האם האזרח יכול להוביל שינוי חברתי במדינה?
"הדיאלוג הוא המפתח והכלי להגשים את השלום בין היהודים והערבים. עצם זה שאנחנו יושבים סביב שולחן עגול אנשים מכל קצוות הקשת כבר אומרת הרבה. כולנו חיים כאן, ערבים ויהודים, ונצטרך ללמוד לחיות אחד עם השני". צפו בדיוני השולחן העגול באלפי מנשה
"חברה על קו התפר: האזרח כמוביל שינוי חברתי" – זהו הנושא המרכזי בו דנו בשולחן העגול, שארגנה תנועת הערבות, ביום שני השבוע, 16 בינואר, באלפי מנשה. באירוע נכחו כשלוש מאות משתתפים, בהם תושבי יישובי קו התפר אלפי מנשה, כפר ברא, קרני שומרון וחברי תנועות הנוער ביישובים השונים. הנוכחים השתתפו באופן פעיל ברב שיח תוססבניסיון לענות על השאלה: האם האזרח יכול להוביל שינוי חברתי במדינת ישראל?
בפאנל סביב השולחן העגול ישבו: משה פייגלין, מייסד תנועת "זו ארצנו", ראש חטיבת "מנהיגות יהודית" בליכוד מחמוד עאסי, ראש המועצה המקומית כפר ברא; הרצל בן ארי, ראש המועצה המקומית קרני שומרון; הדס שטייף, עיתונאית ואשת תקשורת, ראש תא כתבי משטרה ופלילים, גלי צה"ל; אורית מופז, אשת חינוך וחברה, ויו"ר צופי שבא; אורן לוי, עורך ספרים, בתנועת הערבות; גדי טפרמן, יו"ר הנהלת המרכז הקהילתי באלפי מנשה וענבר גל - תלמידת כיתה י"ב מאלפי מנשה. את הדיון הנחה סא"ל (במיל') ארז הררי.
כשראש המועצה המקומית קרני שומרון נשאל איך ניתן להתמודד עם הקיטוב במדינת ישראל, השיב הרצל בן ארי כי להשקפתו הבסיס החשוב ביותר הוא כבוד והערכה ההדדית. "אם יהיה לנו כבוד אחד לשני נוכל לגשר על כל הפערים. האוכלוסיות בישראל חיות היום בעולם של סטיגמות שבו אנחנו לא מכירים ולא מוקירים זה את זה. אנו יוצרים קופסאות שמביאות אותנו להסתכל זה על זה משני צדי המתרס. המנהיגים עצמם מובילים לקוטביות ובוחרים להדגיש את השוני ולא את המשותף".
ראש המועצה המקומית כפר ברא, מחמוד עאסי, התבקש לענות על אותה שאלה מזווית מבטו של אזרח ערבי – ישראלי. "יש רוב בקרב ערביי ישראל שכן רוצה לחיות יחד בכבוד הדדי". עאסי בחר להדגיש את הצורך בהידברות בין הצדדים, "הדיאלוג הוא המפתח והכלי להגשים את השלום בין היהודים והערבים. עצם זה שאנחנו יושבים סביב שולחן עגול אנשים מכל קצוות הקשת כבר אומרת הרבה. כולנו חיים כאן, ערבים ויהודים, ונצטרך ללמוד לחיות אחד עם השני. לא חייבים לאהוב זה את זה, אבל צריך לחיות יחד על בסיס כבוד הדדי".
משה פייגלין נשאל, האם הקביעה כי העם בישראל נכון להידברות ודווקא ההנהגה יוצרת הסלמה, נכונה?
איש הימין, מייסד תנועת "זו ארצנו" וראש חטיבת "מנהיגות יהודית" בליכוד ענה כי "כל הטענות שנשמעות מהציבור הערבי כלפי מדינת ישראל נובעות מכך שאנחנו הציבור היהודי בורחים מהזהות שלנו. .אם החברה הישראלית-יהודית תצליח להתחבר לעצמה ותצליח לפתור את הסכסוכים בתוכה, נוכל לפתור את הסכסוך עם שכנינו הערבים". פייגלין סיפר כי אנשי תנועת הערבות הפגישו בינו לבין מחמוד עאסי, וכי הוא "הופתע לגלות שיש לציבור הערבי מנהיגים שאכפת להם מהציבור ולא רק כאלה שמשמיעים את העמדות הלאומניות שאנו רגילים לשמוע מהם".
הדס שטייף, ראש תא כתבי משטרה ופלילים בגלי צה"ל הוסיפה את הזווית התקשורתית, כשנשאלה על השפעת התקשורת על השיח הציבורי. שטייף סיפרה בצער, כי כיום התקשורת איננה עושה את עבודתה נאמנה. "לצערי, מה שמוביל את העיתונאים כיום זה הרייטינג, לא האמת, ולא הרצון לחשוף אותה. העיתונאים הפכו לכלי שרת בידי העורכים, שהם כלי שרת בידי בעלי ההון שמחזיקים בעיתונים". שטייף חיזקה את הצורך במפגשים דמויי השולחן העגול, " למילים יש כוח ולכן אירועים כאלה כל כך חשובים".
אורן לוי, עורך ספרים בתנועת הערבות, קרא לשלב מקצוע חדש, "התחשבות", בין מקצועות הלימוד בבתי הספר. "אנו חיים בעולם שהולך והופך יותר ויותר מקושר. חשוב שנתחיל ליצור כאן שיח תקשורתי חדש, שיציף ערכים כמו ערבות הדדית, התחשבות והזולת סולידאריות חברתית אל מרכז השיח הציבורי". באלגוריה לאירועי השבוע האחרון הוסיף לוי כי "אנו מוצאים את עצמנו בתוך ספינת תענוגות שמתחילה לשקוע. עלינו להתעורר, אחרת נישאר תקועים. צריכים לגייס את מערכות החינוך וההסברה כדי לחולל כאן שינוי. אנחנו חייבים את זה לעצמנו ולילדינו, ואז יהיה כאן סוף סוף טוב", הוא סיכם.
בתום האירוע הסב הקהל הרב לדיון סביב שולחנות עגולים, עת המנחה הזמין את תושבי קרני שומרון, אלפי מנשה וכפר ברא להתערבב ביניהם.