הטביעה באיטליה: מיקי אריסון איבד 760 מיליון ד'
מניות "קרניבל" של אריסון, שנסחרו בבורסת לונדון לראשונה מאז טבעה האונייה שלה לחופי איטליה, קרסו במהלך המסחר ב-23%. הפגיעה בשווי החברה נאמדת ב-1.5 מיליארד דולר. האנליסטים פסימים לגבי העתיד: "תאונות מסוג זה הן נדירות, אך ההד התקשורתי ודאי ישפיע על ההזמנות בהמשך"
המולטי-מיליארדר מיקי אריסון איבד בתוך שעות ספורות יותר מ-760 מיליון דולר, כתוצאה מטביעת אוניית התיירות "קוסטה קונקורדיה" באיטליה ; כך דיווח אתמול (ב') הגארדיאן הבריטי. אריסון, אחיה של שרי אריסון, הוא בעל השליטה בחברת הקרוזים "קרניבל", החברה-האם של חברת "קוסטה קרוז" שהפעילה את האונייה שטבעה מול חופי טוסקנה. לשרי אריסון יש גם מניות בחברה, אך לא ידוע כמה, שכן מדובר בחברה פרטית. בעבר החזיקה שרי אריסון בכשליש ממניות החברה אך לאורך השנים מכרה חלק ניכר מהן לאחיה.
- הידיעה הראשונה על האסון: הרוגים בטביעת אוניית תענוגות
- הטביעה: "כמו שאונייה תעלה על הטיילת בת"א"
- בחליפות הצלה: סרט ישראלי מהאונייה הטובעת
במהלך המסחר אתמול קרסו מניות "קרניבל", הנסחרת בבורסה של לונדון, ב-23% - הנפילה היומית החדה ביותר מזה עשור שרשמו מניות החברה. בסיום יום המסחר נפלו המניות ב-17%. הצניחה במניות החברה הביאה למחיקה של יותר מ-1.5 מיליארד דולר משווי השוק שלה ולפגיעה של 766 מיליון דולר בכיסה של משפחת אריסון, השולטת ב-47% ממניות "קרניבל".
המשקיעים משכו את ידיהם ממניות החברה לאור החשש הכבד מהמשך ביצועי חברת התיירות השנה: האסון באיטליה עשוי לגרום לנופשים רבים לשקול בשנית הזמנות לנופש שביצעו או יבצעו עם חברת הספנות של אריסון, שבעצמו הודה כי "טרם ניתן לאמוד את מחיר טביעת האונייה והשלכותיה". בלילה טביעת האונייה, מוקדם יותר השבוע, כתב אריסון בחשבון הטוויטר שלו: "מחשבותינו ותפילותינו עם הנוסעים והצוות של 'קוסטה קונקורדיה'".
ראשי "קרניבל" הודיעו כי הצי לו הייתה שייכת "קוסטה קונקורדיה" יקורקע עד חודש נובמבר לפחות, ופירסמו הערכות זהירות של נזק בסך 95 מיליון דולר. האנליסטים, עם זאת, אופטימים הרבה פחות, והם צופים שההפסדים יהיו גדולים יותר, ולא רק לאריסון עצמו. "הטרגדיה הזאת היא כתם שחור לכל תעשיית הקרוזים", הסביר טים רמסקיל, אנליסט בקרדיט סוויס. "למרות שתאונות מסוג זה הן נדירות, הכיסוי התקשורתי השלילי ודאי ישפיע על ההזמנות בהמשך השנה".
אריסון, שאביו תד אריסון הקים את "קרניבל" ב-1972, דורג בשנה האחרונה על ידי מגזין "פורבס" במקום ה-169 ברשימת עשירי העולם, עם הון אישי מוערך של 4.5 מיליארד דולר. אשתקד הוא קיבל מ"קרניבל" באופן אישי - משכר ומבונוסים - 7 מיליון דולר. הבונוסים של אריסון, שהגיעו ב-2011 ל-2.5 מיליון דולר, עשויים להיפגע כתוצאה מהאסון באיטליה, מעריכים בגארדיאן.
אחד המשקיעים הגדולים ב"קרניבל", אמר כי "הצהרת החברה לפיה ישנו כיסוי ביטוחי לאסון ללא ספק הצליחה להרגיע. אולם, השאלה הגדולה שעומדת בעיניה היא מה יקרה לאמון הלקוחות בחברה".
במסר מעודד, ספק את עצמו וספק את הלקוחות שיקראו את דבריו, אמר אותו משקיע כי "אריסון הוא אדם מוערך ביותר בתעשייה - על ידי עובדיו ואלו שמשקיעים בו. שלא כמו ילדים אחרים שירשו את העסק של משפחתם, הוא מעורה מאוד בפרטים ומסור ביותר לחברה".
לפחות שישה הרוגים
עד עתה, טביעתה של "קוסטה קונקורדיה" גבתה את חייהם של לפחות שישה בני אדם. הערב הודיעו באיטליה על הפסקת פעולות החילוץ, ובמקביל נראה כי ארץ המגף עומדת בפני אסון סביבתי גדול, וראשיה שוקלים להכריז על מצב חירום לאומי.
על פי שר הסביבה האיטלקי, קוראדו קליני, ההכרזה על מצב החירום תסייע בשינוע תקציבי ממשל לטיפול בבעיה. לדבריו, נוזלים שונים החלו לדלוף מהאונייה ועל אף שלא ברור אם מדובר בדלק, הוצבו באזור מחיצות הגנה. "פעולות פיקוח מבוצעות כל העת", הדגיש קליני, "כדי שנימנע מסכנה סביבתית גדולה".
מוקדם יותר אתמול, הודיע מנכ"ל חברת הספנות שהפעילה את האונייה כי "טעות אנוש" של הקפטן היא שגרמה לתאונה הקטלנית ביום שישי. לדבריו, רב החובל, פרנצ'סקו סקטינו, סטה ללא רשות מהמסלול המתוכנן של האונייה. לעומתו, דיווחו כלי תקשורת באיטליה כי נבדק החשד שסקטינו ביצע תרגיל כדי להרשים את התיירים, והוא שגרם לאונייה לעלות על השרטון.
בהכנת הכתבה השתתף תני גולדשטיין