הצעה: להקל על הצרכנים בזיהוי מוצרים בפיקוח
הצעת חוק חדשה, שתידון ביום א' בכנסת, תחייב יצרנים לסמן באופן בולט מוצרים שבפיקוח ועוסקים יחויבו לתלות מודעות המצהירות על כך. המועצה לצרכנות יזמה בעבר מהלך דומה שלא הבשיל. ההצעה הנוכחית מצטרפת להמלצת ועדת קדמי לפקח על מחירים של יצרנים דומיננטיים
ביום א' הקרוב (22 בינואר) תידון בוועדת שרים לחקיקה הצעת חוק חדשה, שתחייב יצרנים ובתי עסק לסמן מוצרים שבפיקוח - על גבי המוצר ועל המדף. המטרה: להקל על הצרכנים לזהות בקלות מוצרים בסיסיים, זולים ומפוקחים, שכיום הם נחבאים אל הכלים, דומים מדי למוצרים יקרים, ולעיתים אף חסרים על המדף.
- לחם וביצים בפיקוח נדחקים למדפים התחתונים
- כ-60% מהצרכנים לא מודעים למוצרים בפיקוח
- לא לעניים בלבד: העם עובר למוצרים בפיקוח
- הנחיות חדשות לשיווק ביצי חופש ואומגה
ההצעה, שיזם חבר הכנסת רוברט טיבייב יחד עם ח"כים נוספים, היא ניסיון נוסף בשרשרת הצעות והכרזות שניסו לקדם הבלטת מוצרים שבפיקוח על המדף, בין היתר, הצעה דומה של המועצה לצרכנות מ-2010 לסימון מחיר מירבי על מוצרים שבפיקוח, והמלצת ועדת קדמי לקבוע מחירים מפוקחים בקטגוריות מזון בהן שולטים יצרנים דומיננטיים על נתח שוק העולה על 50%. לאור מחאת יוקר המחייה, נראה כי כעת הקרקע בשלה יותר להצעה הזאת.
בכוונת יוזמי ההצעה, שהונחה על שולחן הכנסת ב-31 באוקטובר, להוסיף תת סעיפים לסעיף 16א 1 לחוק הגנת הצרכן, שזו תהא לשונם:
"(ב) עוסק יציג במקום עסקו, במקום הנראה לעין ובאותיות ברורות וקריאות, מודעה ובה פירוט המצרכים בפיקוח שהוא מוכר ואת מחירם. (ג) יצרן יסמן על גבי כל מצרך בפיקוח שהוא מייצר, את המילים 'במחיר מפוקח על ידי הממשלה'. (ד) השר יקבע את גודל ומתכונת הפרסומים לפי סעיפים קטנים (ב) ו-(ג)".
איפה המוצר שבפיקוח? אי שם בתחתית המדף
מוצר בפיקוח הוא מצרך שמחירו נקבע לפי פרק ה' לחוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו–1996. בין היתר קיים פיקוח על מחירי חלב בשקית או בקרטון, שמנת חמוצה, גבינות גלבוע ועמק במשקל, ביצים, לחם אחיד ולבן, קמח ומלח.
סל המוצרים שמחירם מפוקח כולל מוצרים מעטים, שכן מוצרים רבים כקוטג' הוצאו מהסל המפוקח בעבר (ומחירם עלה), אך מחיריהם נמוכים לרוב ממחירי מוצרים דומים שאינם מפוקחים. מוצרים מסוימים, כביצים או לחם אחיד ולבן, ממוקמים פעמים רבות במדפים התחתונים, ולרוב, ההבדל החיצוני בינם לבין מוצרים יקרים בהרבה - לא בולט מספיק.
בדברי ההסבר להצעה לתיקון החוק, שנקראית "חובת מודעה וסימון מצרכים בפיקוח" נאמר כי "מטרת הצעת החוק היא לגלות לציבור הצרכנים את המצרכים אשר נמצאים בפיקוח הממשלה ואת מחירם, לשם מניעת הטעיה וגביית מחירים מופקעים עבור המצרכים אשר מחירם נקבע כאמור, דבר שבין היתר יאפשר לצרכן להתלונן כאשר המחיר מופקע".
עוד נאמר בה כי "לאור העובדה שיותר ויותר עסקים, לרבות עסקים קטנים, גובים מחירים הרבה יותר גבוהים על מצרכים אשר בפיקוח, יש צורך בהצעת חוק על מנת שהצרכן ידע את המחיר הנכון של המצרך המפוקח".
מדובר בהליך חקיקה ארוך: ההצעה תידון בוועדת שרים לחקיקה, ואם תאושר תועבר לקריאה טרומית. אם תעבור את ועדת הכלכלה ותאושר בקריאות במליאה, משרד התמ"ת יתבקש לקבוע בתקנות איך יראה הפרסום הזה: מה יהיה גודלו ואיפה ימוקם.
הצעת המועצה לצרכנות: סימון מחיר מירבי של מוצר בפיקוח
זו לא הפעם הראשונה שמועלית הצעה כזאת. גם בוועדת קדמי לבדיקת שוק המזון דובר על הגברת השקיפות של הרשתות והיצרנים ובין היתר הועלתה כוונה לחייב סימון מוצרים שבפיקוח, וכן חיוב סימון מחירים באופן בולט יותר וחובה לספקם באופן שוטף - שלא יווצר מחסור במוצרים כאלה, כפי שקורה לעיתים קרובות ברשתות. בדו"ח ההתקדמות של הוועדה ישנה המלצה לקבוע מחירים מפוקחים בקטגוריות מזון מסוימות בהן שולטים יצרנים דומיננטיים בעלי נתח שוק גדול מ-50%.
ב-2010 אף יזמו משרד התמ"ת והמועצה לצרכנות מהלך משותף שלא הבשיל, לסימון מחיר מרבי על מוצרי מזון בפיקוח.
היוזמה דאז היתה שמשרד התמ"ת יוציא צו שיחייב את היצרנים לסמן את מחירם המרבי של המוצרים הללו, שכן ישנן רשתות שמוכרות אותן במחיר נמוך מהמחיר שבפיקוח.
לפי הצו, היצרן אמור היה לסמן מוצר מזון שבפיקוח על ידי הכיתוב 'מחירו המרבי של המוצר על פי החוק - X שקלים', כשהסימון ייעשה על גבי האריזה, ובאופן ברור ומובלט. עוד ביקשו במועצה לצרכנות, שבצו תהיה הוראה לפיה אם מוצר המזון שבפיקוח מיוצר כשהוא אינו ארוז, על היצרן לספק לקמעונאי שלט עליו יופיע כיתוב זה ועליו לוודא שהשלט הוצב במקום מתאים.
כעת נחכה ונראה האם ההצעה החדשה תצליח במקום בו התמ"ת והמועצה לצרכנות אמרו נואש. חוץ מטיבייב, הח"כים שיזמו את הצעת החוק הם דוד רותם, זבולון אורלב, ניצן הורוביץ, איתן כבל, דורון אביטל, כרמל שאמה-הכהן, עינת וילף, משה גפני, דב חנין, עפו אגבאריה, רוברט אילטוב, ניסים זאב, אריה אלדד, איברהים צרצור ומוחמד ברכה. הצטרפו להצעה הח"כים שלמה מולה ונינו אבסדזה.