בעקבות הוד"לים: 50 אלף יח"ד שווקו השנה
על פי נתוני משרד הפנים, ממוצע הדירות המאושרות לחודש עלה מ-883 ל-3,021. יו"ר לשכת השמאים תוקף את הממצאים ואומר, "גם אם המספרים אינם רחוקים מהמציאות, הרי שפיזורם בפריפריה ולא במרכז הארץ אינו עונה לצרכים"
מנתוני משרד הפנים עולה כי חל גידול משמעותי במספר יחידות הדיור שאושרו בשנת 2011 על ידי הוועדות המחזיות והוועדות לדיור לאומי ביחס לשנים עברו. בשנה זו אושרו ופורסמו ברשומות 28,984 יח"ד, לעומת כ-24,000 יח"ד שאושרו בממוצע בשנים קודמות (גידול שנתי של כ-20%).
עוד עולה מהדו"ח כי טרם חוק הוד"לים, שאושר בכנסת, ממוצע יחידות הדיור שאושר לחודש עמד על כ-883 יחידות דיור לחודש, ואילו לאחר אישור החוק הממוצע עומד על 3021 יחידות דיור מאושרות לחודש.
ודעות הדיור הלאומיות הוקמו על מנת לעקוף חסמים ביורוקרטיים המעכבים את הפשרתן של קרקעות לבנייה ומתן אישורים לבנייה, על מנת להאיץ את קצב הבנייה בישראל. קצב הבנייה הנמוך בשנים האחרונות, נחשב לגורם עיקרי לזינוק מחירי הדירות בשלוש השנים האחרונות, כאשר מספר יחידות הדיור שנוספו מדי שנה לשוק, היה נמוך בשיעור משמעותי ממספר משקי הבית שנוספו לחברה הישראלית.
הוועדה לדיור לאומי בכנסת היא ועדה משותפת לוועדות הפנים, הגנת הסביבה והכלכלה. מטרתה לאפשר האצה בבניה, במקביל לשמירה על הסביבה ותוך חתירה לקצב בנייה שיאפשר התייצבות של מחירי הדירות על רמה סבירה.
יו"ר לשכת השמאים: "הנתונים חלקיים ומטעים"
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אומר כי הודעת משרד הפנים על שיווק של 50 אלף יח"ד בשנת 2011 מציגה תמונה חלקית בלבד של המצב הקיים. לדבריו, שיווק של מספר רב של יחידות דיור בישראל לכשעצמו אינו מספיק כאשר ההיצע אינו באזורי הביקוש והוא מחייב פיתוח תשתיות, כבישים, מקומות תעסוקה וחינוך מתאימים.
דנוס מסביר, כי כל אלו מכניסים את הציבור לאשליית ה"כביכול". "גם אם המספרים אינם רחוקים מהמציאות, הרי שפיזורם בפריפריה ולא במרכז הארץ אינו עונה לצרכים ולדרישות השוק, זאת בזמן שהפריפריה אינה ערוכה לקלוט תושבים חדשים".
עוד טוען דנוס, כי הוספת יחידות דיור בעיקר בפריפריה אינה עולה בקנה אחד עם דרישות מחאה החברתית ולא תתרום לירידה במחירי הדירות. לדבריו, ירידת מחירים תתאפשר רק כאשר ההיצע בגוש דן יגדל בצורה משמעותית וכאשר המחירים בגוש דן ירדו הם יקרינו על המעגלים סביבו עד לפריפריה הרחוקה, כפי שהיה בתקופת עליית המחירים של סוף 2010 תחילת 2011.
"לא ברור", מוסיף דנוס, "הניסיון של הממשלה ליצור מציאות שאינה כוללת תכנון ארוך טווח לענף הנדל"ן. בדיוק כשהתחלנו לראות ניצנים של התעוררות הפעילות המבורכת בענף הבנייה, מנסים לצנן שוב את השוק".