיר הנצורה, ממעוזי המורדים. אבל בשבועות האחרונים שידרה CNN חומרים בלעדיים מזירת הקרב הזו. העיתונאית האלה גורני מצדיעה למי שמעבירים מהשטח את התמונות שנשיא סוריה לא רוצה שתראו

גם בתקופות הטובות ביותר, הדיווח מתוך סוריה הוא דבר מאתגר. בימים אלה, דיווח מסוריה הוא סיכון חיים. גם בסיורים שהממשלה מאשרת, עיתונאים מסכנים את חייהם. ייתכן שסוריה עדיין איננה אזור מלחמה, אך היא הופכת לכזה במהירות.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

האו"ם מעריך שיותר מ-5,000 בני אדם נהרגו מאז פרוץ ההפגנות נגד הנשיא בשאר אסד לפני עשרה חודשים. ביום רביעי שעבר נהרג העיתונאי הצרפתי ז'יל ז'אקייה, ככל הנראה מירי מרגמה, בזמן שסיקר את ההפגנות בעד משטר אסד בעיר חומס. חומס ניצבת במוקד התנועה נגד אסד. ז'אקייה הוזמן לסוריה. הוא היה שם בתפקיד רשמי, ונהרג שם במהלך מילוי תפקידו.

הילדים של חומס מחכים ליום שאחרי בשאר (צילום: CNN) (צילום: CNN)
הילדים של חומס מחכים ליום שאחרי בשאר(צילום: CNN)

 

זו התפתחות מדאיגה בסוריה. מה שהתחיל בהפגנה קטנה בעיר הדרומית דרעא, כשהורים לילדים שנעצרו ועונו מפני שריססו כתובות גרפיטי נגד המשטר ויצאו לרחובות, הפך למשבר לאומי מורכב.

 

יש מפגינים שעדיין אינם מחזיקים בנשק. לצדם יש עריקים שהקימו את "צבא סוריה החופשי", ונשבעו להפיל את המשטר המדכא בכוח הזרוע. בינתיים, הנשיא אסד ממשיך להאשים מתסיסים מבחוץ. הוא מבטיח להביס את "הטרוריסטים" ב"אגרוף ברזל", ובמקביל מבטיח רפורמות שמבקריו טוענים שהן קוסמטיות וחסרות שיניים.

 

לכל מהפכה ב"אביב הערבי" יש דרך התפתחות ייחודית. בתוניסיה נראה שמשטר הנשיאות האוטוריטרי הוחלף בהליך פוליטי מתפקד. במצרים, הצבא עדיין בשלטון. רבים אומרים שראש הדיקטטורה חוסל, אבל המשטר נותר בעינו - כולא את מבקריו ומדכא הפגנות.

 

אי בשליטת המורדים בתוך העיר הנצורה. חומס (צילום: CNN) (צילום: CNN)
אי בשליטת המורדים בתוך העיר הנצורה. חומס(צילום: CNN)

 

בסוריה נלחם שלטון המיעוטים על חייו. שינוי המשטר בסוריה יביא לכך שהמיעוט העלווי, ששולט במדינה זה יותר מ-40 שנה, ייאלץ לוותר על זכויות היתר שלו. איש לא מעז לנבא מה יחליף אותו. גם המנוסים שבמומחים לא חזו את שהתרחש בתוניסיה, במצרים, בתימן, בבחריין ובלוב. ב-2012, הכל יכול לקרות.

 

המסכנים חייהם עבור האמת ראויים להערצה

כשדיווחתי מסוריה ביולי האחרון, הממשלה מנעה מאיתנו להגיע לעיר חומס, מפני שלטענתה, אנשיה לא יוכלו לשמור עלינו מפני "טרוריסטים" ו"כנופיות חמושות". אין ספק שהשלטון יאשים את הגורמים הללו במתקפה שבה נהרג ז'אקייה. זה היה הנרטיב של ממשלת אסד מלכתחילה.

 

עבור חלק מהעיתונאים, להשיג את הסיפור משמעו להיכנס לסוריה בחשאי, ולבטוח במקורות בקרב המורדים שיובילו אותם בחשיכה לתוך הערים הנצורות. הרחק מעיניהם של נאמני המשטר, הם מסתכנים במעצר, עינויים ואפילו מוות, כדי לסקר את המורדים.

 

סופרים את המתים בחומס (צילום: CNN) (צילום: CNN)
סופרים את המתים בחומס(צילום: CNN)

 

זה בדיוק מה שעשה עיתונאי עצמאי אחד. הוא נכנס לתוך חומס בעזרת רשת של מורדים, ולכד בעדשתו כמה מהתמונות הדרמטיות ביותר של ההתקוממות עד כה. בשבועות האחרונים שידרה רשת CNN את חומריו הבלעדיים. חלק מחומס, אזור באבא עמר, נתון כעת לשליטת "צבא סוריה החופשי".

 

העיתונאי העצמאי, ששמו לא מפורסם מחשש לחייו, תיעד את הלחימה של הארגון ואת מאבקם היומיומי של אנשי העיר. אי של שלטון מורדים בעיר הנצורה. מסוג הסיפורים שהמשטר ותומכיו לא רוצים שתראו. אלו המסכנים את חייהם להביא לנו

את האמת ראויים לכבוד ולהערצה.

 

חומס הפכה למיקרוקוסמוס של מה שסוריה העתידית עשויה להיות: אזורים מסוימים יהפכו לשדות קרב בין עריקים חמושים לחיילים, על אחרים תשתלט חרדה לגבי העתיד. חלק ימשיכו לתמוך במשטר מסיבות עדתיות או בשל חשש ממה שיחליף את אסד.

 

הסתובבתי וטיילתי בסוריה כל חיי. זו הייתה אחת מהארצות היפות והססגוניות בעולם. קשה לעתים לראות אותה כך, במאבקה לעבר העתיד הלא ברור. אבל העולם הערבי ככלל משתנה לאחר שנים של שיתוק. דבר לא יהיה עוד כפי שהיה.

 

CNN תשדר היום ב-19:30 משדר מיוחד - "עיר תחת מצור" ותביא את סיפורה של חומס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד נשיא סוריה אסד בחומס
צילום: רויטרס
שלטון המיעוטים נלחם על חייו. אסד
צילום: AP
עיתונאים שמסקרים את המצב מסתכנים במוות. CNN
מומלצים