פרקליט מחוז מרכז הבא - התוצאה כבר ידועה?
שלוש פרקליטות ופרקליט אחד, כולם עתירי ניסיון ועטורי תהילה - מועמדים לתפקיד רב העוצמה. האם פרקליט המדינה כבר הכריע מי ייכנס לנעליים הגדולות?
ב-1 בפברואר תסגור בפעם האחרונה פרקליטת המחוז, רחל שיבר, את משרדה ותשאיר מאחוריה שולחן עמוס בתיקים בוערים וכספת ובה מסמכים סודיים רבים. מי יהיה האיש שיירש אותה? בפרקליטות מחוז מרכז מצביעים על עו"ד רונית עמיאל כמועמדת הבטוחה לתפקיד, כיוון שהיא המועדפת על פרקליט המדינה משה לדור. האם בדקה ה-90 צפויה בכל זאת הפתעה?
בתחילת השבוע תכריע ועדה בראשות משה לדור, מי יתמנה לאחת המשרות המשפיעות בישראל מבחינה משפטית. העומד בראשה מקבל החלטות הרות גורל אודות הגשת כתבי אישום נגד עבריינים בכירים וחתימה על הסדרי טיעון מורכבים. המירוץ, שכלפי חוץ נראה רגוע ושלו, טומן בחובו לא מעט מאבקים ויצרים. בפרקליטות שוררת אווירה אחרת, "אפילו קצת מוזרה", אומרים, כיוון ש"כולם מועמדים מתוך המחוז ומדובר בקודקודים בכירים. זה מחלחל מלמעלה למטה, לכולם".
לתפקיד שנחשב גם כקרש קפיצה למשרות הבכירות ביותר בתחום המשפטי, כמו פרקליט מדינה, יועץ משפטי לממשלה ואפילו שופט בעליון, לוטשים עיניים ארבעה מועמדים. רונית עמיאל נחשבת כמועדפת על ידי פרקליט המדינה, אורלי בן ארי, פליליסטית מוערכת, וכן רקפת מוהר ונוח בונה המוערכים לא פחות.
"כולם ראויים מאוד והבחירה לא פשוטה", אמרו במסדרונות הפרקליטות. "לא משנה מי ייבחר - הכול יהיה שונה. המינוי יגרום לשינויים פנימיים במערכת ועל כל קידום של אחד, יהיו כמה מאוכזבים. יהיו לכך השלכות בהמשך".
המינוי המובן מאליו
אחת המועמדות לתפקיד שזכתה לסיקור תקשורתי נרחב היא עו"ד רונית עמיאל, סגנית פרקליטת המחוז כיום, שנמנתה עם צוות התביעה של משה קצב, ביחד עם עו"ד ניסים מרום מפרקליטות מחוז תל אביב. עמיאל, בת 50, עושה בפרקליטות כמעט מחצית מחייה. התפקיד היוקרתי הובטח לה בין היתר נוכח הצלחתה בתיק, אך יש האומרים כי סומנה כבר לפני שנים לתפקיד "והיא מינוי שמובן מאליו". היא שימשה כתובעת גם בפרשת רצח הנער טל רייכמן בתחנת מוניות, וכן בתיק השוחד של השר לענייני ערבים לשעבר, סלאח טריף.
עמיאל נחשבת לפרקליטה מוערכת מאוד. בקרב הפרקליטים נאמר עליה שהיא "ממלכתית", "עצורה ומאופקת" במיוחד כאשר היא מופיעה בבית המשפט. אחרים אומרים: "יש לה שיקול דעת והיא מאצילה סמכויות". עוד טוענים: "היא מאוד צנועה", "מתנסחת באופן יוצא מן הכלל", "בעלת הגיון בריא", "לא מתעקשת כשלא צריך".
עמיאל ידועה כמינוי המועדף על ידי לדור, ולכן יש הטוענים שהמינוי כבר הוכרע: "אם לדור החליט, שום דבר לא יעמוד בדרכו". זאת גם בהתחשב בכך שלדור הצליח במינוי אריאלה סגל אנטלר לפרקליטת מחוז תל אביב, כפי שרצה.
