שתף קטע נבחר

כל כמה זמן מותר לקחת את גלולת היום שאחרי?

גלולת היום שאחרי עשתה מהפך ביחס שלנו ל"פנצ'רים" כמו קונדום שנקרע. אך למרות זאת הרופאים לא ממליצים לקחת אותה על בסיס קבוע. כל כמה זמן מותר לקחת אותה ומהן תופעות הלוואי? מומחים מסבירים

הקונדום נקרע? בשנים אחרונות, מאז שנכנסה לשימוש גלולת היום שאחרי , מדובר באירוע פחות מלחיץ. אך לפני שהופכים את הגלולה לאמצעי לשימוש יומיומי, יש לזכור שלמרות שמדובר במוצר שנמכר בלי מרשם רופא, היא אינה מהווה פתרון קסם ואינה מהווה תחליף קבוע לאמצעי מניעה.

 

רוצים לדעת עוד? שאלו את הרוקחים שלנו בערוץ פארם נט החדש

 

כתבות נוספות על אמצעי מניעה :

הגלולה: יעילה אבל מורידה את החשק

סוגרים את הבסטה: אמצעי מניעה לצמיתות

סקר: כ-50% מהנוער עושים סקס בלי אמצעי מניעה

 

ד"ר רות גייסט, מנהלת המרפאה לנערה המתבגרת בליס, איכילוב, מבקשת לעשות קצת סדר בבלגן: "קודם כל, זה לא מסוכן. שני המוצרים שקיימים בשוק כיום מכילים אך ורק פרוגסטרון במינון גבוה. מדובר בהורמון שנוצר בגוף האישה אחרי ביוץ וייעודו המקורי לתמוך בהיריון המתפתח. מתן שלו במינונים גבוהים לפני שנוצר היריון מונע הפריה, ואחרי שהיריון נוצר הוא מונע ממנו להשתרש ברחם".

 

 

עד מתי השימוש בגלולה נותר אפקטיבי?

על פי נייר עמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה מ-2007, אפשר לקחת את גלולת היום שאחרי עד חמישה ימים מקיום המגע המיני, אך ההמלצות הן לקחת אותה קרוב ככל הניתן לקיום המגע המיני הבלתי מוגן, עד 72 שעות שהן שלושה ימים.

 

הגלולות מומלצות לשימוש כשאמצעי המניעה הרגילים והקבועים לא פועלים: אם הקונדום נקרע או נשאר בתוך הנרתיק, או אם מסיבה כלשהי לא שמו אחד מלכתחילה. היא יעילה גם אם קיימתן יחסי מין ושכחתן לקחת גלולה בזמן שעלול לגרום להיריון להיווצר.

 

מתי יודעים אם הגלולה ששכחתי מצריכה גלולת היום שאחרי?

"בעלון יש הדרכה מתי ההגנה יורדת" אומרת ד"ר גייסט, "ככלל אצבע מדובר על כ-12 שעות, שאם זכרת לקחת גלולה במהלכן את מוגנת. אם לא, את כבר לא מוגנת לשבוע הקרוב, אבל תלוי באיזה שבוע שכחת לקחת. אם יש ירידה משמעותית בהגנה לפי השבוע, הייתי ממליצה לשקול לקחת גלולת היום שאחרי".

 

לא כל שכחה חד פעמית של גלולה מצדיקה בהלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא כל שכחה חד פעמית של גלולה מצדיקה בהלה(צילום: shutterstock)
 

 

כל כמה זמן מותר לקחת את גלולת היום שאחרי?

לדברי ד"ר גייסט אם מקיימים יחסי מין לא מוגנים שוב יום או יומיים לאחר לקיחת הגלולה, ניתן לקחת אותה שוב, אך חשוב להבין כי הדבר אינו מומלץ לאורך זמן. השימוש הממושך בגלולה עלול לחשוף את המשתמשות בה לרמות גבוהות יחסית של הורמונים ועלול להיות מלווה ביותר תופעות לוואי, כולל הפרעות בסדירות המחזור.

 

ומה לגבי תופעות לוואי?

ד"ר גייסט מעבירה מסר מרגיע. ומתארת תופעות הדומות לכאבי מחזור: "השימוש עלול לגרום לפעמים לדימום כעבור כמה ימים, בגלל נשירה של רירית הרחם שנגרמת בגלל הפרוגסטרון, לבחילות, כאבי בטן, כאבי ראש ועייפות, או להקדים או לדחות את המחזור. אם לוקחים את הכדור יותר מפעם אחת ולאורך זמן עלולה להיווצר צבירת נוזלים, תחושת גודש בשד ונפיחות, מי שלוקחת אותו באופן קבוע עלולה לסבול גם משיבוש המחזור החודשי".

 

לא מומלצת לשימוש קבוע

"הסיבה לכך", מסבירה ד"ר גייסט, היא לא בריאותית אלא "בעיקר כי זה לא נכון מבחינה קונספטואלית. כשמדברים על מניעה והגנה צריך למנוע, ולא לעשות זאת בדיעבד. זה לא מיועד להיות אמצעי מניעה קבוע, אלא אמצעי מניעה של חירום לאחר מעשה. אם קוימו יחסים יום אחרי יום אי אפשר לדעת בדיוק לכמה זמן השפעתו תקפה ואם צריך לקחת שוב. זה לא כדאי לא מבחינת המחיר הגבוה ולא מבחינת שיבושי המחזור".

 

רוקח סופר-פארם שחר מסר, מספר על ההנחיות לצעירות שמבקשות ממנו את הגלולה: "כיום קיימים בשוק שני מוצרים, פוסטינור ונורלבו, שאין ביניהם

הבדל, ובשניהם אותו חומר פעיל. כשלקוחה מבקשת אותן, אני שואל אם עברו שלושה ימים מקיום היחסים, כי זה הטווח בו הגלולה עדיין אפקטיבית, ומדגיש שלא מדובר בתחליף לאמצעי מניעה רגילים".

 

מחיר הפוסטינור כ-98 שקלים, והגלולה שמשווקת נורלבו - 55 שקלים.

 

על אף שמדובר במוצר בטוח לשימוש, מסר ממליץ לשמור על אמצעי זהירות: "הגלולה עלולה לפגוע בסדירות המחזור וגם לדימומים. למרות שזה לא מאוד נפוץ, מומלץ לגשת לרופא או רופאת נשים למעקב לאחר שלוקחים אותה, רק ליתר ביטחון".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלולת היום שאחרי. מותרת לשימוש, אבל רק כאמצעי חירום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים