מחקר: כשהמגדלים צומחים - המדדים קורסים
הנה דרך חדשה ומקורית למדוד את הסבירות להתרחשותו של משבר כלכלי: מחקר של בנק ההשקעות הבינלאומי ברקליס קפיטל קושר בין צמיחתם של גורדי שחקים לבין קריסות בבורסה. האם הכלכלה מענישה מדינות שרוצות לגעת בשמיים?
עוד בערוץ הנדל"ן:
לראייה, מביא הדו"ח את בניית האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק בשנת 1930, יחד עם המגדלים בקואלה לומפור שבמלזיה ב-1997 ובדובאי ב-2010, שהתרחשו בדיוק לפני המשברים הכלכליים הגדולים במדינות אלו.
"לרוב הבניינים הגבוהים בעולם הם פשוט השתקפות של מגמה רחבה יותר, שכוללת הקצאה לא נכונה של הון ותיקון הולך וקרב בכלכלה", כך נכתב בדו"ח. "בניית מגדלי פטרונאס בקואלה למפור ב-1997 הגיעה לפני משבר כלכלי בכל האזור, וקריסה של המטבעות של מדינות אסיה".
הדו"ח ציין כי בנייתו של גורד השחקים הראשון בעולם, בניין Equitable Life בניו יורק, הושלמה בשנת 1873. לאחריה הגיעו 5 שנות מיתון והבניין נהרס בשנת 1912. דוגמאות נוספות הן מגדל וויליס בשיקגו, הידוע כמגדל סירס, שנבנה בשנת 1974, רגע לפני עלייה חדה במחירי הנפט והפסקת ההצמדה של הדולר למחיר הזהב.
הממצאים של הדו"ח עשויים לעורר גם את חששם של הבריטים, שבונים כעת שורה של גורדי שחקים חדשים בלונדון, לרבות מה שעומד להיות הבניין הגבוה ביותר במערב אירופה, "Shard", שיתנשא לגובה 310 מטרים. הבניין הגבוה בעולם הוא הבורג' חליפה בדובאי, בגובה 828 מטר.
למשקיעים כדאי לשים לב לסין, שם מתרחשת "בועת גורדי שחקים", כאשר 53% מתוך 124 גורדי השחקים שצפויים לקום ב-6 השנים הקרובות בעולם מוקמים בה. 75 בניינים בגובה של מעל 240 מטר נבנו עד כה בסין, בעוד שבהודו הסתיימה לאחרונה בנייתם של שני גורדי שחקים, עם 14 נוספים הנמצאים בהליכי בנייה.