אם השטח היה צריך להכריע
גם עו"ד אורלי בן ארי מועמדת ראויה ואהודה ויש הטוענים "שהתפקיד עדיין לא סגור" ומצביעים עליה כמי שיכולה להיכנס למשבצת. בן ארי (47), עושה כבר 21 שנים בפרקליטות, וכיום מנהלת מחלקה, שעוסקת בניהול שוטף ובהנחיית פרקליטים וגורמי משטרה. סניגורים ופרקליטים מעידים עליה כי היא "אחת מעמודי התווך בפרקליטות". פרקליטים רבים סיפרו שהיא מתחברת לכל השכבות בפרקליטות".
בן ארי מתמחה בניהול תיקים פליליים ומנהלת תיקים בטחוניים מורכבים שחלקם אף לא ידועים לציבור. התיקים המתוקשרים שכן זכו לסיקור הם פרשת רצח הנער אסף שטיירמן, משפטה של טלי פחימה, דקירת השוטר שלומי אסולין שבו הביאה לתקדים משפטי, כשנגד הנאשם שהורשע בפציעתו הוגש כתב אישום נוסף בגין רצח. כמו כן הביאה להרשעת נאשם בתיק הרצח של הנער יפתח מור יוסף ברמלה.
אך מה שלא נאמר באופן גלוי בפרקליטות, נמסר בחדרי חדרים. "אילו השטח היה צריך להכריע, אין ספק שבן ארי היתה נבחרת". פרקליטים רבים אומרים עליה שהיא "בעלת יכולת ניהול ויש לה תפיסת עולם מגובשת", ויש המחמיאים לה: "משפטנית מעולה, חדה כתער". כך טוענים גם אלו שהפסידו מולה במערכה.
מועמדת מוערכת לא פחות, היא רקפת מוהר (50), שעובדת 23 שנים בפרקליטות. גם היא מנהלת מחלקה, וטיפלה בתיקים רבים של רצח, סמים, עבירות מין, שוחד ומרמה. הבולטים שביניהם הם תיק חנן גולדבלט, תיק הרצח של מיכל אלוני, האם שרצחה את שתי בנותיה, והתיק בו הורשע תת גונדר בדימוס גד הררי, ששימש כמנהל מוסד שיקומי לעבריינים צעירים.
מוהר זוכה להערכה רבה בקרב פרקליטים, שאומרים עליה שהיא "לויאלית למערכת ומקצועית מאוד". בתיקי עבירות מין סיפרו כי "הרגישות שלה כלפי המתלוננות והערך הטיפולי שהיא מייחסת להליך הפלילי למען עתידן והמשך חייהן, באים לידי ביטוי בתפיסתה". סניגורים מוסיפים כי "קשה להגיע עימה להסדרי טיעון", ומנגד טוענים עמיתיה כי "היא נלחמת על דברים
שנראים לה עקרוניים וערכיים". עוד הוסיפו גם פרקליטים וגם סניגורים "המראה העדין שלה יכול לבלבל. מתחת לחזות העדינה ניצבת אישה קשוחה שיודעת לעמוד על שלה".
הגבר היחיד שמתמודד על משרת הפרקליט המחוזי הוא נוח בונה (50) שלו 24 שנות ותק בפרקליטות המדינה. בונה מנהל מחלקה ואחראי על מחלקת ערעורים ועררים. הוא טיפל בעשרות תיקים, שהמתוקשר שבהם זכה לסיקור נרחב - תיק "האחים אוחנה", בו הורשעו האחים רפי ומשה אוחנה, שהיו בעבר מקורבים למשפחת אבוטבול ולזאב רוזנשטיין, ונשלחו לאמסר עולם.
ההרשעה נחשבה להישג גדול בזמנו, כיוון שהיתה זו הפעם הראשונה שבה הצליחו במשטרה ובפרקליטות לקשר בין ראשי ארגון פשיעה למקרי רצח. עד אז הואשמו רק "חיילים" בארגונים בעבירות אלה.
קולגות אומרים עליו שהוא "איש עבודה רציני", "צנוע", ו"רבים וטובים למדו ממנו". הוא נחשב כ"קשה להגנה וכמי שלא ממהר לחתום על הסדרי טיעון". מנגד, יש כאלה בפרקליטות שטוענים "כי חוסר אהדה סניגוריאלית יכול לשחק לטובתו בבחינת קידומו בפרקליטות".